Prova mountainbike – sporten för den äventyrslystna

Naturupplevelser, tekniska utmaningar, fysisk ansträngning och gemenskap. Många har fått upp ögonen för den fartfyllda stigcyklingen. Vi har pratat med bokaktuella Aron Gooch som vet vad man bör tänka på när man sätter sig på sadeln.

Sverige är den perfekta platsen för den som vill ge sig ut på en mountainbike och upptäcka vår fantastiska natur. Vårt ökade intresse för friluftslivet har fått många att få upp ögonen för mountainbike och stigcykling. En av dessa är Aron Gooch som började cykla mountainbike för 14–15 år sedan, och fastnade totalt.

2007 drog han igång Tisdagsrajd, Sveriges största och äldsta happyride, som lockar många mountainbikeentusiaster varje vecka för att cykla tillsammans i Nackareservatet. Tillsammans med Kalle Bern har han skrivit guideboken Mountainbike kring Stockholm. I sommar släpper han den första boken av två om Sveriges bästa stigcykling.

Till sommaren släpper du den första boken, vad har du försökt fånga upp i boken?
– Jag har haft en bild av att det är ett kompisgäng som åker i väg över en helg och då försökt tänka på vad det är man vill ha, vad vill man uppleva för att det ska vara värt att åka en bit och är det tillräckligt mycket stig för att hålla en sysselsatt? Att det ska vara en naturupplevelse har varit ett viktigt kriterium.

Kan du avslöja något om böckerna?
– Det är ett gediget urval av stigar, kartor, massor av fina bilder och detaljerade beskrivningar. Det är ett fyrsiffrigt antal kilometer som jag har cyklat och av det har jag skrotat ungefär 50 procent. Det blir alltså ett väldigt kurerat utbud av stigar.

Vad är tjusningen med mountainbike?
– Äventyret och friluftsaspekten av det är det som kittlar mig mest. Ut och utforska, upptäcka och träffa nya människor.


Aron Gooch i vackra Funäsfjällen. Foto: Aron Gooch.
Har du något tips på hur man hittar likasinnade att cykla med?
– På de allra flesta ställen finns det facebook-grupper och Friluftsfrämjandet har även aktiviteter på många ställen. För de flesta handlar det ofta om att bara våga ta steget och att inte fastna i tankar om att man inte är tillräckligt bra. Alla har vi varit nybörjare och det är aldrig några problem att följa med.

Vad bör man ha koll på innan man sätter sig på cykeln?
– Håll koll på om du cyklar i naturskyddade områden, vissa har nämligen cykelförbud. Stigcykling omfattas av Allemansrätten, men med den rätten kommer också skyldigheter. Sakta alltid in när du möter människor och djur.

Hur ska man tänka när man köper en mountainbike?
– Det finns ett gigantiskt utbud av cyklar som är avsedda för olika typer av stigar. Fundera över var du kommer cykla mest. Sen får man utgå från plånboken. Bättre att köpa en cykel i dag än att vänta i två år på att köpa drömcykeln. Den bästa cyklingen är den som blir av.

Utöver cykeln, vad behöver man för annan utrustning?
– En bra hjälm är en självklarhet för man kommer att trilla. Handskar är bra, gärna långfingrade, för det är lätt hänt att man tar i sig med händerna när man går omkull. I dag är det också många som cyklar med knäskydd och armbågsskydd är bra om man är ovan. Med skydd på armbågar och knän vågar man lite mer.

– Sedan behöver man ha med sig vatten, antingen en vattenflaska på cykeln eller en vätskeryggsäck. Man behöver också ha med sig saker så att man kan laga en punka och veta hur man gör. Punkor är en del utav sporten, det hör till.

Har du några tips till nybörjaren?
– Ha kul! Våga cykla vilse och våga ta fart. Har man lite mer fart så har man större chans att komma över läskiga rötter. Sen tycker jag att man ska försöka hitta ett flow. Det är en helt magisk känsla där man absorberas av stunden och för att komma dit tror jag att man måste uppfyllas av det man gör och inte styras så mycket av prylarna och vad pulsklockan säger. Nu är det jag, stigen och mina kompisar – nu har vi en härlig dag, säger Aron Gooch.


Våghalsig cykling på Klinten utanför Visby. Foto: Aron Gooch.

Arons 5 favoritområde för stigcykling:

Hellas, Stockholm
Här finns det hur mycket stig som helst och jag upptäcker nya stigar nästan varje gång jag är ute.

Änggårdsbergen, Göteborg
Har kopiöst mycket stig och har också fantastiskt roligt utbud av stig med fantastiska utsikter.

Fjällen, Funäsfjällen
Fjällen i stort, men Funäsfjällen har väldigt mycket att erbjuda för alla olika erfarenhetsnivåer.

Bohuslän
Från Strömstad i norr har Bohuslän också ett antal jättefina områden med sina granitklippor som är helt kanon.

Falun, Dalarna
Falun har en jättestor mountainbike-kultur och det finns många och en massa spännande miljöer.
Om Aron Gooch:

Familj:
Fru och barn.
Gör: Kartograf till vardags.
Aktuell med: Första boken som kommer innan sommaren.
Antal timmar på cykeln: Strax under 10 timmar i veckan på vintern och kring 15 timmar i veckan på sommaren.
Bästa MTB-minne: På en fjälltopp, ensam och överväldigad av naturupplevelsen.
Instagram: aron_gooch