9 tips: Så tar du hand om din golfutrustning

Golfsäsongen har precis dragit igång! Med enkla knep och lite omvårdnad efter varje runda kan du förlänga livslängden på din golfutrustning och bevara den härliga känslan. Mattias Karlsson, säljare på Stadium Boländerna, ger här sina bästa tips på hur du tar hand om din golfutrustning – oavsett vilken nivå du ligger på.

Hur viktigt är det att rengöra sina klubbor efter användning?
– Genom att hålla sina klubbor rena och fina får man ut maximalt av sin utrustning. Ett rent klubbhuvud gör att bollträff och spin i bollen blir mycket enklare, även livslängden på klubborna blir längre om man gör rent och risken för rost minskar, säger Mattias Karlsson.

Vad behöver man för att göra rent klubborna?
– Det finns två redskap som jag tycker att man alltid ska ha med sig i bagen. Det är en kombinerad stål- och nylonborste som man kan göra rent klubbhuvudet och skårorna i bladet efter varje slag. Och sen en ren handduk för att kunna torka av klubban när man använt borsten. Gör man det efter varje slag så håller sig klubborna rena hela rundan. Glöm heller inte att rengöra greppen då fästet blir sämre om det är smutsigt, enklast att använda såpa och vatten om det är riktigt smutsigt.

Hur ska man förvara sin golfutrustning när den inte används?
– Utrustning ska förvaras torrt inomhus när den inte används. Efter en regnig dag på golfbanan är det viktigt att torka av klubborna för att minska risken för rost.


Förläng livslängden på klubban genom att hålla den ren under golfrundan.
Gör det verkligen skillnad att byta grepp på klubborna?
– Ett bra grepp skulle jag säga är en av det viktigaste sakerna att ha på en klubba då de avgör hur bra du kan slå ditt slag. Ett slitet grepp gör det mycket svårare att ha kontroll över klubban och stor risk för ett sämre slag.

Custom fitting eller inte, vad är skillnaden och vad gör det för mitt spel?
– Spelar du mycket eller vill du satsa på att bli en riktigt bra golfare tycker jag absolut att du ska göra en custom fitting, då det är precis vad det heter att man får klubbor som är anpassade för ens spel. För en glad amatör som inte spelar så mycket är det kanske inte lika värt att göra det.


Var noggrann när du väljer ut handske för att få så bra grepp som möjligt.
Hur sköter man om sina golfskor för att ge dem längre livslängd?
– Ett par rena skor håller längre! Läderskor kan vara bra att fetta in för att skon ska hålla sig fin längre. Samma sak gäller även tygskor, fast här kan man använda en impregnering för att skorna ska hålla sig fina. Sen är det bra att se över dobbarna man har under skon, är de för slitna kan det vara bra att byta ut dessa. Och försök att förvara skorna inomhus och inte i bagen så de hinner torka ordentligt innan nästa runda.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller golfhandske?
– En bra handske = bra grepp. Tänk på att inte ha en för stor handske då greppet blir sämre. Man ska ha så nära sin handstorlek som möjligt. Åter igen där, låt handsken torka innan du lägger den i bagen för att den ska hålla bättre. Handsken är oftast det som slits först så tänk på att du kanske behöver byta ut den oftare än något annat.


Är det dags att införskaffa nya bollar?
Vad bör jag tänka på i valet av bollar?
– Valet av golfbollar är väldigt individuellt. Ska den vara mjuk eller hård osv. Enklast är att följa rekommendationerna för vilken typ av spelare du är och vad du vill få ut av din boll. Underhåll av dessa är enkelt. Se till att ha en ren boll och skulle bollen vara skadad/skavd eller liknande byt ut bollen eftersom den inte längre fyller sin fulla funktion.

Vad är mest väsentligt att införskaffa nytt inför golfsäsongen?
– Det jag själv brukar se till att jag har inför en ny säsong är tillbehör såsom en ny handske, ett pack nya fina bollar och kanske nya rengöringsredskap, säger Mattias Karlsson.

Golf