På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Skidglasögon – så väljer du rätt!

Här är tipsen om hjälper dig att välja rätt goggles när du handlar online.

Skidglasögonens främsta uppgift är att skydda mot UV-strålning från solen, vind och snö. De ger dig även bättre ljusförhållanden vilket underlättar synen i båda bra och dåligt väder. Beroende på vilken lins man använder kan man få olika egenskaper och fördelar, förklarar Victor Fridholm från Stadium.

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska välja goggles?
– Att hitta ett par som sitter riktigt bra. Olika goggles passar olika ansiktsformer och det finns storlekar för både små som stora ansikten. Sedan bör man tänka på vilken funktion som är viktig och i vilka förhållanden du tänker åka och använda produkten. Olika linser passar till olika väderförhållanden.
Ska man mest åka skidor i Sverige kan det vara bra att välja en ljusare lins som släpper in mer ljus och höjer upp kontrasterna eftersom det oftare är sämre väder här. I alperna eller uppe på glaciärer där solen är väldigt stark kan det vara bra att gå på en mörkare lins. Det är också väldigt viktigt att prova gogglesen tillsammans med din hjälm, det är först då du känner att utrustningen passar med varandra. Hjälmens kant ska kunna sitta tajt med gogglesen så att det inte blåser in massor på ansiktet.

Hur ska man tänka när man köper skidglasögon på nätet?
Det viktigaste är att undersöka vilken lins det sitter på gogglesen, och om de passar de väderförhållanden där man tänker åka. Sen handlar det mycket om vilken prisnivå man vill lägga sig på, ju dyrare desto högre prestanda och funktion. Alla goggles Stadium säljer har UV-skydd och skyddar självklart även mot vind och snö.

Vilka fördelar får man om man går upp i pris?
Ofta bättre optiska egenskaper i linsen, vilket betyder bättre ljusinsläpp, bättre kontrasthöjning och mindre brytningsfel. Ramen på gogglesen blir också uppgraderad, till exempel med mer formbar och följsam vaddering eller foam mot ansiktet samt bra ventilering av linsen och ansiktet, vilket motverkar imma.

Räcker det att investera i ett par?
– Det kan räcka med ett par, men att man då istället har olika linser för olika förhållanden. Det finns även allround-linser som fungerar till de flesta väder, en sådan är aldrig helt perfekt men fungerar ändå okej i de flesta förhållanden (ofta en orange lins). Många modeller är idag väldigt lätta att byta lins på. Flera goggles säljs dessutom tillsammans med en extra-lins, då får man både en mörk och en ljus kontrasthöjande lins.

Hur ska man tänka kring lins och material?
– Är man villig och betala lite mer så finns det linser som trots en rätt så mörk och ”cool” look även lyfter upp kontraster och släpper in mycket ljus. Linsens färg påverkar både ljusinsläpp och synegenskaper, men är också en viktig mode-detalj. Många vill helt enkelt ha goggles som ser riktigt häftiga ut och då är färgglada linser med spegeleffekt väldigt populära.

Vad är det för skillnad mellan sfäriska/cylindriska?
En cylindrisk lins är platt medan en sfärisk lins är skålformad. En sfärisk lins ger ofta ett bredare synfält vilket gör det lättare att hålla koll runt omkring sig i backen. En sfärisk lins är ofta dock lite dyrare.

Hur får man bästa komfort?
– Testa! Och testa med din hjälm! Välj en modell som är rätt storlek utifrån din ansiktsform.