Köp 2 par skor, få 50% på det billigaste paret.

*Erbjudandet gäller på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 30/3 2022. Erbjudandet gäller på samtliga priser, dock ej på produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, föreningsprodukter, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2023-03-30

Köp 2 par skor, få 50% på det billigaste paret. Villkor

Tips för vinterlöparen

Vi har intervjuat experten Alexander Bergström från ASICS om hans bästa tips inför löprundorna i vinter.

Vad är viktigt att tänka på när man ska springa utomhus i kyligare temperaturer?
– Det är väldigt viktigt att tänka i olika lager. Närmast kroppen vill man ha ett mycket tunt lager vars funktion är att absorbera och transportera bort den fukt som bildas, exempelvis ull eller syntetmaterial fungerar därför utmärkt. Mellanlagret bör ha en isolerande och värmande effekt samtidigt som det bör transportera fukten vidare. Det finns många olika alternativ beroende på vilken känsla och temperatur som råder.

– Det yttersta lagret ska skydda kroppen från oönskade väderförhållanden som till exempel vind, regn, snö och hagel. Det ska också kunna släppa ut överskottsvärmen och hålla borta en hyfsad nederbörd.

Bör man tänka på något särskilt beroende på vilket underlag man springer på?
Har vädret varierat väldigt mycket, från plus till minusgrader och med mycket nederbörd, är det väldigt lätt att vägar och stigar blir hala. Se därför till att känna dig för de första kilometrarna på din löprunda, och se till att ta det lite lugnare än vanligt. Är det riktigt glashalt kan man även behöva ett par dubbade skor. Vid snötäckt underlag har du ofta ett ganska bra grepp, men det som kan bli ett problem är att skorna lätt blir blöta. För att hålla fötterna torra finns därför många bra varianter med Gore-tex.

Vad är viktigt att tänka på när man springer i mörker i fråga om utrustning och övriga aspekter?
– Reflexer är livsviktiga för alla löpare som springer när det är mörkt. Idag finns det därför löparkläder med avancerade reflexsystem som gör dig synlig även på långt avstånd. Detta är väldigt viktigt eftersom till exempel bilförare behöver tid för att hinna undvika dig. Det är också viktigt hur reflexerna är fördelade på produkten. Med rätt design och struktur så kommer bilföraren att uppfatta löparen som en människa i rörelse och inte som något annat reflekterande objekt på vägen.

Vad anser du är främsta anledningarna till att springa utomhus även under vintern?
– När vädret blir sämre och dagarna mörkare så löper vi mindre. Vi vet att vi mår bättre när vi rör på oss och det är viktigt att vi kommer ut i den syrerika luften även fast det regnar eller snöar. Har man en bra garderob med löparkläder så behöver man aldrig tänka på att vädret är ett hinder.

Vilka tillbehör är bra att ha med sig när man springer ute under vintern?
– Man förlorar ungefär hälften av kroppsvärmen genom huvudet, så en mössa är ett måste! Välj gärna en tunn modell i funktionsmaterial. När det gäller händerna är det bra att starta med ett par handskar, detta eftersom de håller händerna varma de första kilometrarna, och att man sedan kan ta av sig dem i efterhand när kroppstemperaturen stiger. På fötterna är det superviktigt att man har ett par strumpor i ett material som transporterar bort svetten – blöta strumpor resulterar annars ofta i kalla fötter eller skavsår. Ifall man springer själv är även telefonen bra att ha med sig, så se till att ha en jacka med smarta fickor, alternativt en telefonhållare som man sätter på armen.

Asics har en ny teknologi som heter systems layering. Vad är det?

Ja! Det är vårt senaste koncept inom vinterlöpning. Det är kombinerande plagg som är framtagna för att löparen inte ska behöva ha på sig fler lager än nödvändigt. De olika plaggen tillför skydd på utvalda punkter på kroppen och kompletterar varandra när de används tillsammans. Till exempel så räcker det för löparen att enbart bära två stycken systems layering-plagg men ändå kunna tillgodogöra sig effekten av tre lager när det gäller fukttransport, värmeisolering och skydd mot nederbörd och vind.

Se det senaste från Asics här.

Slutligen, vilka är dina bästa tips för nybörjaren?
– Att ta på sig en massa kläder är inte det bästa alternativet när det kommer till vinterlöpning. En tumregel är att man faktiskt ska frysa en aning när man precis kliver utanför ytterdörren. Kroppen arbetar hela tiden för att upprätthålla din normala kroppstemperatur och blir du varm så börjar du att svettas. Om löparen då i tillägg klär sig för varmt så får kroppen lägga en massa onödig energi på att reglera kroppstemperaturen.

– På vintern är det extra viktigt att hålla sig torr eftersom de yttre förhållandena annars lätt kyler ner dig. Detta uppnår man genom att ha produkter på kroppen som transportear bort fukt bra samt ytterplagg som skyddar mot regn och snö.

Här hittar du produkter anpassade för vinterlöpning.