<span style="color: #333333;">Sommarens roligaste aktivitet – <a style="color: #333333;" href="https://www.stadium.se/sport/vattensport/sup.se291859309">Stand Up Paddleboard</a></span>

Sugen på att träna din balans i sommar? Stand Up Paddleboard är en perfekt vattenaktivitet för varma sommardagar! Vi har pratat med Jan Strindler, vd på Kona Sports, om vad man ska tänka på.

Med en Stand Up Paddleboard under fötterna blir träningen både rolig, utmanande och svalkande. Paddla dig fram på ditt alldeles egna sätt, i ditt eget tempo, en fröjd för dig som gillar vattenaktiviteter. SUP har även vuxit fram till en av de största vattensporterna i världen under de senaste åren. Vill du prova innan du köper en egen? Då finns det många uthyrare runt om i landet.

– Jämfört med att paddla kajak där du sitter ner, så ser du mycket mer när du står upp och SUP:ar vilket är väldigt angenämt och fridfullt. Du kan SUP:a året runt så länge det är isfritt. Börja på plattvatten, som insjöar och kanaler, om du är nybörjare då får du den bästa upplevelsen, säger Jan Strindler, vd på Kona Sports.

Motionera på vattnet i sommar
Att paddla med en Stand Up Paddleboard, eller SUP som det också kallas, innebär att man står på en stor bräda och paddlar med en paddel. Att SUP-paddla är en härlig motionsform där man lär sig att stabilisera hela kroppen i och med det instabila underlaget. Väl på SUP-brädan tränar man såväl styrka som balans i hela kroppen samtidigt som det ger optimal mag- och bålträning.

– Det finns så många fördelar, men framförallt är det väldigt bra för balansen. Sen är det förmodligen den mest styrkebyggande men också den mest skonsamma konditionsidrotten du kan hålla på med. Använder du rätt paddlingsteknik aktiverar du i princip alla muskler i kroppen. Effektiv paddlingsteknik för SUP påminner mycket om dubbelstakning på längdskidor. SUP:ar du en mil motsvarar det ungefär att springa drygt två mil, så det är väldigt effektiv träning. Men för det krävs rätt utrustning.


Rekreation, motion eller lek? Tänk igenom vad du vill få ut av din bräda innan du köper.

Välj rätt bräda
Att välja bräda efter användningsområdet är väldigt viktigt. Det finns uppblåsbara brädor som är enkla att förvara och transportera. Kolla kvaliteten om du tänkt köpa en uppblåsbar, det kan variera mycket. Det finns också hårda brädor i glasfiber eller kolfiber som är både stabilare och snabbare – dessa är ofta att föredra om du tänkt paddla mycket.

– Hade du bara tänkt använda den några gånger per år när solen skiner ska du ha en allroundbräda av god kvalitet, minst 6 tum, och bra dropstitch (trådarna mellan över- och underdel). Vill man paddla längre turer ska man välja en bräda som är lite smalare och lite längre. Man kanske då även går ifrån uppblåsbar och väljer en glasfiberbräda. Ska man gå ännu längre och ha det som träningsform kan man gå upp till 14 fot långa brädor. Då är det också viktigt att välja rätt bredd för att du ska få ett ergonomiskt paddeltag så att paddeln kan sättas i närmare kroppen under paddlingen.

– Man får det man betalar för. Så läs på innan du ger dig ut i bräddjungeln. Stabilitet, glidtal, styvhet och hur responsiv brädan är avgörande faktorer för vilken bräda som passar dig.

Val av paddel
Vilken paddel du väljer har också stor betydelse. Vill du träna mer seriöst är det en lätt och styv paddel som behövs.

– Ju mer du ska stå på brädan desto bättre saker bör du ha. Välj en paddel som är cirka 10 cm längre än dig själv till en början.

Tänk på säkerheten
Innan du ger dig ut på vattnet bör du alltid ha kontrollerat din utrustning så att allt är i bra skick. Glöm inte att kontrollera att paddeln inte har några skador och att den uppblåsbara brädan håller trycket.

– Ha alltid leash (fångrem till brädan) och någon form av flytkraft. Är du rädd om solbrännan finns iFloat, en uppblåsbar flytväst som förvaras i ett midjebälte, som inte är i vägen. Kolla alltid väderprognosen innan du går ut så att du är beredd på vilket väder du kan förvänta. Säkerhet är det som är viktigast, säger Jan Strindler.

Goda träningsresultat i all ära men SUP-paddling är också extremt kul! Använd brädan till allt från lek till yoga-träning eller varför inte som fiskebåt?

I vårt sortiment hittar du brädor från bland annat Kona, Papa Boards och F2 som erbjuder en rad olika modeller – anpassade för olika användningsområden, så oavsett om är ute efter motion, sinnesro eller vattenlek finns en bräda som passar just dig.