Välj rätt innebandyklubba med vår enkla guide

Med drygt 100 000 licensierade spelare är innebandy en av Sveriges största inomhussporter. För att kunna briljera på planen behöver du dock en lämplig innebandyklubba. Vid val av klubba bör du ta hänsyn till skaftets längd, utformning och styvhet, bladets böjning och grepplinda. Din spelstil påverkar även vilken klubba som lämpar sig bäst för just dig. Här har vi samlat det viktigaste för att du tryggt ska kunna välja ut just vad du behöver för att hitta just din klubba.

Skaft

Längd

Att välja ut en innebandyklubba längd är väldigt viktigt. Med en för kort klubba får du inte ut full kraft i skotten, och om klubban är för lång försämras din bollkontroll.

För att mäta ut passande längd på klubban kan du göra följande: ställ dig på raka ben med fötterna ihop. När du därefter håller klubban rakt framför dig bör den som kortast nå upp till din navel, och som längst en decimeter ovanför naveln.

För vuxna spelare finns ett standardmått på klubban: 96-100 centimeter för män, och 92 centimeter för kvinnor.

Skaftets utformning

De senaste åren har det kommit flera alternativ till det traditionellt raka skaftet. Numera finns bland annat de böjda modellerna curve, bow och kickzone. De böjda skaften har en sorts katapulteffekt som vid skottögonblicket rätar ut böjningen och bidrar med extra kraft. Rätt använt blir resultatet ett hårdare skott.

Trots att de böjda klubborna ökat i popularitet de senaste åren så väljer de flesta spelare fortfarande ett rakt skaft.

Klubbans styvhet

Hårdheten på innebandyklubbans skaft anges i ”flex” och mäts på en skala mellan 23 och 36 millimeter. Ett högt flex innebär att skaftet är mjukt och lättare att böja, medan ett lågt flex innebär ett styvare skaft.

Klubbans flex påverkar alltså hur skaftat beter sig när du trycker klubban i golvet för att skjuta. Rent generellt brukar hårdskjutande spelare föredra ett styvare skaft medan tekniska spelare ofta uppskattar en mjukare klubba.


TÄNK PÅ ATT

  • • Passande flex för barn ligger på 32-36 millimeter
  • • Motsvarande siffra för juniorer är 29-35 millimeter
  • • Den vanligaste flexen för herrseniorer är 25-27 millimeter och för damer passar ofta en flex på 27-32 millimeter

Blad

Först och främst bör du fastställa om du föredrar en klubba med höger- eller vänsterfattning, det vill säga om bladets böjning är vinklat åt höger eller vänster. Känns det mer naturligt att skjuta när du håller klubban till höger om kroppen, med höger hand längst ner på klubban, bör du införskaffa en klubba med högerfattning. Om det istället känns mer självklart att hålla klubban på din vänstra sida ska du ha en vänsterfattad klubba.

När det gäller bladets böjning kan du även välja mellan en djupare skål, eller ett något rakare blad. Många anser att ett rakare blad ger bättre bollbehandling medan ett mer skålat blad oftare passar spelare som skjuter mycket. Att byta blad på en klubba är väldigt enkelt och alla blad passar till alla klubbor.

Du kan även själv justera böjningen på ditt blad. Innan du gör det bör du dock först värma bladet, annars riskerar det att spricka.

Man böjer enklast bladet genom att värma upp det i varmt eller kokande vatten. Du kan även använda dig av en varmluftspistol. Sedan vinklar du bladet enligt dina önskemål. Ha i åtanke att Svenska innebandyförbundets regler fastslår att böjningen på ett innebandyblad inte får överstiga 30 millimeter.

I likhet med skaftet går även klubbans blad att få i olika hårdhet. Ett mjukare blad ger mer känsla och är lättare att passa och ta emot passningar med. Ett hårdare blad passar däremot skottvilliga spelare bättre.

Tillbehör

Grepplinda

Klubbans grepplinda skapar ett skönt och naturligt grepp runt din klubba, vilket förbättrar din bollbehandling. Med tiden slits dock grepplindan ut. De flesta innebandyspelare brukar därför linda om sina klubbor åtminstone ett par gånger per år.

Grepplindan kommer i form av en lång remsa, ofta med klister på baksidan. När du ska linda om din klubba börjar du med att dra av skyddsplasten, sedan monterar du lindan över knoppen högst upp på klubban. Det är viktigt att dra åt som hårdast över knoppen. Sedan fortsätter du att vira lindan nerför klubbskaftet. Enligt regelboken får lindan inte fästas nedanför klubbans tekningslinje, alltså den markerade randen ungefär 37 centimeter från bladets undersida.

När du lindat klart klubban tejpar du fast skarven mot skaftet. Hur hårt du bör linda ditt skaft är en smaksak. Det finns inga generella regler, men genom att testa sig fram hittar du snart en metod som passar just dig.TÄNK PÅ ATT

  • • Regelbundet byta grepplinda så du sparar dina händer och motståndare en flygande klubba
  • • Om du är 16 år eller yngre är det även ett krav att bära skyddsglasögon
  • • Rätt innebandyskor är inte bara skönt för fötterna men även skadeförebyggande och viktiga beroende på din spelstil

Se hela vårt innebandysortiment