Ansvarsfull produktion

Vi tar ansvar för att alla produkter vi säljer är socialt, miljömässigt och etiskt hållbara. Det förutsätter tydliga riktlinjer och ett nära samarbete med våra leverantörer när det kommer till såväl vår egen som de externa varumärkenas produktion. Med fokus på att våra produkter ska hålla längre tar vi hänsyn till miljön på ett bra sätt. Kontroll av kvalitet, hållbarhet, säkerhet och kemikalier utförs kontinuerligt på alla våra produkter.

Leverantörer


Alla producenter vi samarbetar med, vilket även inkluderar externa varumärken, måste följa riktlinjerna i vår leverantörskod/Code of Conduct. Koden omfattar bland annat mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö, antikorruption och djuromsorg. Den bygger på de tio principerna i FN:s ramverk Global Compact och dess underliggande internationella konventioner och deklarationer. Utöver det följer vi givetvis EU:s lagkrav och riktlinjer för miljö, produktsäkerhet och kemikalier.

Läs vår leverantörskod/Code of Conduct här
Läs vår affäretiska kod/Code of Ethics här


Fabrikslista

Stadium-koncernen använder närmare 180 fabriker i framförallt China, Bangladesh, Indonesien och Pakistan för tillverkning av våra egna varumärken. Tillsammans med branschen behöver vi ta ett stort ansvar vad gäller frågor som rör produktion och arbete i fabrikerna. För att bidra till en hållbar utveckling och att göra skillnad på riktigt behöver vi samarbeta med andra varumärken, företag och organisationer i såväl Sverige som i produktionsländerna.

Läs vår fabrikslista här


Kemikalier

Vi arbetar aktivt för att vår produktion inte ska innehålla ämnen och kemikalier som kan orsaka hudirritationer, allergier, vara cancerframkallande eller ha negativ påverkan på miljön.

När det kommer till kemikalier följer vi de strikta och rekommenderade begränsningarna enligt EU:s kemikalielagstiftning REACH. Enligt REACH (förordning (EU) nr 1907/2006) är den som tillverkar, importerar eller säljer en vara som innehåller 0,1 procent eller mer av vissa ämnen skyldig att lämna information om detta till konsumenter som begär det. Informationsplikten gäller ämnen som tagits upp på EU:s kandidatförteckning. Ämnena är särskilt farliga på grund av hälso- och miljöfarliga egenskaper.


Kemikaliegruppen

Stadium är medlemmar i Kemikaliegruppen sedan 2012, idag består nätverket av över 140 medlemsföretag. Kemikaliegruppen sprider den senaste kunskapen inom kemi- och miljörelaterade frågor till medlemsföretag i textil- och elektronikbranschen. Tillsammans förebygger vi förekomst av oönskade kemikalier i varor som textil, skor och elektronik.


RSL

Under 2015 inledde Stadium-koncernen arbetet med att skapa en Restricted Substance List (RSL), en lista över kemikalier och ämnen som vi vill begränsa och fasa ut i produktionen från och med 2016 och framåt. Vår lista har högre krav än vad som krävs. Några av de ämnen som har varit en stor utmaning i produktionen och som vi är väldigt angelägna om att undvika är de produkter som innehåller PFAS, ftalater och som är antibakteriellt behandlade.


PFAS

PFAS har många benämningar och kan även kallas för PFC, fluorkarboner eller perfluorerade ämnen. Det är en vatten- och smutsavstötande behandling som har funnits länge i klädbranschen. Vid klädproduktion används dessa ämnen bland annat för att impregnera textil.

PFAS finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen då det bland annat visat att det innehåller hormonstörande ämnen som kan påverka reproduktionen och även misstänks kunna framkalla cancer. Ämnena är också väldigt svåra att bryta ner.

På stadium säger vi nej till PFAS. Vi har fasat ut PFAS ämnet från vårt sortiment. Dock vill vi informera om att vissa outdoor-material för externa varumärken, i några ytterst få produkter, fortfarande innehåller PFAS. För dessa ytterst få produkter finns en strategi ihop med berörda varumärken om att ersätta dessa med material som erbjuder samma funktion utan att innehålla PFAS.

De alternativ som vi på Stadium väljer att använda är fria från så kallade perfluorerade ämnen (PFAS-ämnen). Istället för PFAS-ämnen använder vi en icke fluorerad, biobaserad, hållbar vattenavvisande finish.

Från 2020 säljer vi dessutom endast bara fluorfri skidvalla i alla våra försäljningskanaler.

Stadium har publicerat vår hållbarhetsvision och ställningstaganden till våra leverantörer om vad vi väljer att ta bort från vårt sortiment för att göra det mer miljövänligt. Ett av dessa ställningstaganden är att produkterna ska vara fria från PFAS.

Läs mer om PFAS och hur branschen jobbar med det på nedan länk.

https://chemsec.org/pfas/

Mikroplaster

Samlingsnamnet mikroplaster sammanfattar alla små plastfragment som är upp till fem millimeter. De är antingen tillverkade eller bildas vid slitage av plast. Mikroplaster kan ibland frigöras från fleece- och syntetplagg vid bland annat produktion, användande och tvätt. För Stadium är målet att hitta konstruktionslösningar för att eliminera problemet med att mikroplaster redan på materialnivå sprids från de material som finns på marknaden.

Från och med 2020 påtalar vi för våra leverantörer, i ett samlat dokument, om hur vi önskar att man arbetar för att minimera utsläpp av mikroplaster. I dokumentet belyser vi delar inom produktionsprocessen som tygborstning, vattenfiltrering, tillskärning, luftkvalité och tvätt.

Eftersom mikroplasterna riskerar att frigöras under hela produktens livslinje, såväl i produktion så som i det dagliga användandet, är en speciell sorts tvättpåse som finns att köpa i vårt sortiment ett bra sätt att själv minska spridningen. Genom att använda tvättpåsen samlas de avsöndrade mikroplasterna upp i tvättmaskinen istället för att hamna i vattendrag. Läs också mer om hur du tvättar miljömedvetet här.

BPA och Bioplast

Alla våra egna vattenflaskor är tillverkade av bioplast och producerade i Sverige. Energin som används vid tillverkningen kommer från vind- och vattenkraft, vilket gör miljöpåverkan minimal. Flaskor i bioplast känns och ser ut precis som vanliga sportflaskor, skillnaden är att de inte belastar vår planet med onödiga koldioxidutsläpp. Bioplast har samma egenskaper som vanlig plast, men råvaran är förnyelsebar och kommer från restprodukter från sockerrör istället för olja.


Antibakteriella ämnen

Vi vill minimera användningen av antibakteriella ämnen i de produkter vi erbjuder. Rapporter från till exempel Kemikalieinspektionen visar att antibakteriella ämnen inte ger några positiva kliniska fördelar, därför ser vi ingen anledning att använda dem i våra produkter. Det är vårt ansvar som sportkedja att kontrollera och förhindra alla risker som kan orsaka skador. Genom att utesluta antibakteriella material kan vi erbjuda våra kunder säkrare och mer miljövänliga produkter.


Vatten

Att minimera vattenanvändningen är en stor utmaning för alla textilproducenter. För oss på Stadium är det en prioriterad fråga, vilket innebär att vi bland annat satsar stort på den energi- och vattensnåla tekniken Solution Dye. Tekniken används när produkterna färgas och tack vare den kan vi minimera vår miljöpåverkan. Stora delar av vår totala produktion är infärgat med denna teknik.

Vi har använt oss av Solution Dye sedan 2010 och målet är att kontinuerligt öka andelen produkter som färgas med denna teknik. I nuläget köper vi tyger från leverantörer som använder den för både vävda och stickade material. Till skillnad från mer traditionell infärgning av tyger, som kräver stora mängder vatten, energi och koldioxid färgas istället tygets fiber med Solution Dye redan från början. Genom fibertrådarna spinns och vävs tyget sedan fram och färgen behöver inte färgas in med enorma mängder vatten och energi.

Ungefärliga besparingar med Solution Dye jämfört med traditionell infärgningsteknik, enligt en genomsnittlig uträkning:
Vatten: 80 procent
Energi: 60 procent
Koldioxid: 60 procent
Kemikalier: 60 procent



Djuromsorg

Djur har rätt till en human behandling och att deras grundläggande behov är uppfyllda. Våra krav i produktion när det kommer till djuromsorg är baserade på "The Five Freedoms" framtagna av World Organisation For Animal Health.


Dun

Vi stödjer Responsible Down (RDS) Standard i vår användning av dun och 100 procent av de dunprodukter vi producerar själva är RDS-certifierade. Standarden säkerställa att djuren behandlas med värdighet genom hela leverantörskedjan och förbjuder att dun plockas från levande fåglar samt att fåglar tvångsmatats. Detta görs genom att ge branschen verktyg för att säkerställa att dun och fjädrar inte kommer från fåglar som utsatts för lidande och ett system som gör materialets ursprung spårbart. Vi säkerställer att allt dun som säljs på Stadium är spårbart och framtaget enligt det vedertagna konceptet Five Freedoms of Animal Welfare.

Från och med vintersäsongen 2019 samarbetar vi även med re:down där vi enbart använder återvunnet dun i några av våra jackor.


Pälsfritt

På Stadium tog vi 2001 beslutet att bli en pälsfri kedja. Genom ett avtal med förbundet Djurens Rätt förbinder vi oss att inte sälja några produkter med päls i våra butiker. Detta gäller både egna och externa varumärken.


Mulesing

Stadium tar avstånd från all oetisk djurhållning i produktion. Vi accepterar inte mulesing (ingrepp som utförs på får i Australien för att förhindra att de drabbas av flugangrepp) och i vårt sortiment återfinns enbart dokumenterat mulesingfria merinoullprodukter.


Angora

Vi tillåter inte angora i vårt sortiment.




Hållbara och återvunna material

Vårt mål för vår egen produktion är 100 procent hållbara textila material till 2025 och med hållbara material menar vi material som minskar avtrycket på miljön och främjar en mer rättvis produktionsprocess. Det kan exempelvis handla om material av återvunnen cellulosa eller textilier infärgade med den vattenbesparande processen Solution Dye. Ett mer hållbart materialval ska vara lätt att återvinna när det är förbrukat men också hålla länge så att det kan återanvändas många gånger.

Hållbara material och sammansättningen av dessa är viktigt för att underlätta återvinningsprocessen på bästa sätt. När vi jobbar med produktutveckling är det stort fokus på att produkten ska hålla länge för att ta hänsyn till miljön.



Hållbar bomull

Ekologisk bomull har mindre negativ påverkan på miljön eftersom den är naturligt odlad från icke-genmodifierade grödor, utan syntetiska gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Avsaknaden av dessa skadliga ämnen i odlingsprocessen medför även bättre hälsovillkor för odlaren och arbetarna.

I vårt samarbete med Better Cotton har vi, sedan 2017 förbundit oss att använda 100 procent hållbar bomull. Med hållbar bomull avses Better Cotton, ekologisk bomull, återvunnen bomull eller andra miljöcertifierade bomullsalternativ.


Återvunna material

Stadium samarbetar med Sysav för ett framtida textilt flöde till de cirkulära utvecklingar vi behöver när vi ska utveckla nya material. Gammal textil som inte går att återanvända ser vi som potentiell ny råvara för att minska belastningen på vår planet. Vi har satt ett extra fokus på polyester eftersom vi använder många funktionsmaterial i vår egen produktion av träningskläder.

Läs mer om vårt samarbete med Sysav här.

En stor del av materialen som används för våra egna märken är återvunnen polyester som tillverkas av gamla PET-flaskor. I genomsnitt går det åt sju till tio PET-flaskor för en topp eller ett par tights. Vi arbetar också hårt för att återvinna gamla textilier.

Våra plastpåsar är tillverkade av återvunnen insamlad plast. Sedan 1 juni 2017 följer vi EU-direktivet kring att minska plastpåseanvändningen genom att ta betalt för dem i våra samtliga butiker, koncept, format och evenemang. Priset baseras på påsens storlek och överskottet går oavkortat till våra samarbeten, initiativ och projekt som på olika sätt bidrar till en mer aktiv och hållbar värld. Läs mer här om var pengarna går.

Galgarna i våra nya butiker består av polystyren och används i våra butiker under en tioårsperiod innan de går till återvinning. Butiksmaterial har fokus på återanvändning, exempel i form av long life-material och återanvända skyltar.

re:activate

Kasta inte bort sport. Vi tar emot alla produkter, utslitna som trasiga och skavda, och ser tillsammans med Human Bridge till att de skickas för återvinning eller återanvändning. Lämna in de sportprodukter du inte längre har användning för i Human Bridges insamlingslådor som du hittar i alla Stadiums butiker.

En liten insats ifrån dig kan bli en avgörande passning för någon som verkligen behöver det. På så sätt kan du ge någon annan möjlighet till ett bättre liv samtidigt som du hjälper till att spara jordens resurser genom att ta tillvara livslängden på redan tillverkade produkter.

Läs mer om det i vårt Hållbarhetsrapport.