Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

Högintensiv träning

Den högintensiva träningen är inget nytt fenomen, men har under de senaste åren blivit ett allt vanligare inslag i många aktiva personers träningspass.

Vad är högintensiv träning?
Högintensiv träning innebär att du tränar på över ca 75-85% av din maximala syreupptagning. Träningen görs oftast under kortare intervaller. Den högintensiva intervallträningen har sedan länge visat sig vara effektiv vid klassiska konditionssporter som till exempel cykling, löpning och simning. På senare år har det även blivit väldigt populärt att inkludera högintensiv träning i mer lågintensiva träningsformer, både när det kommer till styrke- och konditionsaktiviteter.

Det finns även en rad mer specifika träningsformer som inriktar sig på högintensiv träning. Tabata, Core, Boot Camp, och Crossfit är bara några exempel på aktiviteter där intensiteten är i fokus.

Träna kort och intensivt – må bättre?
Forskning visar att korta pass av högintensiv träning har mycket goda effekter när det kommer till förbättrad kondition, syreupptagning och ökad styrka. Ämnet är komplext men träningens explosivitet triggar igång viktiga signaler i kroppen. Signalerna gör i sin tur att kroppens muskler ställer in sig på hård fysisk aktivitet, vilket har positiv effekt på både ökad kondition och styrka.

Utöver de fysiska aspekterna pekar även mycket forskning på att den högintensiva träningen är bra för ditt generella välmående. Den tillfälligt hårda träningen har till exempel bevisats sätta fart på kroppens ämnen som ökar välbefinnandet. Vad sägs om att både orka mer och bli gladare?

En annan stor fördel med den högintensiva träningen är tidsaspekten. Träningsformen är perfekt för dig som inte har tid för långa pass men ändå vill leva ett aktivt liv. Studier visar att ett högintensivt intervallpass med 10 stycken 1-minutersintervaller kan ha samma positiva effekt på kroppen som 50 minuter lågintensiv träning.

Att tänka på


Här hittar du tips på hur du förbättrar din kondition med intervaller i simbassängen.