Just nu! 25% på barnkläder & barnskor

Erbjudandet gäller på stadium.se t.o.m. den 24/1 2022. Erbjudandet gäller på ordinariepriser, dock ej produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, vid köp av föreningsprodukter, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2022-01-24

Just nu! 25% på barnkläder & barnskor Villkor
Vi svenskar har alltid älskat att åka längd. Våra förfäder tog sig fram på skidor och i dag är längdskidåkning en älskad folksport. Längdskidåkning är effektiv konditionsträning samtidigt som att kroppens alla muskelgrupper får sig en rejäl omgång. Det är även en materialsport – du behöver skidor, pjäxor, bindningar och rätt skidvalla. Eftersom det är lätt att gå vilse i djungeln av alla termer tänkte vi hjälpa till inför skidköpet.
Hur ska jag tänka när jag väljer skidor?
En första fråga man kan ställa sig själv innan man köper ett par längdskidor är: Vad har jag för målsättning med min åkning? Svaret på den frågan avgör ganska snabbt vilken typ av skida man ska satsa på. Ska jag träna inför Vasaloppet en hel vinter eller bara åka iväg en helg med familjen?

Satsar man exempelvis på Vasaloppet ska man inte köpa ett alltför enkelt skidpaket. Mindre avancerade skidor har enklare belag och är tyngre. Ett bra tips är att välja en skida som är lite mer avancerade än din nuvarande åkkapacitet, på så sätt kan du som åkare utvecklas på skidan. Det är roligare att åka om du inte begränsas av skidan.

Åkarnivå

Din vikt och åkteknik avgör vilken skida som passar för dig. Som nybörjare är det viktigt att skidan inte är för hård i spannet eftersom du då riskerar att få dåligt fäste. En duktig skidåkare med bra teknik klarar därför av att åka på en hårdare skida med högre spann vilket gör att man får bättre glid när man stakar eller glider utför.

Man vill ha en skida som är lättåkt i förhållande till sin tekniska nivå. Man ska aldrig behöva kämpa för att få fäste i snön, vilket är vanligt när en nybörjare ger sig på en för hård skida.

Ett bra tips är att börja med att bestämma vad allt får kosta, och därefter välja så bra utrustning som möjligt för din budget. En dyrare skida väger i normalt sett mindre och har ofta ett bättre belag (undersida), vilket gör att glidvallan sitter bättre, vilket i sin tur ger ett bättre glid under en längre tid. Visst kan du satsa på den dyraste skidan du kan hitta även som nybörjare, dilemmat är att du inte kan dra nytta av den på samma sätt som en bättre åkare. Så satsa på en skida som passar nivån du är på just nu, men som samtidigt ger dig möjligheten att utvecklas som skidåkare.

Att hitta rätt längdskidor handlar för alla om att hitta rätt spann (läs mer om spann längre ner). Har du fel spann på dina skidor blir din åkning lidande – oavsett om du är nybörjare eller elitåkare. Längdskidor av samma modell, längd och märke kan ha lite olika spann, det är därför det är viktigt att få hjälp att välja ut rätt par för just dig.


TÄNK PÅ ATT

 • Välj alltid skida efter var, när och hur du vill åka.
 • Välj utrustning som du kan utvecklas med som skidåkare.
 • Har du inte rätt spann på dina skidor blir det svårt att åka – oavsett om du är nybörjare eller elitåkare.


Klassisk eller skate?
Innan du köper skidor måste du bestämma dig för vilken typ av åkning du vill satsa på. Man delar in längdskidåkning i klassisk stil och skate (fristil). Klassisk stil är den vanligaste skidformen i Sverige. Oftast åker man klassisk stil i ett färdigt skidspår, med tekniker som diagonalåkning, stakning med frånskjut, stakning eller om det är riktigt tungt uppför, saxning. Skate i sin tur påminner om skridskoåkning i stilen, då åkaren skjuter skidorna bort från kroppen samtidigt som stavarna skjuts bakåt.

Utrustningen mellan de två stilarna skiljer sig en del åt. Skateskidor är i regel kortare. Toppen på en skateskida är något nedtagen för att få ner vikten på skidan. En skateskida har även skarpa kanter samtidigt som spannet är hårdare, eftersom spannet inte trycks ner i underlaget när man åker (en skateskida har ingen fästvalla).

När det kommer till stavar, bindningar och pjäxor finns det även där skillnader. Vi återkommer till det under de olika rubrikerna nedan.


Vad är spann?
Spann är en av de viktigaste termerna inom klassisk längdskidåkning. Spannet är den del av skidan under foten som inte har kontakt med underlaget när man står med jämn vikt på båda skidorna. Det är inom spannets fästzoner fästvallan appliceras. Skidan ska få ett bra grepp i snön när man överbelastar och trycker ned foten. Vid jämn belastning är det viktigt att ingen del av spannet är i kontakt med underlaget, då det motverkar bra glid samtidigt som det sliter bort fästvallan.

Spannet kan mätas ut på flera sätt, exempelvis med hjälp av ett instrument (SkiSelector), där skidorna belastas med åkarens halva vikt. Det är därför du alltid uppger din vikt och din åkkapacitet vid köp av längdskidor. När du har fått spannet uppmätt så markeras fästzonen för att du som åkare ska veta vart du ska lägga burkvalla respektive klister. Klisterzonen är något kortare eftersom klister blir något tjockare lager än burkvalla. Klisterzonen kan även användas vid applicering av vallatejp.
Varför välja skin?
Så kallade ”vallningsfria skidor” har traditionellt varit långsamma och sämre anpassade i varierande väder- och snöförhållanden. Men det är nya tider nu. Skin-skidor, som tagit marknaden med storm de senaste åren, fungerar utmärkt i alla förhållanden då skidans skin ger bra fäste i de flesta väder och temperaturer. Skin-skidor är den nya generationens vallningsfria skidor.

Skin-skidor var från början till för nybörjare och motionsåkare, men de senaste åren har tillverkarna även börjat producera tävlingsskidor enligt samma princip. Med skin-skidor är det enkelt att ge sig ut i spåret eftersom glidvalla är det enda du behöver komplettera skidorna med. Med andra ord en perfekt skida för den som har ont om tid. Skinnet håller för åkning i över 100 mil och kan även underhållas med rengöring och prepareras med en så kallad skin-glider för bättre glid när skidan glider framåt. När huden är utsliten ersätts den med en ny.
Köpa paket?
Ett bra tips för att få ner priset på sin utrustning är att köpa ett paket där både skidor och bindning ingår. Priset för både bindning och skida kan ofta vara lägre än vad enbart skidan kostar. En annan fördel är att man kan vara säker på att bindningen passar till skidan.

Stavar

Efter att ha lagt mycket tid på att välja rätt typ av skidor är det vanligt att man väljer första bästa stav. Men det är värt att fundera ett varv extra. Stavar har nämligen stor påverkan på åkningen. Billigare stavar är i regel enklare i materialet, vilket gör dem tyngre och mjukare. Även handtaget är enklare på en billig stav och är ofta gjort i plast vilket gör att den blir kallare att hålla i än en stav med korkhandtag. Korkhandtag hjälper även till att transportera bort svett från handen. Väljer man att lägga en extra slant får man även en lättare och styvare stav, vilket ger dig mer kraft i isättningen och mer fart i åkningen. Det är helt enkelt roligare att åka skidor med en bra stav. Om man som nybörjare velar mellan att köpa en mer avancerad skida och en enklare stav, eller en medelskida och en mer avancerad stav – välj det senare!

Stavarna ska precis som skidorna vara anpassade efter din längd. Vid klassisk skidåkning ska stavarna vara ungefär 84 procent av din kroppslängd, medan stavar för skate bör vara ungefär 90 procent. I övrigt används samma typ av stavar för bägge stilarna.


TÄNK PÅ ATT

 • Som motionsåkare är skinskidor ett bra alternativ. Du slipper fästvallan!
 • Lägg några extra slantar på en lätt och styv stav. Åkningen blir mycket roligare.
 • Välj pjäxa efter komfort. Du vill inte få skavsår efter en dag ute i spåret.Valla

Nörda ner dig i valla
Valla är en vetenskap i sig. Här kan du aldrig bli fullärd. Att lära sig valla rätt efter förutsättningar och snötyp kräver erfarenhet. Så det gäller att läsa på, testa sig fram och ta hjälp av de som kan. Enkelt delas valla in i fästvalla, som appliceras i fästzonen i spannet, och glidvalla, som appliceras på resten av belaget. Fästvallan ska ge ett bra grepp i snön så du får kraft när du trycker ner ena foten, medan glidvallan ska ge dig ett bra glid. Skateskidor fästvallas inte alls, där utnyttjas istället skateskidornas skarpa kanter vid frånskjutet.

Vilken typ av valla du ska välja beror på vilken typ av skida du har och vilken typ av nivå du vill lägga din vallning på.
Exempel: Om du har en skin-skida behöver du inte fästvalla. Så här är allt fokus på glidvallan. Nu behöver du en glidvalla som du smälter ut över belaget med ett vallajärn. Du behöver även en sickel (en skrapa) och en borste för att jobba in vallan djupt i belaget. Klart. Nu är du redo för spåret.

Det finns också glidvalla som är flytande som du borstar in i belaget istället för att behöva smälta vallan. Det är det vanligaste sättet att applicera glidvalla och är mycket enklare än det tidigare sättet.

Om du åker med skidor som kräver fästvalla måste du såklart applicera fästvalla. Här finns det två klassiska typer att välja mellan: burkvalla och klister. Burkvallan använder du när det är nysnö eller när det är äldre snö som inte smält och istället omvandlats till grövre snökristaller. Se till att följa temperaturrekommendationerna på burken. Applicerar du för varm valla kommer det börja kladda under skidan och om du har dåligt fäste så har du använt för kall valla. Lägg hellre flera tunna lager än ett tjockt.

Klistervalla lägger du i ett fiskbensmönster. Det är enklast att lägga klistret när det är varmt, därför rekommenderar vi att du lägger det inomhus.
Vallatejp
Vallatejp är ett alternativ till fästvalla som enkelt appliceras i fästzonen. Tejpen fungerar i många snö- och väderförhållanden, den ger ett bra grepp och är slittålig. Även fast det i dag fortfarande säljs en hel del vallatejp, väljer alltfler istället att gå över till skin-skidor, då principen är densamma – du slipper fästvalla!


STADIUM FÖRESPRÅKAR FLUORFRI VALLA


Vi uppmanar alla att använda vallaalternativ fria från högfluorerade ämnen och har därför adderat fler fluorfria alternativ i vårt sortiment. Redan till vintern 2019/2020 kommer samtliga vallaprodukter som innehåller högluorerade ämnen vara borttagna ur koncernens totala sortiment, på grund av de miljö- och hälsorisker som är förknippade med dessa.

Bindningar
När det kommer till bindningar är det lätt att virra bort sig bland alla system och modeller. Till att börja med måste du veta om du ska åka klassisk eller skate. Bindningarna skiljer sig något mellan teknikerna. Ett tips är att köpa ett paket där både skida och bindning ingår – då slipper man vara osäker på att de fungerar ihop.

I dag finns det främst tre olika bindningssystem för klassisk skidåkning på marknaden: Salomon Prolink, Rottefella NNN/NIS och TURNAMIC från Fischer/Rossignol. Alla pjäxor och bindningar inom dessa system är kompatibla med varandra. Oavsett vilket system du väljer är prestandan väldigt hög. Det som skiljer dem åt är hur bindningen är fäst i skidan, om den skruvas fast direkt i skidan eller om man skjuter på den på en monteringsplatta.

Flera system (Rottefella NIS och TURNAMIC) gör det i idag möjligt att ändra läge på bindningen, framåt eller bakåt med utgångspunkt från balanspunkten. Du flyttar bindningen framåt för mer fäste, och bakåt för bättre glid.


Har du en gammal sko med Salomons SNS-system så kan du fortfarande välja ett paket med SNS-bindning, dock är det då inte kompatibelt med de tre ovanstående systemen.

Pjäxor

Det absolut viktigaste när det kommer till pjäxor är komfort. Hitta rätt storlek och en modell som passar din fot bra. I dag är de flesta pjäxor kompatibla med bindningar från alla märken. Så var det inte för några år sedan. Men det är alltid värt att kolla upp dina pjäxor fungerar med bindningarna på dina skidor. Salomons gamla system SNS är ett undantag – har du ett par SNS-pjäxor passar de enbart med en SNS-bindning.TÄNK PÅ ATT

  Det är viktigt att hitta pjäxor som sitter bra på din fot. Storleksmässigt rekommenderar vi att du köper ett par pjäxor som sitter så tight som möjligt så du får ett bra hälgrepp men som är lite längre än din fot då du vill också ha utrymme för dina tår för att pjäxan inte ska klämma åt när du åker.


ORDLISTA

 • Spann: Den del av skidan under foten som inte har kontakt med underlaget när man står med jämn vikt på båda skidorna. Inom spannets fästzoner appliceras fästvallan.
 • Belag. Skidans undersida.
 • Skate: Åkstil som påminner om skridskoåkning i stilen, då åkaren skjuter skidorna bort från kroppen samtidigt som stavarna skjuts bakåt. Kallas även fristil.
 • Klassisk stil: Den vanligaste åkstilen i Sverige. Åks i ett färdigt skidspår, med tekniker som diagonalåkning, stakning med frånskjut, stakning eller saxning.
 • Skin-skidor: Den nya generationens ”vallningsfria skidor”. Smidigt och enkelt. På med glidvalla och ge dig ut i spåret.
 • Tejp: Ett alternativ till fästvalla som enkelt appliceras i fästzonen.