Så kommer du igång med padel 

De senaste åren har det varit svårt att missa sporten som tagit svenskarna med storm. Ja, vi pratar såklart om padel. En snabb, social och rolig sport som är förhållandevis enkel även för dig som inte har tidigare erfarenhet av racketsporter.

Över 13 miljoner människor världen över har redan förälskat sig i padel. I Sverige ökar antalet utövare för varje år och det är enkelt att förstå tjusningen med sporten.

Många liknar padel vid en blandning av tennis och squash. Men till skillnad från tennis eller squash behöver du inte ha samma baskunskap för att kunna hålla igång ett spel. Padel är helt enkelt en sport för alla, oavsett ålder och tidigare erfarenhet av bollsport.

Sporten fick sitt stora genomslag i Sverige 2015 och sedan dess har det bubblat upp hundratals padelbanor runt om i Sverige. Så idag är det enkelt att hitta en bana nära dig. Padel är också en naturlig mötesplats för både nya och gamla vänner eftersom man alltid spelar i par (totalt fyra personer på plan). Så varför inte passa på att slå två flugor i en smäll och ha kul tillsammans med dina vänner samtidigt som du förbättrar din kondition?

Padel är en sport med många fördelar. Vi har redan tagit upp det sociala och att sporten har blivit väldigt lättillgänglig, men du tränar också upp din koncentrationsförmåga, koordination och samspelet med din partner. Att hela tiden läsa av dina motspelare kräver full koncentration. Samtidigt är padel en fysisk sport där du mer eller mindre tränar hela kroppen. Den snabba farten och kvicka vändningarna kommer också få igång ditt flås ordentligt.

Men hur funkar det? Padel spelas på en bana som är 10x20m och påminner om en bur eftersom höga plexiglasväggar (som får spelas på) och galler omger banan. Planen delas av med ett nät i mitten. Precis som tennis spelas padel med game och set. Reglerna är relativt enkla och roliga att lära sig.

Så startar ni:
Val av planhalva och vem som ska börja att serva i matchens första game avgörs genom lottning. Den som vinner lottningen kan antingen välja att bestämma vilket lag som ska börja serva och då får motståndarlaget bestämma sida av planen eller välja sida av planen och låta motståndaren bestämma vem som börjar serva.

Serven slås underifrån bakom den egna servlinjen och till skillnad från tennis måste bollen studsa i marken innan tillslag.När bollen är i spel:
När bollen är i spel gäller samma regel som i tennis – bollen får studsa max en gång på er sida. Slår motståndaren bollen i nät vinner du och din partner poängen. Ni vinner även poängen om motståndarna slår bollen direkt i dina väggar eller utanför buren utan att bollen först studsat en gång på din och din partners sida.

Man kan välja att direkt returnera bollen efter en studs i marken eller efter att bollen först studsat i marken och sedan studsat på någon av dina glasväggar, och sedan slå över bollen innan den studsar i marken en andra gång. Du kan också använda dina glasväggar för att valla över bollen till motståndarens sida, vilket är fördelaktigt när motståndaren slår djupa bollar. Det är även tillåtet att rädda bollen utanför buren och spela tillbaka på motståndarens planhalva.

Poängräkning:
Precis som i tennis spelas padel med game och set. Man spelar bäst av tre eller fem set och ett set motsvarar sex game. Varje vunnen boll räknas i ordningen 15, 30, 40 och fjärde poängen kallas game. Om båda paren har vunnit tre bollar, och det står 40 lika, så kallas det ”deuce”. Nästa par som vinner poäng får ”fördel” och vinner de även nästa boll blir det game. Här gäller det alltså att vinna två poäng på raken. Om paret istället förlorar bollen efter fördel så blir det deuce igen.

För att vinna ett set krävs vinst i minst sex game och en ledning med minst två game. Ett set kan alltså vinnas enligt följande: 6–0, 6–1, 6–2, 6–3, 6–4. Om det blir 6–5 fortsätter spelet för att avgöra setet. Om ledande par även vinner nästa game vinner de setet med 7–5. Om det däremot skulle bli 6–6 i antal vunna game så avgörs setet med ett tiebreak. I ett tiebreak är det först till sju poäng som vinner, men man måste också leda med minst två poäng för att ta hem det.

Bollen är förlorad om..
..en spelare träffar bollen två gånger (dubbelträff) eller om bollen studsar två gånger på din sida.
..bollen i spel träffar spelaren eller någonting på dem utöver racketen.
..en av spelarna eller dess racket nuddar nätet.
..bollen slås innan den passerat nätet.

Tips:

Du behöver inte ta i allt du kan, försök istället att hålla bollen levande och leta efter vinklar och möjligheter där motståndaren inte hinner med. Tänk också på samspelet och var redo att täcka hela planhalvan.