25 % för dig som är eller blir medlem.

Samarbeten

Att vara en stor sportkedja innebär ett stort ansvar. Vi måste säkerställa att våra produkter är tillverkade med respekt för mänskliga rättigheter under bra arbetsförhållanden och att vårt avtryck på miljön blir så litet som möjligt. Eftersom vi är ett sportföretag med missionen att hjälpa världen att bli mer aktiv har vi också ett ansvar för att investera i initiativ och projekt som inspirerar människor till en aktiv och hälsosam livsstil.

Stadium har många externa leverantörer. Tillsammans med dessa har vi ett ansvar att se till att de produkter vi köper in tillverkas under goda förhållanden och inte innehåller material eller kemikalier som är skadliga för människa eller miljö. Utifrån våra satta hållbarhetsmål ställer vi tydliga krav på de produkter vi köper in. Vi skapar också nya samarbeten med partners som sätter hållbarhet högt på agendan och tar fram innovationer som kan minska avtrycket på miljön.






RE:ACTIVATE

Kasta inte bort sport. Vi tar emot alla produkter, utslitna som trasiga och skavda, och ser tillsammans med Human Bridge till att de skickas för återvinning eller återanvändning. Lämna in de sportprodukter du inte längre har användning för i Human Bridges insamlingslådor som du hittar i alla Stadiums butiker.

En liten insats ifrån dig kan bli en avgörande passning för någon som verkligen behöver det. På så sätt kan du ge någon annan möjlighet till ett bättre liv samtidigt som du hjälper till att spara jordens resurser genom att ta tillvara livslängden på redan tillverkade produkter. Läs mer


RISE

Stadium är medlem i RISE Kemikaliegrupp och vi använder oss av deras guide för textil- och läderproduktion. RISE forskning hjälper även branschens utveckling genom att ta fram mer hållbara och innovativa textilier.



STICA

The Swedish Textile Initative for Climate Action (STICA) är ett initiativ där flera svenska textilföretag gått samman med det gemensamma målet att minska sina utsläpp med minst 30 procent till år 2030. Bakgrunden är att textilbranschen har stor negativ miljöpåverkan. Genom nätverket kan medlemmarna lära av varandra, skapa verktyg för att mäta utsläpp och finna lösningar för att minska avtrycket. Enligt standarden Green House Gas Protocol (GHG), i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål, behöver vi minska utsläppen med 50%.

I slutändan är STICA:s mål att se till så den svenska och nordiska textilindustrin gör mer än sin andel genom att bli den första klimatpositiva kläd- och textilindustrin i världen, långt före 2050, samtidigt som de blir en global ledare inom utvecklingen av klimatpositiva lösningar. STICA stödjer också medlemmarna i arbetet med vetenskapsbaserade mål.



FAIRTRADE

Fairtrade är en internationell certifiering för hållbar utveckling. Syftet är att verka för skälig lön, motverka barnarbete, diskriminering, främja demokrati, organisationsrätt och miljöhänsyn i produktionen. Fairtrade ger människor i utvecklingsländer möjlighet att konkurrera på en internationell marknad och bättre villkor genom långsiktiga handelsavtal. De internationella Fairtrade-kriterierna garanterar att de anställda får avtalsenliga löner och förbättrade arbetsvillkor.

Vi stödjer Fairtrade och är stolta över att alla våra egna fotbollar och beachvolleybollar är Fairtrade-märkta. På så vis kan vi tillsammans med våra kunder göra skillnad för våra leverantörer och deras anställda med familjer. För varje produkt adderas en Fairtrade-premie som används för att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, till exempel genom nya skolor, projekt för rent vatten eller hälsovård. Vi köper in drygt 50 000 Fairtrade-märkta bollar till våra butiker per år.




BETTER COOTON

Better Cotton grundades 2005 och är en ideell organisation som arbetar för att göra den globala bomullsproduktionen mer hållbar. Målet är att förändra bomullsproduktionen världen över och göra Better Cotton till en konventionell handelsvara.

I samarbete med intressenter över hela bomullsproduktionskedjan förespråkar Better Cotton mätbara och kontinuerliga förbättringar för miljön, odlingssamhällen och ekonomin i bomullsproducerande regioner. Sedan 2017 har vi förbundit oss i samarbetet med Better Cotton att använda 100 procent hållbar bomull. Better Cotton är inte fysiskt spårbart till slutprodukter, men Better Cotton-jordbrukarna drar nytta av efterfrågan på Better Cotton i motsvarande volym som köps in.


INTERNATIONAL ACCORD

År 2013 kollapsade textilfabriken Rhana Plaza i Bangladesh. Denna händelse gav upphov till det internationella avtalet Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh (Accord). Stadium började stötta detta initiativ 2014 och valde 2018 att även stötta det nya och utvidgade avtalet, där också fokus på främjandet av fackföreningar och arbetarnas rätt att organisera sig adderats.

Sedan Accord initierades har säkerhetsarbetet inom textilindustrin i Bangladesh visat kontinuerliga förbättringar. Förutom att oberoende säkerhetsinspektioner görs och åtgärder krävs på fabrikerna har Accord också implementerat ett program där över 1,8 miljoner textilarbetare har informerats kring sin rätt till säkra arbetsförhållanden och att vägra farligt arbete. Målsättningen är att initiativet ska lämnas över och drivas av lokala myndigheter. Under 2020 har överlämningen påbörjats med målsättning att vara genomförd under våren 2021. Hitta mer information om ACCORD här.


ELEVATE LIMITED

Sedan 2017 har vi arbetat med ELEVATE Limited, en global leverantör med expertis inom hållbara leverantörskedjor och stort fokus på transparens. Med ELEVATE som partner har vi genomfört inspektioner och granskningar på plats i våra leverantörers fabriker. En inspektion kan beskrivas som en granskning eller verifiering av ett företags förmåga att följa vår leverantörskod.

Med ELEVATE håller vi oss uppdaterade om branschens utveckling och våra leverantörer får support lokalt vid behov. ELEVATE är också med och stöttar vid åtgärdsprogram som pågår mer intensivt under en längre period och vars mål är att säkra en längre period och vars mål är att säkra en långsiktig förändring inom mer omfattande eller kritiska områden. När en inspektion är avslutad tar Stadiums personal vid och äger själva uppföljningen där vi fokuserar på att engagera leverantörerna snarare än att kontrollera dem. Tillsammans med våra leverantörer ska vi agera på ett transparent och ödmjukt sätt i alla våra produktionsled och gemensamt verkar för en hållbar framtid.




TEXTILE EXCHANGE

Sedan början av 2021 är Stadium medlemmar i den globala ideella organisationen Textile Exchange. Medlemskapet tillgängliggör kunskap och verktyg inom organisationens tre kärnområden; fibrer och material, integritet och standarder samt leveranskedjor, vilket vi ser adderar stort värde i vår resa till att nå våra klimatmål.

Ett av Stadiums mål för att reducera utsläpp i egen produktion fram till 2025 är att endast använda 100% hållbara material på textila mjuka produkter. Textile Exchange verkar för att påverka klimatet positivt genom att påskynda användningen av föredragna fibrer i den globala textilindustrin. Organisationen utvecklar branschstandarder samt samlar in och publicerar viktiga branschdata och insikter, vilket gör det möjligt för varumärken och återförsäljare att mäta, hantera och spåra deras användning av föredragna fibrer och material.

Läs mer om Textile Exchange här.




CDP


Som en del i vår resa till att nå våra klimatmål valde vi våren 2021 att ansluta oss till organisationen CDP. Medlemskapet möjliggör ökad insyn i vår leverantörskedja och starkare samverkan med våra leverantörer.

CDP är en global ideell organisation som årligen stödjer tusentals företag, städer, stater och regioner med att mäta och hantera sina risker och möjligheter kring klimatförändringar, vattensäkerhet och avskogning.

Organisationen har utvecklat ett globalt miljörapporteringssystem där leverantörer kan dela miljödata som bidrar till transparens i leverantörskedjan och möjliggör för dess kunder att följa upp och accelerera sitt miljöarbete.

Läs mer om CDP här.


SIPTEX OCH SYSAV

Stadium och Sysav har startat ett samarbete med målet att uttjänt polyester ska kunna återvinnas till nytt tyg.

Med hjälp av världsunik textilsortering i Sysavs sorteringsanläggning Siptex i Malmö går textilierna vidare till att bli cirkulär svensk råvara för nästa steg i värdekedjan. Siptex är resultatet av svensk forskning, och Sysav är först ut i världen med anläggningen som sorterar textil automatiskt i stor skala. Textil som tas emot i Siptex-anläggningen sorteras på fibertyp och färg och kan gå vidare till högkvalitativ återvinning – tekniker som gör att kasserad textil kan bli textil igen.

Om Siptex
Siptex står för Svensk innovationsplattform för textilsortering. Sorteringsanläggningen i Malmö ägs och drivs av Sysav. Forskningsprojektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet med stöd av Vinnova, och genomförs tillsammans med svenska textil- och modeföretag, forskningsinstitut och myndigheter, bland andra Stadium, H&M, Ikea, Kappahl, Naturvårdsverket, Re:newcell och Myrorna.

Du kan läsa mer om Stadiums och Sysavs samarbete här