Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

Gör barnen redo för fotbollssäsongen

Allsvenska säsongen är igång och de svenska fotbollsserierna för barn och ungdomar har också startat. Den förra fotbollssäsongens utrustning kan vara urvuxen och det är dags för en ny. Vi berättar vad du behöver tänka på vid inköp av olika fotbollstillbehör. 

Välj rätt fotbollsskor

Det låter kanske som en självklarhet, men passformen är allt när det gäller fotbollsskor. Bland det viktigaste man kan göra som fotbollsspelare inför fotbollssäsongen är att hitta exakt rätt skor för sin fotform. Man spelar inte särskilt bra med skor som skaver eller gör ont.

Glöm heller inte att skon ska passa på bredden, inte bara på längden. Bollkänslan hämmas rätt rejält av skor som är för smala. Även höjden är en faktor i sammanhanget – hur nära fotknölarna kommer skon? Välj bort om det finns risk för skav. Ett alternativ är att välja de allt vanligare modellerna som har en mjukare strumpliknande del som går en bit upp på benet.

Benskydd

När det gäller benskydd finns det två varianter att välja mellan. Dels de man fäster med kardborreband runt benet, dels de som hålls på plats av medföljande benskyddsstrumpor. Båda har sina fördelar:

Kardborrevarianten är lätt att placera rätt och justera, samt enkel att få av och på. Man känner sig mindre låst med denna typ av skydd.

Strumpvarianten sitter mer fixerade och skyddar fotknölar och hälsenor på ett sätt som kardborreskydden inte gör.

Målvaktsutrustning

Det viktiga med målvaktshandskar, förutom att de sitter bra och har bra grepp, är att de ska vara lätta att få av och på, särskilt för barn. Se över hur kardborrebanden sitter och hur lätt man får grepp om dem med handskarna på.

Det ligger lite i målvaktshandskarnas natur att de ska vara lite klumpiga – de ska trots allt stoppa skott i rätt höga hastigheter och behöver vara vadderade – men det gäller hela tiden att avgöra vad som är viktigast: skydd eller rörlighet? Ett par lite tunnare handskar ger en bättre teknik och känsla vilket kan vara bra om man vill sätta igång ett anfall med ett välriktat utkast.

Annat att tänka på

Andra nödvändiga saker för det fotbollstränande barnet är en vattenflaska och en väska att ha träningskläderna i. Se till att välja en flaska med en pip som är lätt att öppna även med träningsmatch-i-slutet-av-mars-frusna fingrar eller klumpiga målvaktshandskar.

När det gäller väskor är det en fördel om man väljer en med två större fack, så att man kan skilja leriga eller grusiga skor från kläder.

Här hittar du allt du behöver för att spela fotboll