På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

10 tips för dig som ska tälta i sommar!

Friluftsliv och vandring är något som lockar många under sommarmånaderna. Det finns några enkla saker du kan tänka på för att göra tältning till en riktigt härlig upplevelse!

Tältet

Satsa på ett tält anpassat för ditt användningsområde. Olika tält skiljer sig åt i material, utformning och funktion, så fundera över dina behov och välj därefter.

Utrymme

Se till att det finns gott om utrymme i tältet. Är ni två stycken kan till exempel ett tremannatält vara att rekommendera.

Placering

En bra tältplats är torr, mjuk och plan. Tänk på att rensa bort stenar och kottar innan du slår upp tältet. De sliter på underlaget och kan dessutom störa nattsömnen mer än du tror.

Solen

Ta hänsyn till morgonsolen. Placera tältet i skuggan om du önskar sova ut på morgonen, annars är risken att du väcks tidigt av ljus och värme.

Montering

För bästa komfort och funktion lägg tid på uppmonteringen av tältet så det står stadigt och är uppspänt ordentligt. Ofta hänger det på de små detaljerna för att tältet ska fungera optimalt vid vind eller regn.

Välj rätt sovsäck!

Tänk på att olika sovsäckars material och komforttemperatur skiljer sig åt och bör varieras efter säsong. Dessutom tillverkas de i olika längder och passformer, så välj en som passar just dig.

Lätt packning

Önskar du liten packvolym är dunsovsäck att rekommendera. Men tänk på att är dun mer fuktkänsligt än vad exempelvis syntetmaterial är.

Termoseffekten

En sovsäck fungerar likt en termos. Ett tips för extra värme är att krypa ner när du just har ätit eller aktiverat dig och kroppen är varm. Eller fylla en flaska med varmt vatten och stoppa ner i sovsäcken vid fötterna.


En tältares bästa vän

Glöm inte att ta med liggunderlag och ficklampa – vi lovar du kommer tacka dig själv.

Tältförvaring

Tänk på förvara tältet rätt. Viktigt är att låta det torka ordentligt efter användning för att bevara det vattenavvisande skyddet och undvika mögel.

5 utvalda campingprylar

Stormkök

Ett stormkök är att rekommendera för camparen som vill kunna röra sig fritt utan att behöva tänka på tillgång till kök och el.

Trangia, Stormkök 25-3 M Gasolbrännare, 999 kr

Trangia är ett kompakt stormkök som tar minimalt packutrymme. Innehåller två kittlar i aluminium (1,75 l och 1,5 l), en non-stickbelagd stekpanna (22 cm), vindskydd (övre och undre), gasolbrännare, tång och rem.

Ljuskälla

Även om det är ljust långt in på småtimmarna under större delen av den svenska sommaren så är en pannlampa alltid bra att ha dessutom har du händerna fri!

Silva, Cross Trail 5 Ultra, 1 799 kr

Ger lång sikt och har Flow Light-teknik som anpassar ljuset beroende på var du riktar det – om du till exempel riktar det ner mot fötterna blir ljuset bredare och mer anpassat för långsammare aktiviteter.

Underlag

Om det blir långa dagar av vandring är sömnen väldigt viktig för återhämtning och ett liggunderlag kan vara avgörande för en bekväm sömn.

Revolution Sleepingmat 10 mm, 79,90 kr.

Funktionellt liggunderlag med låg vikt. Utmärkt för camping och vandring. Mått: 180x52x1 cm.

Sovsäck

Det är inte bara underlaget som är viktigt för sömnen utan även värme och komfort.

EVEREST, Sleeping Bag +7. 499kr

Tvåsäsongerssovsäck med utsida i polyester och innerfoder i återvunnen polyester. Går att koppla ihop med annan Everest-sovsäck om du kombinerar en vänster- och en högermodell. Sovsäcken är fri från miljöfarliga fluorkarboner.

Första hjälpen-väska

Om olyckan är framme är det viktigt att själv ha med sig plåster och förband för att till exempel kunna stoppa en blödning. Det kan ta lång tid att tillkalla hjälp om du är långt ute på vischan!

Ortovox, First Aid Mini, 249 kr

Första hjälpen-kit som innehåller det mesta du kan tänkas behöva om olyckan är framme. Väskan innehåller bland annat plåster, engångshandskar, sax, bandage, kompresser, skavsårsplåster, pincett, fästingborttagare och en Första hjälpen-guide.