Slutrea – 20% extra rabatt på vinterrean.

Erbjudandet gäller utvalda produkter på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 20/3 2023, men kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Erbjudandet gäller ej på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2023-03-20

Slutrea – 20% extra rabatt på vinterrean. Villkor

Sugen att testa på längdskidåkning?

Att ge sig ut i längdspåret är en enorm frihetskänsla och en utmärkt träningsform för alla typer av motionärer. Men för nybörjaren krävs både tålamod och rätt utrustning för att hitta rätt flow i spåret. Vi har allt du behöver för att komma igång.
Att åka längdskidor har blivit en riktig folksport och det med all rätta. Att få vistas ute i naturen, hitta lugnet och andas frisk luft, samtidigt som man tränar varenda muskel i kroppen, är något helt annat än att trängas på ett svettigt gym. 

För nybörjaren kan det dock vara rejält darrigt och vingligt innan man får till det. Men ge inte upp! För att hålla motivationen uppe, om det inte riktigt går som du tänkt dig, ge dig ut ofta men kortare sträckor. Och sänk dina förväntningar. Du kommer antagligen inte swisha fram som Gunde Svan de första gångerna, snarare känna dig som bambi på hal is, men ganska fort kommer det kännas både bättre och stabilare på skidorna. 

För att du ska kunna njuta av din åkning fullt ut går teknik och utrustning hand i hand så ta god tid på dig att hitta rätt bland skidor, pjäxor, stavar och kläder och ta gärna hjälp av våra duktiga skidexperter i våra butiker. Men framför allt träna, träna, träna.

Vikt och kroppslängd avgör vilken typ av utrustning du behöver i form av längd och stabilitet i skidorna. Målet med din åkning påverkar också valet av utrustning och vilken budget du bör lägga på utrustningen för maximal utväxling.

Börja med att ställa dig följande tre frågor: 

• Vad vill jag ha ut av min åkning?
• Hur vill jag utvecklas?
• Vad har jag för budget?

En bra regel är att köpa utrustning som är bättre än vad du egentligen behöver. Det är viktigt att det finns möjlighet till utveckling. När du väl börjat nöta ute i spåret kommer du märka att du snabbt blir bättre och det vore trist om du redan efter några månader måste uppdatera utrustningen. Tänk även på att anpassa skidor och stavar efter din längd då fel utrustning kan ställa till det för dig.


Bild: Salomon aw 18/19

Guidelines att utgå ifrån i valet av utrustning

Längdskidor: Klassiska längdskidor som passar bäst för åkning i spår ska vara 20–30 cm längre än vad du själv är medan skate-skidor endast bör vara 5–10 cm längre.

Bindningar: Olika bindningar passar olika pjäxor, men även olika åkstilar. Se till att du får hjälp så att utrustningen passar ihop.

Stavar: Tänker du främst ägna dig åt klassisk åkning ska stavarna vara ca 30 cm kortare än vad du själv är. Vid skate ca 15–20 cm kortare än din egen längd.

Längdpjäxor: Det finns en uppsjö av längdpjäxor att välja mellan. För nybörjaren är dock det allra viktigaste att välja en pjäxa som sitter bra på foten och som håller fötterna varma. Får du skavsår eller problem med för trånga alternativt glappande skor blir åkningen inte rolig.

Valla: Vallningen kan göras till en hel vetenskap om man vill men med dagens skin-skidor – den nya generationens ”vallningsfria skidor” – är glidvalla det enda du behöver addera för att glida fram som proffsen. Perfekt för den som vill ge sig ut i spåret utan för mycket förberedelser. Men för den som gärna nördar ner sig i vallningens olika tekniker finns en uppsjö av produkter.

Tips!
• Börja med att åka utan stavar för att snabbare hitta rätt benteknik och balans.
• Gå stavgång och åk rullskidor under sommarhalvåret för att hålla uppe tekniken.
• Glöm inte att dubbelkolla så att bindning, skidor och pjäxor funkar ihop.

För mer ingående tips kring valet av utrustning ta gärna del av vår längdskidsguide.

Längdskidspaket med skidor och bindning, 1 999 krGör det enkelt för dig och välj ett färdigt skidpaket anpassat efter din längd, vikt och nivå. Priset blir lägre och du kan vara säker på att utrustningen passar ihop. Just nu är det bra paketpris för våra medlemmar på längdskidorna Atomic C2 Skintec Classic och en utav bindningarna Salomon Profil EQ Clas eller Prolink Pro Cl.


Atomic C2 Skintec Classic

Bra och prisvärd skida som passar nybörjaren och motionären som helst vill slippa det här med vallning. Här är stighudar integrerade under spannet så att du får bra fäste utan att egentligen göra någonting annat än att byta ut dem en gång per säsong och ha på glidvalla. (Ord. pris 2 899 kr)


Salomon, Profil Euipe Classic (gul) 

Salomons mest sålda bindning med SNS-profil ger kraft och kontroll och passar den som vill ge sig på klassisk åkning (ord. pris 499 kr).


Alternativt:

Salomon Prolink Pro Classic (svart)
Denna bindning med Prolink-system är även den anpassad för klassisk åkning. Ger ett effektivt frånskjut och bra kontakt med snön (ord. pris 499 kr).

Köp nu
Salomon, Rc9 Vitane Cl Prolink – Dam


Varma pjäxor som genom smart snabbsnörning är lätta att ta av och på. Då lästen är något bredare än normalt passar de bra för den med lite bredare fot. Hälgreppet är justerbart, de har även en spoiler som fördelar trycket för passform och komfort. Pjäxan passar Prolink-, NNN- och Turnamic-bindningar. Stl. 36 2/3-41 1/3, medlemspris 1 499 kr (ord. pris 1 999 kr)

Köp nuSalomon Rc9 Cl Prolink – Herr


Herrpjäxa i svart och blått anpassad för klassisk åkning. Thinsulate-foder och snabbsnörning gör dem både bekväma, varma och enkla att ta av och på. Precis som dampjäxan ovan är lästen bred, hälgreppet justerbart och spoilern fördelar trycket på ett effektivt sätt för bästa komfort. Stl. 41 1/3–47 1/3, medlemspris 1 499 kr (ord. pris 1 999 kr).

Köp nuSwix Vasa Pro


Prisvärda längdstavar för motionsåkaren i starkt och hållbart kompositmaterial med handtag av naturkork och Profit 3D-remmar. Swix smarta TBS-system ger dig även möjlighet att snabbt och enkelt byta truga när du behöver. Stl. 135-175 cm, 999 kr. (ord. pris 1 499 kr)

Köp nu

Funktionsytterplagg paket, Everest Intens Jacket & Pant, 999 kr


Everest W Intens Jacket & Pant – Dam

Köp nuEverest W Intens Jacket & Pant – Herr

Köp nu

Snygg funktionsjacka speciellt anpassad efter längdskidåkarens krav på bra fukttransport, andasförmåga och rörelsefrihet. Framsidan och överdelen på ärmarna är gjorda i ett vindtätt och vattenavvisande material för att fungera bra i de flesta typer av väder. Insidan är klädd i stretchigt och värmande material och på ryggen sitter en smart ficka för förvaring av nycklar, kreditkort etc.


Funktionsbyxorna är även de anpassade efter längdskidåkarens behov och har precis som jackan en vindtät och vattenavvisande framsida. Fodret består av värmande fleece och ventilationsöppningar vid knäna gör det enkelt att reglera värmen. Dragkedjor vid bensluten gör byxorna enkla att ta av och på.
Paketpris byxa & jacka 999 kr (ord. pris jacka 699 kr, byxa 499 kr).Everest U All Terrain Glv


Sköna, vadderade handskar för längdåkaren. Ovandelen är gjord av polyesterfleece och innerhanden av slitstarkt skinn som förstärkts vid greppet runt staven. Seniorstorlekar, 199 kr.


Köp nuEverest Multi Hat


Go fleecemössa gjord av hållbar bomull, elastan och polyester. One size senior, 149 kr.

Köp nuStart Skingrip Glide Kit


Praktiskt vallakit för dig med skin-skidor som rengör och förhindrar att snö fryser fast under hudarna. Kittet innehåller ett 3-pack med Skingrip Wipes för rengöring av hudarna samt en vallakloss med kork och fleece för skidornas glidzoner, 299 kr.

Köp nu