Pjäxguiden

INTRODUKTION

Varför är det så viktigt att köpa rätt pjäxor?


TÄNK PÅ ATT

  • Mät båda fötterna och välj samma längd på pjäxan.
  • Anpassa pjäxans flex efter din vikt, nivå och åkarstil.

VISSTE DU ATT

Det vanligaste misstaget är att köpa för stora pjäxor. Tvärtemot vad som gäller för skor så är en större pjäxa inte skönare. I stället gör det att du måste klämma åt foten hårdare med spännena för att den ska sitta rätt. Pjäxan bör därför ha samma längd som foten.



RÄTT PASSFORM

Så vet du om passformen är rätt.





Här är en checklista på hur pjäxan ska kännas:

  • Längden: Hur känns det vid tårna? De ska nudda framkanten utan att du måste böja dem.
  • Bredden: Hur känns det vid fotens ytterkant? Du ska ha kontakt med pjäxans sidor, men de ska inte trycka ihop foten. Känns det som att lilltån hamnar under foten är pjäxan för smal. Känns det däremot som att du kan röra foten i sidled är pjäxan för bred.
  • Höjden: Hur känns det över vristen? Precis som med längd och bredd så ska pjäxan låsa fast foten över vristen utan att trycka ner den. Detta är extra viktigt om du har en hög vrist.
  • Hälen: Har du hälgrepp eller åker foten runt? Hälen ska sitta fast så hårt som möjligt. På en mer avancerad pjäxa kan man ibland känna ett tryck runt hälsenan. Det är hälgreppskuddarna du känner och trycket kommer försvinna när du använt pjäxan några dagar.
  • Vaden: Hur omsluter pjäxan vaden? Här ska pjäxan sitta lagom hårt. Sitter den för löst kommer benet att pendla i pjäxan och det bli väldigt tungt för låren. Är pjäxan däremot för tajt så kommer blodflödet strypas, vilket gör att du kan få ont och bli kall om foten.


TÄNK PÅ ATT

  • Använd alltid riktiga skidstrumpor i pjäxorna.
  • Ställ dig upp i skidåkarposition när du provar pjäxorna.

VISSTE DU ATT

I våra SKI-butiker i Sälen och Åre finns det möjlighet att formgjuta sulor för skräddarsydd passform till just dina fötter.




NYBÖRJAREN

Så väljer du rätt om du är nybörjare.

Viktigast för dig som är ny i den alpina världen är att lägga krutet på komfort. Pjäxan ska kännas så bekväm att det enda du behöver fokusera på är att åka skidor. Som nybörjare är det oftast lämpligt att börja med en lite mjukare pjäxa. För damer är riktlinjen att du bör sikta in dig på ett flex runt 60–90 och för herrar ett flex runt 70–100. Väljer du ett högre flex riskerar du att få ont i fötterna och pjäxan kan bli svår att hantera.

Tänk samtidigt på att även kroppsvikt och terräng spelar in. En tung nybörjare (över 100 kg) behöver mer stabilitet och styvhet i pjäxskaftet. Och ska du åka park eller friåkning passar en mjukare pjäxa bättre, medan piståkare i regel föredrar en lite hårdare pjäxa. Om du redan nu bestämt dig för att åka riktigt mycket kan du eventuellt börja kika på en medelpjäxa direkt.

Nybörjare brukar vilja ha lite mer volym i pjäxan och en bra riktlinje är att välja en storlek som är cirka 0,5 cm längre än din fot. Ett annat tips är att välja en pjäxa med gåläge. Det innebär att du kan räta upp skaftet, så att det inte lutar lika kraftigt framåt. Gåläget gör, som namnet antyder, det lättare att promenera till och från backen eller att vila med pjäxorna på.


TÄNK PÅ ATT

  • Prioritera komfort före prestanda.
  • Välj en mjukare pjäxa som är 0,5 cm längre än foten.
  • En pjäxa med gåläge gör det enklare att gå till och från backen.

VISSTE DU ATT

Ett par bra pjäxor håller uppåt 8–10 år, eller några år mindre om du åker riktigt mycket. Därför är det ofta smart att investera i kvalitet och framför allt att ha ett par egna pjäxor.




MEDELÅKAREN

Så väljer du rätt om du åker skidor regelbundet.
Om du åker skidor några gånger om året och behärskar grundtekniken har du många pjäxor att välja mellan. Här gäller det att fundera över vad som är viktigast. Ju mer prestanda du prioriterar desto styvare och tajtare pjäxa bör du välja. Då får du närmare kontakt med skida och underlag, vilket ger mer kraft i åkningen. Om komfort är viktigare än prestanda, kan du i stället överväga en nybörjarpjäxa, men med något hårdare flex.

En riktlinje för medelåkare är att damer bör välja ett flex runt 80–100 och herrar ett flex runt 90–110. Men även här spelar kroppsvikt och terräng in. Om du väger över 100 kg kan det vara en god idé att gå upp till flex 120 för att få mer stabilitet i åkningen. Särskilt om du åker lite fortare och behöver parera mer stötar. På samma sätt som för nybörjare bör en pjäxa för piståkning vara något hårdare än en pjäxa för parkåkning eller friåkning.

Medelåkaren som vill utveckla sin teknik bör välja en pjäxa som är lika många centimeter som foten, eller åtminstone så nära som möjligt. I övrigt bör du anpassa pjäxan efter hur och var du åker skidor. Om du gärna gör toppturer behöver du en pjäxa med bra gåläge. Om du föredrar stora hopp och rails, kan en parkpjäxa med dämpad sula och mjukare flex vara rätt val.


TÄNK PÅ ATT

  • Fundera på vad som är viktigast – komfort eller prestanda.
  • Välj en pjäxa som är lika många centimeter som foten.
  • Vill du ha ut mer av åkningen – välj en lite styvare pjäxa.

VISSTE DU ATT

Flex är ingen exakt vetenskap, snarare riktlinjer. Dessutom är det 30 grader kallare i backen än hemma, vilket gör att pjäxan stelnar när du använder dem. Häng därför inte upp dig på ett särskilt flextal utan fundera på om du vill ha en mjuk, medelstyv eller hård pjäxa.




AVANCERAD ÅKARE

Så väljer du rätt om du är en avancerad åkare.

För en avancerad åkare, som hanterar alla typer av backar och terränger, ligger fokus helt på prestanda. Men det betyder inte att pjäxorna ska kännas obekväma – tvärtom är prestanda i stort sett synonymt med komfort när man åker på en hög nivå. Pjäxan måste vara tajt för att foten inte ska åka runt i innerskon. Och den måste vara styv för att klara av att stå emot när man sätter hårt tryck mot skidorna. Välj gärna ett mer avancerat gåläge för att kunna använda utrustningen även när du går på topptur.

Avancerad åkare bör i regel välja ett flex runt 100–120 för damer och runt 110–130 för herrar. Väger man mycket kan man välja ytterligare något hårdare flex. Duktiga åkare med vana pjäxfötter brukar välja en pjäxa som rentav är aningen kortare än foten. Om dina fötter exempelvis mäter 27 cm kan du alltså gå ner på 26,5 cm i pjäxstorlek, för att få en närmare kontakt med underlaget och en riktigt snabb och exakt kraftöverföring.

När du åker mer aggressivt och i högre fart blir kraven på att pjäxorna sitter optimalt ännu större. Därför väljer många avancerade åkare att formgjuta sina innersulor och ibland även hela innerskon. Då får du en pjäxa som är skräddarsydd för just din fot. Tävlingsåkare brukar också köpa till en booster strap, ett elastiskt spänne högst upp på pjäxan, för att spänna åt den hårdare.


TÄNK PÅ ATT

  • Prestanda är komfort för en avancerad åkare.
  • Välj en styv och tajt pjäxa – den kan vara lite kortare än foten.
  • Formgjut dina innersulor för optimal passform.

VISSTE DU ATT

Booster straps uppfanns av skidåkaren och flygteknikern Ray Fougere i slutet på 1990-talet. Han såg behovet av ett elastiskt spänne som ökar trycket framåt i pjäxan utan att påverka styvheten i sidled. I dag används booster straps av 80 procent av alla tävlingsåkare.




PJÄXOR FÖR TOPPTUR

Att tänka på när du ska köpa pjäxor för topptur.




TÄNK PÅ ATT

  • En pjäxa med gåläge ger även bättre komfort till och från backen.
  • En freetouring-pjäxa kan i regel ersätta ett par vanliga pjäxor.
  • Ju lättare pjäxa, desto mindre stabilitet utför.

BARNPJÄXOR

Så ska du tänka när du köper pjäxor till barn.




TÄNK PÅ ATT

  • Pjäxor till barn ska vara 1 cm längre än foten.
  • Köp aldrig en barnpjäxa med högre flex än 70.
  • Förklara för barnet att pjäxor ska kännas lite trånga.

VISSTE DU ATT

Att låta barn använda vuxenpjäxor kan orsaka allvarliga skador. En vuxenpjäxa slutar för nära barnets knäveck, vilket gör att de belastar knäna helt fel. Dessutom är de alldeles för hårda för att barn ska orka hantera dem. Prioritera alltid säkerheten.




ORDLISTA

Här listar vi några nyckelord från pjäxornas värld.