Ida Enstedt, expert hos Garmin, förklarar hur du kan använda några av hälsofunktionerna i din Garmin-klocka för att optimera din återhämtning så att du kan prestera ännu bättre. Du får också tips på sju Garminmodeller för alla plånböcker från vårt stora sortiment av träningsklockor.
Dagens träningsklockor har enormt många avancerade funktioner för att mäta allt från träningsbelastning till återhämtning. Det är data som kan sammanställas för att både utvärdera genomförd träning och för att planera kommande träning mot specifika mål.
En typ av funktioner som däremot inte har fått så mycket uppmärksamhet, men som har utvecklats mycket på senare år, är funktioner kopplade till hälsodata. Här förklarar Ida Enstedt på Garmin hur några av de nya hälsofunktionerna kan användas för att optimera återhämtningen – och därmed både hälsa och prestation över tid.
– Tidigare har det pratats väldigt mycket om vad klockan kan mäta, och då i samband med träning och prestation. Numera pratas det minst lika mycket om det som vi kallar för hälsodata, som är lika viktigt att kunna mäta för att man ska få till rätt mängd återhämtning, säger Ida Enstedt.
En ny sådan funktion som finns som uppdatering till vissa befintliga Garminmodeller (bland annat serierna Enduro 2, epix Gen 2, fēnix 7, Forerunner, Venu 3) och som är förinstallerad på flera nya och kommande modeller kallas för Tupplur.
– Det är en jättespännande funktion. Vi har länge kunnat mäta sömnlängd och sömnkvalitet och hur mycket sömn man behöver. Tupplur är en ny funktion som kan registrera tupplurar automatiskt och som lär sig vad som är optimalt för dig och din återhämtning. Klockan ger sedan förslag på hur långa tupplurar du bör ta och när på dygnet det är bäst för just dig att ta en tupplur.
En annan intressant funktion är Bodybattery, som väger ihop flera olika parametrar för att ge dig som användare en uppskattning av hur mycket energi du har i kroppen.
– Bodybattery är en generell information som tar hänsyn till många olika faktorer, från dina stressnivåer till antalet aktiva minuter och sömnkvalitet bland annat. Sover du med klockan så ”laddas” det under natten, och ger dig sedan en indikation på om du är redo för att köra hårda pass eller behöver mer återhämtning.
En tredje intressant funktion är det som kallas för HRV-status, eller pulsvariabilitet.
– Enkelt förklarat handlar det om variationen mellan dina hjärtslag. Ju längre tid du använder din klocka, desto bättre blir den på att utvärdera och analysera pulsvariabiliteten. HRV-status används mer och mer av fysiologer och tränare inom till exempel lagsporter för att se om spelarna är redo för att gå ut på planen.
– Men även om HRV-status ger viktig data för att utvärdera fysisk status så är förstås det viktigaste att man känner efter hur man mår, att man lyssnar på kroppen. Om man inte mår på topp kan HRV-statusen ge en indikation på att man behöver mer återhämtning, precis som förhöjd vilopuls kan vara en indikation på infektion eller något annat, avslutar Ida Enstedt på Garmin.
Det här är bara tre av flera olika hälsofunktioner som du kan hitta på olika Garminmodeller. Rätt använda kan de ge dig mer användbar data för att fatta informerade beslut om allt från träningsbelastning till återhämtningsbehov – så att du kan optimera både träning och din hälsa.