Hållbarhet / Samarbeten och initiativ / Vi stödjer


Vi stödjerHär kan du läsa mer om de organisationer som vi är medlemmar i, eller initiativ som vi stödjer och som alla har det gemensamt att de är engagerade i miljö- och/eller samhällsfrågor.Fairtrade

För oss är det en självklarhet att allt vi säljer ska ha tillverkats på ett rätt och riktigt sätt. Därför stödjer vi Fairtrade och vi är stolta över att alla våra egna fotbollar, handbollar och beachvolleybollar är Fairtrade-märkta. När du som kund väljer våra Fairtrade-märkta produkter gör vi tillsammans skillnad för anställda hos våra leverantörer.
Genom Fairtrade får människor i världens utvecklingsländer möjlighet att konkurrera på en internationell marknad, på bättre villkor och genom långsiktiga handelsavtal. De internationella Fairtrade-kriterierna säkerställer att de anställda får avtalsenliga löner och förbättrade arbetsvillkor. Det skapar trygghet och möjlighet till utveckling.
De anställda får också en Fairtrade-premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, till exempel i en ny skola, projekt för rent vatten eller hälsovård. Beslutet för hur Fairtrade-premien ska användas tas gemensamt av de anställda och fabriksledningen under demokratiska former och får inte användas till sådant som fabriken ska bekosta inom ramen för produktionen.
Fairtrade handlar inte bara om att få en förbättrad ekonomisk situation. Kriterierna motverkar också barnarbete och diskriminering, samt främjar demokratin, organisationsrätten och miljöhänsyn i produktionen.

Better Cotton Initiative

Vi har förbundit oss till att förbättra bomullsodling världen över tillsammans med Better Cotton Initiative.
Better Cotton Initative (BCI) är en ideell organisation som grundades 2005 med syftet att definiera ett bättre och mer hållbart sätt att odla bomull - bättre för producenterna, bättre för miljön bomullen växer i och bättre för framtiden i sektorn. BCI:s mål är att förändra bomullsproduktionen världen över genom att göra Better Cotton till en konventionell handelsvara.
För att nå sitt mål arbetar BCI med en mångfald av intressenter över hela bomullsproduktionskedjan för att förespråka mätbara och kontinuerliga förbättringar för miljön, brukssamhällena och ekonomierna i bomullsproducerande regioner.
I Stadiums samarbete med BCI förbinder vi oss att använda 100% hållbar bomull till 2017/2018, genom att använda Better Cotton, ekologisk bomull och återvunnen bomull.

Responsible Down Standard

Vi stödjer Responsible Down Standard i vår användning av dun. Standarden förbjuder att dun plockas från levande fåglar och fåglar som tvångsmatats. Responsible Down Standards mål är att säkerställa att djuren behandlas med värdighet genom hela leverantörskedjan. Detta görs genom att ge branschen verktyg för att säkerställa att dun och fjädrar inte kommer från fåglar som utsatts för lidande, och ett system som gör materialets ursprung spårbart.

Ett pälsfritt Stadium

På Stadium tog vi år 2001 beslutet att bli en pälsfri kedja. Genom ett avtal med förbundet Djurens Rätt förbinder vi oss att inte sälja några produkter med päls i våra butiker. Detta gäller både våra egna varumärken och externa.

SWEREA

Stadium är medlem i Swerea IVF:s Kemikaliegrupp och vi använder oss av deras guide för textil- och läderproduktion. SWEREA:s forskning hjälper även branschens utveckling genom att ta fram mer hållbara och innovativa textilier.

Goodsport

Goodsport vill bidra till en värld där att ungdomar växer upp till fördomsfria världsmedborgare som tar ansvar för sig själva och samhället. Stiftelsens verksamhet gör ungdomar väl rustade för vuxenlivets krav och överbryggar olikheter genom meningsfulla möten. Metoden är att erbjuda idrottsaktiviteter som bidrar till att motverka fördomar, bygga självkänsla, förmedla viktiga samhällskoder och odla attraktiva egenskaper för arbetsmarknaden. Målgruppen är ungdomar som vill påverka sin egen framtid, samt aktörer inom offentlig sektor, föreningsliv och näringsliv som vill skapa samhällsnytta genom integration. Goodsport har verklig förändring i fokus och skapar integration på riktigt genom affärsmässighet, erfarenhet och ett metodiskt arbetssätt.

Läs mer här


< Tillbaka till Samarbeten och initiativ

< Tillbaka till Hållbarhet