25 % för dig som är eller blir medlem.

Guide: Så väljer du rätt goggles för skidåkning

Redo att kasta dig nedför nypistade backar och mot nya alpina äventyr? För att få ut maximalt av dina åk behöver du goggles (det moderna namnet på skidglasögon) som hänger med i svängarna.

Låt oss vara ärliga från början: de där perfekt klarblå och vindstilla dagarna som tillbringas vid en toppstuga med solglasögon på nästippen är inte så värst många. Har du faktiskt tänkt åka utför någon av alla andra dagar är goggles som skyddar ögon och ansikte från vind, snö, kyla och sol ett måste. Goggles skyddar också om du ramlar och tappar en skida eller stav som åker mot ögonen – eftersom glaset är ”mjukt” och aldrig krossas som glassplitter.

Den här guiden hjälper dig att välja rätt bland de otaliga modeller som finns – vare sig du är född i en skidbacke eller gör ditt allra första åk i vinter.

Passform



Olika goggles passar olika ansikten och det finns modeller för riktigt små till stora ansikten. Det finns även modeller för dig med en mindre näsa, eftersom det är viktigt att dina goggles inte glider av.

Brillorna ska sitta lätt vid näsan och följa din ansiktsform med så jämn tryckfördelning som möjligt. Kolla noga så det inte blir en glipa mellan goggles och hjälmkant genom att ha hjälmen på dig när du testar skidglasögon. Får du en glipa vid pannan riskerar du att bli väldigt kall i ansiktet när du åker – samma brain freeze-effekt som om du äter glass för snabbt.

Har du tänkt bära dina goggles med hjälm (vilket du verkligen bör göra!) kan det vara en god idé att skaffa en modell med ett gummiliknande material på remmens insida så den inte glider på hjälmen. Det finns också modeller vars rem du kan öppna upp för att lättare ta på och av dem över hjälmen.

Bär du vanliga glasögon till vardags finns det modeller som du kan bära ovanför glasögonen – dessa kallas OTG-goggles, ”over the glasses”. OTG-goggles har större utrymme för de vanliga glasögonen men också plats för skalmarna på sidan.

På senare år har jättestora gogglesmodeller, så kallad oversize, blivit väldigt populära. Fördelen med dessa är att du ser bättre runtomkring dig, ditt synfält blir större. Se bara till så de passar till din hjälm.


TÄNK PÅ ATT

  • Det kan skilja väldigt mycket i pris mellan de billigaste och de dyraste brillorna. Förutom bättre optik har dyrare goggles ofta finare och mer följsam vaddering. Det gör att de sitter skönare mot ansiktet.

VISSTE DU ATT

Du kanske redan vet att Ingemar Stenmark åkte på skidor från märket Elan, mindre välkänt är att han länge sponsrades av Cébé och använde deras brillor. År 2016 blev skidlegendaren delägare i det svenska gogglesmärket Spektrum och har tagit fram en egen kollektion.




Lins



Det tekniskt mest avancerade på ett par goggles är överlägset linsen. Linsen skyddar ögonen från skadliga UV-strålar som kan vara långt farligare på hög höjd och med snö som reflekterar. För att motverka imma har de flesta goggles två linser som sitter ovanpå varandra för att motverka imma. Linsen gör också att du ser kontraster i ytan mycket bättre, vilket gör din åkning mer bekväm och säkrare än utan goggles.
Många tillverkare erbjuder möjligheten att byta lins och vissa modeller är i dag väldigt lätta att byta lins på – så att du kan sätta på en ny i liften. Det säljs också goggles med två eller flera olika linser, då ofta med en ljus och en mörk lins.

Det alla linser gör är att de filtrerar bort vissa färger ur synfältet, vilket gör att konturerna förstärks. Du ser ojämnheter bättre, och undviker att inte se underlagets perspektiv eller några referenspunkter.
När du ska välja lins är den första frågan du ska ställa dig: hur ska du använda dem? Olika linser passar olika väderförhållanden. Generellt passar mörkare linser bättre under soliga dagar eftersom de har lägre ljusinsläpp, VLT (Visible Light Transmission). En ljusare lins passar när det är molnigt eller på kvällen.

Ska du åka skidor i Sverige, med våra generellt mörkare ljusförhållanden, är det bra att välja en lins som släpper in mycket ljus och höjer upp kontrasterna. Ska du åka på kvällen kan du till och med använda en klar, helt genomskinlig, lins. I Alperna eller uppe på glaciärer där solen är väldigt stark kan det vara bra att satsa på en mörkare lins. Orange är en allsidig lins som fungerar när du inte vet på förhand, eller inte vill byta lins från dag till dag.

På senare år har det också kommit nya linser som fungerar i flera olika ljusförhållanden. Dessa fotokromatiska linser anpassar sig till ljuset – blir mörkare vid starkt solljus och tvärtom. Spegellinser filtrerar bort skarpt solljus och används när det är riktigt ljust ute – eller på after skin.

Till sist kan man dela in linser i cylindriska och sfäriska linser, den förstnämnda är platt och den andra är välvd. Fördelen med sfäriska, den skålformade linsen, är att den inte ger någon optisk brytning – det du ser genom glaset har precisa proportioner som stämmer överens med verkligheten. Ditt synfält blir också större, vilket gör det lättare att hålla koll runt omkring dig i backen. De sfäriska linserna är den klassiska modellen, och kan också vara billigare.


TÄNK PÅ ATT

  • Kolla noga så din hjälm inte täcker för ventilationen på dina goggles. Kan luften inte ta sig ut genom hålen ovanpå brillorna kommer inte luften inte kunna passera genom dem – och du kommer få imma på insidan av linsen. Då spelar det ingen roll hur nya, dyra eller fina goggles du köpt.

VISSTE DU ATT

De flesta goggles är med anti-fog-behandling på linsen för att motverka imbildning. Hur bra den är och hur väl den fungerar skiljer sig mellan tillverkare, men generellt gäller att välkända varumärken har bättre utvecklad teknik.




Utseende



Precis som i alpinkläder och annan utrustning går det såklart trender även i goggles. Tillverkare har på senare år experimenterat med ”osynliga” kanter och bågar, alltså linser som går utanför själva ramen. Det finns spegelglas, helt svarta goggles, och linser i olika klara färger.

Tänk på hur din utrustning och din hjälm ser ut i övrigt. Har du redan många färger kan det vara smart att välja en diskret ton på dina goggles. Har du däremot enfärgad utrustning kan ett par färgglada goggles vara spännande.


TÄNK PÅ ATT

  • Välj ett par goggles som du själv trivs med. Goggles är en relativt stor investering och i bästa fall kan du ha dem många år framöver.

VISSTE DU ATT

”Gogglesbränna” kallas den solbränna med en tydlig kant mellan solbränd hud utanför brillorna och skyddad, ljusare hy, under dina goggles. I USA heter det ibland ”raccoon tan”, efter likheten med en tvättbjörn.




Ta hand om dina goggles

Du skulle väl aldrig lägga dina solglasögon med glaset mot marken eller ett bord? Det borde du inte göra med dina goggles heller. Har du råkat repa dina skidglasögon är det tyvärr kört. Det går inte att reparera dem. Visst kan du byta lins, men en mycket bättre idé är att skydda glasögonen när du inte bär dem på huvudet. Lägg aldrig dina goggles med linsen nedåt, mot exempelvis ett bord. Använd den medföljande påsen när du förvarar dem, även om du bara lägger ner dina goggles i jackfickan.

På insidan av dina goggles är de behandlade för att motverka imma. Immar de ändå igen låt linsen vila tills imman har lagts sig. Försök inte torka bort imman, det kan skada linsen. Det är också extra viktigt att inte torka av dina goggles med jackärmen eller handskarna, utan använd en mjuk putsduk i microfiber. Använd absolut inte diskmedel! Och använd inte för mycket fukt, det räcker att andas lätt på ytan och stryka med putsduken.

Olika gogglesmodeller är olika stryktåliga, ofta hittar du de extra hållbara varianterna i det övre prissegmentet.


TÄNK PÅ ATT

  • Immar glasögonen igen? Se till att ventilerna på dina goggles inte har täckts för (även den bästa åkaren kan vurpa och få snö överallt…). Ventilationssystemet måste det vara öppet både nedtill och upptill för att fungera som det är tänkt, eftersom luft ska passera genom glasögonen och hindra imbildning.

VISSTE DU ATT

Du kan redan ha en perfekt putsduk i jackfickan. Många tillverkare har en duk som sitter fast i någon av jackans fickor.




Ordlista

Goggles. Skid- eller snowboardglasögon.
Lins. Den glasliknande skivan som skyddar ögonen. Ofta har moderna goggles flera två linser som sitter ovanpå varandra, för att motverka imma.
Ram. Plasthöljet som håller fast linsen.
Rem. Kallas också ”strap” och är det elastiska band som spänns runt huvudet eller hjälmen.
Sfärisk. En välvd lins som är böjd ”åt båda hållen”, ungefär som en skål eller boll.
Cylindrisk. En lins som endast är böjd åt ena hållet, ungefär som en banan.
Spegelglas/-lins. En lins som, likt en spegel, reflekterar en stor del av solljuset som träffar den.
Polariserande. En typ av lins som motverkar trötthet i ögonen genom att förbättra kontrastseendet och motverka bländning.
Perifert seende. Det du ser utanför området som ögat kan se skarpt.
Distortion. Förvrängning, att det du ser inte helt stämmer överens med verkligheten.
Fotokromatisk. En typ av lins som blir mörkare när ljuset är starkare. På engelska heter det photochromic, vilket flera tillverkare använder.
UV. Ultra-violett strålning, den del av solens ljus som är skadligt för ögonen. Alla modeller som säljs av Stadium har skydd mot UV-strålning.
VLT. Visible Light Transmission, ett mått på hur mycket ljus som en viss lins släpper igenom. Ljusa linser har ett högre VLT och mörka linser ett lägre.
OTG-goggles. Over the glasses, goggles du kan bära ovanför dina vanliga glasögon.


Läs mer om hur du hittar rätt skidutrustning här:
Guide: Så väljer du rätt skidstavar.