<span style="color: #333333;"><a style="color: #333333;" href="https://www.stadium.se/varumarke/fusion">Fusion</a></span> skapar kläder som gör träningen till en njutning

Danska Fusion är uppstickaren som går sin egen väg. De fokuserar på material istället för mode och arbetar ständigt med att utveckla samma produkter till perfektion. Målet är att skapa kompromisslösa träningskläder som både låter dig njuta och prestera på topp.

Namnet Fusion syftar på den energi som uppstår när komfort möter funktion. Det var detta bröderna Mats och Per Nissen såg framför sig när de startade märket 1999. Båda var flitiga utövare av ultralopp och triathlon, men störde sig på att kläderna ofta började krångla efter några timmars träning. Kunde man inte skapa plagg som både var sköna och snabba?

Sagt och gjort – de tog saken i egna händer. Två decennier senare är danska Fusion ett av de hetaste varumärkena inom träningskläder för löpning, cykling, gym och triathlon. De säljs idag hos drygt 400 återförsäljare i Danmark, Sverige, Holland, Belgien, Tyskland, Färöarna och Island. En nyckel till framgång har varit att våga gå sin egen väg.

– Vi tror inte på mode i första hand. Vi gör inte nya serier varje säsong utan jobbar hela tiden med utveckling av produkter som redan finns. Det gör att kunden inte behöver jaga senaste modet, utan istället kan vara säker på att de har den bästa funktionen och kan få tag på den igen när produkten är utsliten, säger Kristoffer Folkstrand, försäljningsansvarig på Fusion.


Vindtät och vattenavvisande löparjacka från Fusion – Mens S1 Run Jacket. FOTO: Fusion.

Med materialet i fokus
Som ett led i den filosofin står materialet alltid i centrum. Det märks särskilt i tyget Iglo som återfinns i flera av Fusions plagg. När man hittade det i Italien för tio år sedan användes Iglo enbart till bikinis, men bröderna upptäckte att garnets unika mix av filament med keramisk kärna var perfekt för hård träning. Det ger ett enastående solskydd, optimal passform och svetttransporterade egenskaper som gör tyget svalt eller varmt mot huden efter behov.

Ett annat exempel är Fusions signaturplagg – tightsen C3. De består av det egenutvecklade materialet Compressor 3 som ger en ovanligt jämn kompression över hela benet, vilket gör att de inte glider och får en fantastisk passform. Tightsen har blivit Fusions storsäljare.

– C3 är vår största produktgrupp när det gäller försäljning och det är oftast den som leder kunderna in på våra övriga produkter. De finns i olika längder och funktioner för att det ska finnas ett par tights för alla tillfällen. De är helt klart en vinnare i provrummet. Man känner skillnaden, säger Kristoffer Folkstrand.


Träningskläder för motionärer på alla nivåer. FOTO: Fusion.

Med inspiriation från Hawaii
Inspirationen till Fusion hämtas inte minst från Hawaii och staden Kona, där världens största och tuffaste triathlonlopp äger rum. Produkterna ska hålla så hög kvalitet att de levererar i en extrem tävling av högsta elitklass. Beviset på att man lyckats är att många av de främsta triathlonstjärnorna idag tävlar i Fusions kläder helt utan ersättning.

Samtidigt är produkterna utvecklade för det nordiska klimatet och avsedda för motionärer på alla nivåer. Fusion har också valt att tillverka alla sina kläder i en egen fabrik i Litauen, med sömmerskor och produktutvecklare inhouse. Dessutom har man skapat ett eget ordersystem som gör att de aldrig producerar mer än vad som behövs.

– Det finns många miljöbovar i branschen men den allra största är överproduktionen. Det är det korta svaret på varför vi gör på ett annat sätt. Vinsten med att välja rätt material, utan kompromisser, är inte bara att det blir rätt funktion utan också att produkten håller längre. Vi vill helt enkelt vara en god medspelare för våra butiker, kunder och miljön.


Fusion erbjuder träningskläder som är lika sköna till vardags. FOTO: Fusion.

Träningskläder att mysa i
Just nu är Fusions primära mål att få större spridning i Sverige. Samarbetet med Stadium är en viktig milstolpe i den strategin. Men man har även växlat upp produktutvecklingen och Kristoffer Folkstrand slår gärna ett extra slag för de nya löparbyxorna Recharge pants.

– De har blivit en succé för alla som vill ha träningsbyxor att mysa i. Jag vet att det är många som suttit hemma och jobbat i ett par Recharge pants senaste månaderna. Vi vill att våra kunder ska kunna njuta samtidigt som de presterar på topp.


Fusion