På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Förbättra din kondition - simma intervaller

Intervallträning är något de flesta associerar med löpning. Men intervaller kan lika lätt appliceras i bassängen som ute på löprundan.

Det enklaste sättet att förbättra din kondition är genom intervallträning. Det hjälper dig att öka din prestationsförmåga på ett snabbt och roligt sätt. Simning är också väldigt skonsamt för kroppen och är perfekt för löpare och cyklister!

Genom att byta tempo med jämna mellanrum under ett simpass påverkar du din kondition i positiv bemärkelse. När du ökar intensiteten i bassängen höjs din puls, och när du pressar kroppen mot maxpuls för att sen sänka tempot förbättras din kondition i snabbare takt än om du håller samma fart konstant.

Tips på intervaller i vatten

Hur du väljer att förbättra ditt flås är individuellt. Vissa presterar bäst under i förväg bestämda intervallsträckor, -minuter och -tempo. Exempel: Simma 5 x 100 meter i högt tempo och vila i 60 sekunder efter varje 100 meter. Med vila menas att du simmar i lugnt tempo. Variera antal meter, repetitioner och vilans längd beroende på hur du utvecklas eller din dagsform.

Andra tycker det känns bättre, och får ut mer av, så kallad fartlek. Det vill säga att du ökar till önskat tempo lite när du känner för det, och simmar så långt som du orkar eller vill simma just för stunden. Eller bestämmer dig för att simma jättesnabbt ända tills du simmat förbi tre personer eller tre bassänglängder fram och tillbaka eller vad du nu bestämmer dig för. Lek med farten, helt enkelt.


Glöm inte uppvärmning


Se till att du är ordentligt uppvärmd innan intervallsimning. Värm upp i minst 10 minuter innan du börjar med intervallerna, börja gärna med uppvärmning på land.

Intervallsimma inte för ofta. Tänk på att återhämtningspass och vila är minst lika viktigt för din utveckling. Beroende på hur mycket du tränar i övrigt är en riktlinje 1-3 gångers intervallsimning per vecka.