7 min lästid
Skoguide: Så väljer du löparskor för distansträning.

Att välja löparskor kan verka krångligt – men det är det inte! Här berättar Runner’s Worlds skoredaktör Christer Wernhult hur du kan tänka när du letar efter nya distansträningsskor. Du får också tips på tolv modeller från Stadiums stora utbud av löparskor.

Hej Christer! Du är skoredaktör för Runner’s World, och har arbetat med löparskor i över fyrtio år. Vad ska man tänka på när det gäller att välja löparskor för distansträning?
– Du kan börja med att titta på hur dina fotvalv är uppbyggda, det säger nämligen en hel del om din fots funktion. Låga fotvalv, det som också kallas plattfot, betyder ofta att man har stor rörlighet i fötterna och en stor pronationsrörelse. Då kan en stabil träningssko vara att föredra. Stela fötter med höga fotvalv mår oftast bättre av en mjuk, stötabsorberande mellansula.

Vad betyder pronation?
Pronationsrörelsen är fotens inbyggda stötdämpningsmekanism. Det betyder att en del av stötkraften från underlaget absorberas genom att foten rullar genom steget. Det sker oftast från hälens yttre kant, diagonalt över fotsulan till stortåleden. Det är denna diagonala rörelse, från fotens utsida till insida, som kallas för pronation.Christer Wernhult är skoredaktör för Runner’s World, Sveriges största löpartidning. Foto: Luca Mara

Är det dåligt att pronera?
– Nej, tvärtom. Pronation är en helt naturlig rörelse som syftar till att åstadkomma mjuka landningar mot underlaget. Det blir problematiskt först när pronationsrörelsen blir för stor, vilket kallas för överpronation. Att överpronation orsakar överbelastningsskador är inte vetenskapligt belagt, men mycket tyder på att det kan vara bra att hålla den här pronationsrörelsen inom ett visst rörelseomfång.

Hur vet man om man överpronerar?
– Det kan man se genom att bakifrån kolla in hur löparens fot belastas under löpning. Överpronation är när hälvinkeln mot underlaget blir alltför stor, så att foten tippar kraftigt inåt under markkontakten. Har man ett par välanvända löparskor kan också ett tydligt slitage av yttersulan under stortån vara en indikation på att man överpronerar. Har man en överpronation, som ofta beror på en överrörlig fot, kan man gynnas av en mer stabil löparsko som ger foten stöd i ytterlägena.

Kan man pronera för lite?
– Ja, pronationsrörelsen kan vara för liten. Det kallas för att man underpronerar, men det är ganska ovanligt. Har man väldigt stela fötter med höga fotvalv kan man ha den här tendensen. Då gynnas man oftast av mjuka, väldämpade löparskor utan inbyggd stabilitet eftersom den här typen av fötter då är relativt dåliga stötdämpare.

Har kroppsvikten någon betydelse för valet av löparskor?
– Väger du mycket så titta i första hand efter skor med en kraftigt uppbyggd, väldämpad mellansula och förstärkningar i ovandelen. Den typen av konstruktioner håller oftast längre än vad väldigt lätta löparskor gör om man är en storvuxen löpare.

Om jag är nybörjare räcker det väl med den billigaste, enklaste modellen?
– Nja, den som inte är så erfaren eller som är relativt otränad behöver snarare extra mycket hjälp av sina löparskor. Det finns enormt många bra modeller i mellanprisklassen som i princip är lika bra som de dyraste när det gäller funktion och material. Dessutom är det roligare att springa om man har ett par bra, sköna löparskor på fötterna.

Behöver man ha koll på sin löpteknik när man ska välja nya löparskor för distansträning?
– Ja, men det är egentligen inte så krångligt som det kan låta. Vet du att du landar hårt på hälarna så kan du med fördel välja en något mer uppbyggd mellansula. Är du en erfaren löpare som landar lite mer på mitten av foten kanske du kan välja en sko med en något mindre skillnad i sulans höjd mellan häl och tå, det som kallas för häldropp.


386163103105,
W GT-2000 12,
ASICS,
Detail
GT-2000 12 från Asics har rejält med dämpande material under hälpartiet.– Det finns skomodeller med ett häldropp från noll millimeter, där foten placeras helt horisontellt med underlaget. Men det vanligaste är att hälen är runt tio millimeter högre än skons främre del. En sådan modell, alltså med ett högre häldropp, är oftast lite snällare mot hälsenor och vader än modeller med ett väldigt lågt häldropp.

Finns det risk att man skadar sig om man köper fel sorts löparsko?
– Nja, skador relaterade till löpträning handlar inte i första hand om skornas konstruktion utan är nästan alltid en effekt av att man kör på för hårt för tidigt. Så ha tålamod, ta det varligt och var uppmärksam på kroppens varningssignaler – då har du goda förutsättningar att klara dig från skador.

– Fel typ av träningssko, till exempel en modell som inte är tillräckligt stabil för ditt sätt att löpa, kan däremot öka skaderisken. På liknande sätt kan ett par alltför slitna skor bidra till överbelastningsskador. Oftast är det mellansulans stötdämpande egenskaper som avgör livslängden på dina träningsskor.

Måste man köpa löparskor med kolfiberplatta i?
– Den nya teknologin med studsiga, tjocka mellansulor med integrerade kolfiberplattor har bevisad effekt för vår förmåga att kunna springa snabbare vid samma ansträngning – i tester har man kunnat visa upp till fyra procent förbättring av löpekonomin som det kallas. De flesta av kolfibermodellerna är därför också konstruerade med prestationen i fokus, vilket innebär att de oftast inte har samma slitstyrka som mer traditionella träningsmodeller.

– För vanlig löpträning räcker det däremot gott och väl med löparskor utan kolfiberplatta. Dessa träningsmodeller har också kunnat dra nytta av den snabba teknologiska utvecklingen. Det gäller inte minst den nya typ av skummaterial som används i mellansulorna, som både ger mer dämpning och en bättre energiretur än vad de gjorde förr – de ger bättre studs i steget helt enkelt.

Många löparskor ser ju väldigt höga och tunga ut – är det verkligen bra?
– Det är en effekt av att de nya skummaterialen är lättare, vilket gör att man kan använda mer av dem i mellansulorna. Så även om skornas sulplattformar ser stora och klumpiga ut, är de generellt faktiskt lättare och mer väldämpade än tidigare.Många moderna löparskor har höga mellansulor, som här på NB Fresh Foam 1080 v 13.

Wow, det låter ju fantastiskt. Är det några andra teknologiska framsteg jag bör känna till?
– Många moderna skomodeller har en uppåtvinklad sulgeometri, från hälen till framfoten. Det kallas för ”rocker” på engelska, alltså att sulplattformen är vaggliknande. Tanken är att detta ska underlätta för foten att rulla framåt i steget, från det att foten landar på marken tills tårna skjuter ifrån.

Själva yttersulan – hur vet jag vilket mönster som är bäst för mig?
– Distansskor för mängdträning har yttersulor med ett ganska blygsamt mönster anpassat för löpning på hårda underlag, som asfalt. Materialet består oftast av en relativt mjuk gummiblandning för att ge grepp. Det är bara om du funderar på att springa i terräng, det som kallas för trail, eller behöver extra grepp under vintern som du behöver fundera på yttersulans mönster – och för den typen av löpning finns det specifika skomodeller.

Yttersulorna på distansskor är framtagna för att ge säkert grepp på hårda underlag.


Hur ska man tänka kring skostorlek?
– Välj en storlek som känns bra på foten, där ovandelen smiter åt skönt utan att klämma på fotens sidor. Skon bör vara så pass lång att du har en tummes bredd mellan stortån, om det är din längsta tå, och skospetsen. Då har foten plats att röra sig under löpning och du minimerar risken för att drabbas av blåa naglar på grund av att foten stöter i skons främre del.

Kan man utgå från samma storlek som man har på sina vanliga skor?
– Tyvärr stämmer storlekarna på träningsskor dåligt med vad vi är vana vid från våra vardagsskor. Generellt behöver man gå upp en storlek när det gäller löpträningsskor – men det är förstås viktigare hur skon känns på foten än vilken storlek det står att den har.

Ska man ha någon särskild typ av strumpor när man provar löparskor?
– Om du har ett par funktionsstrumpor du brukar springa i så är det förstås en bra idé att ta med dem, men annars brukar det finnas strumpor att låna i butikerna. Det kan också vara bra att testa löparskor sent på dagen då foten är som mest svullen, precis som de gärna blir när man har sprungit en längre sträcka.

Något mer jag ska tänka på innan jag slår till?
– Det viktigaste när det gäller löparskor är faktiskt något så enkelt som att de ska kännas bra för dig. Så jag rekommenderar framför allt att du provar skorna ordentligt innan köp. Dagens löparskor är generellt väldigt bra, och behöver inte springas in under en inkörningsperiod. Men det är bara du som kan avgöra om skorna är bra för just dig, så ta gott om tid på dig och känn efter i butiken. Köper du skorna från stadium.se är det därför viktigt att du också går omkring med dem hemma, inomhus, innan du inviger dem på en löparrunda.

Läs också: Så väljer du trailskor

Läs också: Snabba superskor för träning och tävling

Läs också: Så hittar du rätt passform på löparskor

12 bra distansskor.

Kampanj
25%
378087104103 PUMA W FOREVERRUN NITRO  Standard Detail
1 350:-
1 799:-

Puma Foreverrun Nitro

Lätta löparskor med bekväm dämpning, för dig som springer längre pass. Skorna har en ovandel i ventilerande Engineered Mesh som håller foten sval när aktiviteten gör dig varm. Mellansulan med NITRO-foam består av två olika komponenter; en mjukare kärna och en fastare ram som tillsammans gör mellansulan responsiv och stötdämpande. Yttersulan är gjord i Puma Grip-gummi som ger utmärkt grepp i alla riktningar och med PWRTAPE som ger extra stabilitet i snabba sidorörelser.

Här hittar du Puma Foreverrun Nitro (herrstorlekar)
• Här hittar du Puma Foreverrun Nitro (damstorlekar)
För ett neutralt/pronerande löpsteg
Vikt: 274 g
Drop: 10 mm

Kampanj
25%
377171102111 SAUCONY W KINVARA 14  Standard Detail
1 275:-
1 699:-

Saucony Kinvara 14

Kinvara 14 är lätta löparskor med bekväm dämpning, för dig som springer längre pass. Skorna har en väl avvägd mix av låg vikt, stabilitet och responsiv stötdämpning. Mellansulan består av PWRRUN och toppsulan av PWRRUN+ som tillsammans ger en responsiv stötdämpning. I kombination med 4 mm drop, får löparen rätt förutsättningar för ett effektivt löpsteg. FORMFIT-konstruktionen skapar en omslutande passform runt hela foten. Toppen av mellansulan är anatomiskt förformad och mellansulans vagg-liknande design omger foten för ett bättre stöd runt hälen. Ovanifrån kramas foten på ett bekvämt och stabilt sätt av en sömlös mesh-konstruktion. EVA-yttersulan med zoner av slitstarkt XT900-gummi är optimerad för låg vikt, snabb fart och bra grepp i varje löpsteg.

• Här hittar du Saucony Kinvara 14 (herrstorlekar)
• Här hittar du Saucony Kinvara 14 (damstorlekar)
• För ett neutralt löpsteg
Vikt: 187 g (dam), 213 g (herr)

• Drop: 4 mm

Kampanj
25%
386390101104 NEW BALANCE Fresh Foam X Vongo v6  Standard Detail

New Balance Fresh Foam X Vongo V6

Fresh Foam X Vongo v6 är löparskor för dig som eftersträvar bra stabilitet och optimal dämpning. Skorna har en ovandel i ventilerande mesh som håller foten sval när aktiviteten gör dig varm. Mellansulan med Fresh Foam X ger bekväm, långvarig och energiåtergivande dämpning. Den mönstrade yttersulan ser till att du får bra grepp på underlaget så att du kan ta dig igenom löprundan med trygga steg.


• Här hittar du New Balance Fresh Foam X Vongo V6 (herrstorlekar)
• Här hittar du New Balance Fresh Foam X Vongo V6 (damstorlekar)
För ett pronerande löpsteg
Vikt: 243 g (dam), 303 g (herr)
Drop: 6 mm

Kampanj
25%
386163103113 ASICS W GT-2000 12  Standard Detail
1 275:-
1 699:-

Asics Gt-2000 12

Asics GT-2000 12 är stabila löparskor med bekväm dämpning för dig som gillar att springa både långa och korta distanser. De har en ovandel i ventilerande jacquardmesh som omsluter foten och håller den på plats. En uppdatering i version 12 är att hela mellansulan är utrustad med Flytefoam Blast+-teknologi och istället för GEL så har den här versionen nu PureGEL™-teknologi i hälen för ännu mer stötdämpning och mjukare löpsteg. Yttersulan i AHARPLUS-gummi med AHAR™ LO-HRD-material är slittålig och ser till att du får bra grepp på underlaget i varje löpsteg. Skorna är även utrustade med 3D GUIDANCE SYSTEM™ som ger löparen optimal stabilitet. Skornas ovandel är gjord av minst 50% återvunnet material för att minska avfall och koldioxidutsläpp. De är även tillverkade av veganvänliga material som är helt fria från animaliska ämnen. För att ytterligare värna om miljön är innersulan tillverkad med en färgningsprocess som minskar vattenanvändningen med ca 33% och koldioxidutsläppen med ca 45% jämfört med konventionell färgningsteknik.

• Här hittar du Asics Gt-2000 12 (damstorlekar 37-42)
• För ett pronerande löpsteg
Vikt: 235 g
Drop: 8 mm

Asics Gel-Cumulus 25

GEL-CUMULUS 25 är en mångsidig, neutral löparsko som passar olika löpare och längre distanser. Skorna har skön komfort rakt igenom – från den ventilerande ovandelen i jacquardmesh till dämpningen under foten känns denna sko mjukare och mer stötdämpande än tidigare modeller. FF BLAST™ PLUS-dämpningen ger en mjukare landning och ett mera responsivt frånskjut. För ytterligare skjuts i steget är den här modellen också försedd med PureGEL™-teknologi, vilket ger en mjukare känsla genom hela löpsteget. Yttersulan i AHAR-gummi är slittålig och ser till att du får bra grepp på underlaget i varje löpsteg. Skornas ovandel är gjord av minst 75% återvunnet material för att minska avfall och koldioxidutsläpp. För att ytterligare värna om miljön är innersulan tillverkad med en färgningsprocess som minskar vattenanvändningen med ca 33% och koldioxidutsläppen med ca 45% jämfört med konventionell färgningsteknik.

• Här hittar du Asics Gel-Cumulus 25 (herrstorlekar 40,5-48)
För ett neutralt löpsteg
Vikt: 255 g
• Drop: 8 mm

Adidas Ultraboost Light

Löparskor med bekväm dämpning, för dig som springer längre pass. Den stickade ovandelen gör att skon både andas och ger stöd. De är utrustade med en nyutvecklad Boost Light-mellansula med ännu mer energiåtergivning. Sulan är också försedd med Linear Energy Push-system som höjer vridstyvheten samtidigt som det ger en snärtig löpkänsla. Yttersulan ser till att du får bra grepp i varje löpsteg du tar.

Här hittar du Adidas Ultraboost Light (herrstorlekar)
• Här hittar du Adidas Ultraboost Light (damstorlekar)
För ett neutralt löpsteg
Vikt: 257 g (dam), 299 g (herr)
Drop: 10 mm

Kampanj
25%
377106105113 HOKA W CLIFTON 9  Model01 Detail 377106105113 HOKA W CLIFTON 9  Standard Detail
1 500:-
1 999:-

Hoka Clifton 9

Lätta löparskor med bekväm dämpning, för dig som springer längre pass. Ovandelen är gjord i ventilerande mesh som hjälper till att hålla fötterna svala under hela löpningen. Mellansulan i gjuten EVA-foam ger stötdämpning samtidigt som Meta Rocker-teknik ger en jämn och mjuk känsla i varje steg. Skorna är även utrustade med en stabil och slitstark yttersula som ger bra grepp. Skorna har ett drop på 5 mm vilket är höjdskillnaden mellan häl och tå.

Här hittar du Hoka W Clifton 9 (damstorlekar 36 2/3-42 2/3)
Här hittar du Hoka M Clifton 9 (herrstorlekar 40 2/3-47 1/3)

För ett neutralt löpsteg
Vikt: 205 g (dam), 248 g (herr)
Drop: 5 mm

Kampanj
25%
368115105113 HOKA M BONDI 8  Standard Detail
1 650:-
2 199:-

Hoka Bondi 8

Bondi 8 är en väldämpad löparsko från Hoka som passar utmärkt för dig som springer längre pass. Den är utrustad med en ännu mjukare och lättare foam, samt en helt ny, förlängd hälgeometri för ett mjukt och välbalanserat steg i häl-till-tå övergången. Mellansulan ger en utmärkt blandning av en mjuk och studsig känsla, med maximal dämpning och komfort. Yttersulan har strategiskt placerade gummiförstärkningar som ökar skons slitstyrka och håller nere skornas vikt.

Här hittar du Hoka Bondi 8 (damstorlekar 36-42 2/3)
Här hittar du Hoka Bondi 8 (herrstorlekar 40 2/3-47 1/3)

För ett neutralt löpsteg
Vikt: ca 252 g (dam), 307 g (herr)
Drop: 4 mm

Kampanj
25%
377244102105 BROOKS W GHOST 15  Standard Detail
1 350:-
1 799:-

Brooks W Ghost 15

Lätta löparskor med bekväm dämpning, för dig som springer längre pass. Skorna har en ovandel som är gjord i mjuk och ventilerande Engineered Mesh som formar sig efter dina fötter (finns även med vattenavvisande Gore-tex-membran för 1 999 kronor). Mellansulan är ännu mer stötdämpande än på tidigare modeller tack vare DNA Loft v2 som ger lätt och mjuk, responsiv dämpning med extra skjuts i steget. De har även en Crash Pad på utsidan av foten för att skapa en mjuk landning oavsett var du som löpare landar, den sträcker sig hela vägen från utsidan av hälen till lilltåns slut.

• Här hittar du Brooks W Ghost 15 (damstorlekar 36-42)
• Här hittar du Brooks W Ghost 15 Gore-tex (damstorlekar 36-42)
• Här hittar du Brooks M Ghost 15 Gore-tex (herrstorlekar 41-47,5)
För ett neutralt löpsteg
Vikt: 249 g (dam), 260 g dam GTX) 289 g (herr GTX)
Drop: 12 mm (höjdskillnad mellan häl och tå)

Kampanj
25%
387713101101 ALTRA W PARADIGM 7  Standard Detail
1 612:-
2 149:-

Altra Paradigm 7

Paradigm 7 har en ovandel i syntetmaterial som ger en omslutande passform. Ovandelen har tagits fram med fullt fokus på både komfort och en stabil passform. Den responsiva Altra EGO Max-mellansulan ger extra skjuts i steget och GuideRails ger ett dynamiskt stöd som hjälper till att stabilisera fötterna när de behöver det. Skorna är också utformade utan drop för att bevara den horisontella balansen mellan framfot och häl, vilket skapar en viktbalans i hela kroppen. Den rymliga FootShape-tåboxen gör att tårna kan slappna av och sprida sig naturligt, samt att stortån kan vara i en rak position. Den naturliga positionen ger både stabilitet och mer kraft i varje steg. Yttersulan i gummi har FootPod-teknologi som utgår från benen och senorna i din fot för att hjälpa foten att böja och röra sig naturligt.


• Här hittar du Altra M Paradigm 7 (herrstorlekar 41-47)
• Här hittar du Altra W Paradigm 7 (damstorlekar 37-42)
För ett pronerande löpsteg
Vikt: 262 g (herr), 218 g (dam)
• Drop: 0 mm (höjdskillnad mellan häl och tå)

Nike Nike Vomero 17

Löparskor som ger fjädrande löpsteg med optimal energiåtergivning kilometer efter kilometer. De har en ovandel i engineered mesh som håller foten sval när löpningen gör dig varm. Mellansulan är utrustad med lätt och responsiv ZoomX-foam som ger mjuka, balanserade och jämna steg. Yttersulan i gummi ger bra grepp samtidigt som den är flexibel och kan därmed enkelt följa din fots egna rörelsemönster. För optimal komfort har skorna en mjuk innersula, en vadderad plös och en vadderad skokrage.

• Här hittar du Nike Vomero 17 W (damstorlekar 36-43)
• Här hittar du Nike Vomero 17 M (herrstorlekar 40,5-47,5)
För ett neutralt löpsteg
Vikt: 243 g (dam), 302 g (herr)
• Drop: 10 mm

Salomon Aero Glide

Aero Glide är en väldämpad löparsko med en ventilerande ovandel i öppen 3D Mesh som håller foten sval genom hela löprundan. Mellansulan är utrustad med Energy Foam som är en kombination av EVA och olefin (OBC) som ger maximal dämpning vid varje fotnedsättning, även över långa distanser. Road Contagrip-yttersulan har en kombination av släta och breda dubbar för optimalt grepp på plana, hårda ytor. Skorna har en vadderad plös och en mjuk skokrage för optimal komfort i varje steg.

• Här hittar du Salomon Aero Glide (damstorlekar)
• Här hittar du Salomon Aero Glide (herrstorlekar)
För ett neutralt löpsteg
Vikt: 254 g (herr), 218 g (dam)
• Drop: 10 mm (höjdskillnad mellan häl och tå)