25% rabatt på barnkläder och barnskor Shoppa
Att tänka på när du ska spela en av Sveriges snabbast växande sporter
Padel är en av Sveriges snabbast växande sporter. Racketsporten är en blandning mellan tennis och squash – matcherna spelas på två planhalvor avskilda av ett nät och plexiglasväggarna längst med sidlinjerna är en del av spelplanen.

Även om sporten fortfarande är relativt ny i Sverige har padel för många blivit ett nytt, roligt och enkelt sätt att motionera på.
Racket
Innan du själv kan ge dig ut på banan och testa lyckan behöver du dock införskaffa ett rack.

Ett padelrack består av kompositmaterial och den inre kärnan är tillverkad i ett skum- eller gummimaterial. Padelrack har inga strängar utan slagytan är perforerad av små hål.

Typer av rack

Det finns i huvudsak tre olika typer av rack, där formen på rackhuvudet skiljer dem åt. I ett runt padelrack sitter tyngdpunkten ofta närmare handtaget. Detta ger mer kontroll och mindre belastning på handlederna. Ett runt rack har dessutom större sweetspot, vilket innebär att du har större chans att slå ett lyckat slag oavsett var på träffytan bollen hamnar. De flesta nybörjare väljer ett runt rack då dessa ofta uppfattas som mer lättspelade.

Ett diamantformat padelrack har en högre balanspunkt, vilket gör att tyngdpunkten sitter högre upp på racket. Ett sådant rack är mer framtungt och dina slag får större kraft. Å andra sidan är diamantformade rack svårare att manövrera samtidigt som de ökar belastningen på dina handleder. Diamantformade rack passar främst avancerade spelare.

Ett droppformat rack är en kombination av varianterna ovan och balansen är ofta centrerad. Detta rack brukar rekommenderas till avancerade motionärer och tävlingsspelare.

Vikt
De flesta padelrack brukar väga mellan 350 och 395 gram. Det kan tyckas vara en liten skillnad men när det kommer till spelegenskaper och belastning på handleder kan ett tiotal gram göra stor skillnad.

Idealvikten på ett lämpligt rack är givetvis väldigt individuellt men om du är nybörjare eller juniorspelare passar sannolikt ett rack i det lägre viktspannet.

I takt med din utveckling på planen kan du testa dig fram och eventuellt börja spela med ett tyngre rack som ger mer kraft bakom slagen.

Grepp
Det är inte bara val av padelrack som har betydelse utan även ditt grepp runt handtaget. Om ditt grepp är för smalt riskerar du ett alltför hårt och krampaktigt tag. Ett för tjock grepp å andra sidan resulterar i att racket riskerar att glida dig ur händerna.

En generell regel är att man ska kunna få in ett pekfinger mellan tummen och fingrarna när man håller i sitt padelrack.

Utrustning
Skorna är en viktig del av padelspelarens outfit. Eftersom underlaget består av konstgräs och sand behöver du ett par skor som ger stabilitet, dämpning och fäste. Det finns specifika skor lämpade för just padel men vanliga tennisskor framtagna för spel på grus passar lika bra.

Padelbollar påminner om tennisens motsvarighet men riktiga padelbollar är optimerade för att ge bättre studs efter kontakt med vägg eller underlag.