Så tvättar du dina träningskläder

Hela och rena träningskläder gör träningen roligare. Stadiums kvalitetsavdelning delar med sig av sina bästa tvättips för träningskläder.

1. Tvätta miljömedvetet
Det är viktigt att fylla maskinerna efter maximal kapacitet för att spara på vattenanvändningen. Ett annat tips som bidrar till en bättre miljö är att skippa sköljmedlet, vilket både försämrar träningsklädernas hållbarhet, gör dem mer elektriskt laddade och adderar onödiga kemikalier till kläderna och i vattnet. Man kan även tvätta i lägre temperaturer för att spara energi.

2. Följ olika tvättråd för olika plagg

Träningskläder med dragkedja
När man exempelvis tvättar träningjackor är det bra att stänga alla dragkedjor och även se till att eventuella kardborreband är stängda. Att vända plagg ut och in är också att föredra då det minskar risken för att dragkedjan ska fastna i andra plagg eller i maskinen.

Sport-bh:ar
Sport-bh:ar bör man tvätta efter varje användningstillfälle. Dels på grund av bakterier, smuts och svett som sätter sig i plagget, men även på grund av att fibrerna i plagget behåller sin form och sitt stöd bättre. Har din sport-bh en inbyggd bygel eller lös vaddering bör du alltid tvätta den i en tvättpåse för att skydda både plagget och tvättmaskinen.

Träningstights
När man tvättar träningstights bör man inte använda sköljmedel. Det är dessutom att rekommendera att vända tightsen ut och in innan du lägger in dem i tvätten - främst ifall de är tryckta detaljer på materialet.

3. Undvik sköljmedel
Sköljmedel täpper igen porerna i materialet i plagget, så genom att undvika sköljmedel vid tvätt av träningskläder får man plagg som har bättre andningsförmåga.

4. Följ alltid tvättrådsettiketen
Träningsplagg är testade för att för det allra flesta ska kunna tvättas i maskin men om man är orolig ska man alltid kolla på tvättrådsetiketten. Där finns information om plagget ska tvättas på ett speciellt sätt.

5. Ifall du inte har tvättmaskin med skoprogram – låt bli att tvätta skorna
Tvättar man sina träningsskor i tvättmaskinen finns en stor risk att limmet släpper från sulan, passformen förändras och att färgen på skon påverkas. I vissa fall har tvättmaskiner ett skoprogram som går bra att använda och då är det rekommenderat att tvätta skorna – men då bör man använda tvättpåse för att skydda skon från onödig påfrestning från tvättmaskinen.

6. Tvätta eller häng upp kläderna direkt efter träningspasset
Det är att föredra att tvätta sina träningskläder så snart som möjligt efter ett träningspass. Ibland har man inte den möjligheten och då är det bästa tipset att hänga kläderna på torkning samt se till att de är torra innan man lägger ner dem i smutstvättskorgen. Annars finns en risk att svettlukten sätter sig i resterande smutskläder också.

7. Undvik att torktumla träningskläderna
Generellt sätt bör man aldrig torktumla sina träningskläder då de ofta innehåller elastan, vilket ger plagget sin stretch. Den höga värmen från torktumlaren får elastanet att tappa sin stretch, vilket gör att dina träningsplagg tappar sin form. Det bästa är att lufttorka dem. Torktumlar man sina träningskläder blir de även väldigt statiskt laddade.

8. Tvätta inte för ofta!
Generellt sätt tvättar vi våra kläder alldeles för ofta, vilket är något man bör ha i åtanke när man plockar ihop sin smutstvätt när det är tvättdag. Tvätta hellre sällan – men med full tvättmaskin.

SMELLWELL, Laundry Capsules

Vanligt tvättmedel kan inte tvätta rent svett, bakterier och avlagringar från huden som fastnar i fibrerna vid varje träningspass och det är därför träningskläder börjar lukta. Detta leder till en lukt som inte går att tvätta bort samtidigt som plaggens funktionalitet reduceras avsevärt. SmellWell tvättkapslar är specifikt framtagna för tränings- och funktionskläder tillverkade av syntet- och high-tech-textilier (men fungerar på alla sorters textilier). Kapslarna tar bort och förebygger dålig lukt, löser upp svåra fläckar samt återställer och bevarar plaggens funktionalitet. Kläderna kommer hålla sig fräscha längre, men även fungera bättre. Eftersom plaggen håller sig fräscha och fungerar optimalt har de även en längre livslängd.