Part of Stadium Group
20% på hela juniorsortimentet! Gäller alla priser. 20% på hela juniorsortimentet! Gäller alla priser. Shoppa

Löparskor för träning vs. tävling

Många använder samma löparskor under träning och tävling. Ett tips är att investera i minst två olika löparskor – även om du inte tävlar. Vi berättar varför!

Vill du vässa dina resultat bör du variera dina löparskor, precis som du varierar din löpträning. Använd gärna två typer av löparskor – ett par anpassat för träning och/eller längre distanser, ett par anpassat för tävling och/eller korta snabbintervallpass.

Varför?

Om du varvar din löpning med olika löparskor som har olika dämpning, vikt och form ändras belastningen och tempot en aning. Det gör att dina löparmuskler i fötter, ben och rumpa får varierad träning – om än med små dock nödvändiga marginaler som i slutändan gör dig starkare, snabbare och mer uthållig.

Skillnaden på löparskor och löparskor
Det finns en uppsjö av löparskor anpassade för olika underlag, terräng och behov. Här är en generell förklaring över ”träningsskor” och ”tävlingsskor”.


För att minimera risken för skador eller överbelastning bör vi använda löparskor med bra dämpning – träningsskor – under längre distanser eller hårda pass. Speciellt om du är nybörjare eller inte löper ofta och regelbundet. Träningsskor väger i regel mer än tävlingsskor, just på grund av exempelvis dämpning.

Tävlingsskor är en lättare löparsko som du använder när du vill höja tempot i löpningen. Som vid intervallpass, snabbdistanspass eller på just – tävling! Tävlingsskor är alltså ett bra komplement för alla, även för dig som inte tävlar.

Träningsupplägg med olika löparskor
Säg att du löptränar cirka 3–4 gånger i veckan. Använd dina träningsskor med högre dämpning när du springer längre träningspass (tidsmässigt – cirka 50 minuter och mer, utgå från dina egna preferenser). Ju längre tid du springer desto mer belastas på kroppen, dämpning gör att träningen blir mer skonsam mot kroppen.


En riktlinje kan exempelvis vara att använda dina lättare tävlingsskor var tredje till var fjärde träningspass. Och då under de snabbare passen, som intervallträning eller distanspass i högt tempo. Väl dags för dagen D – tävlingen – snörar du på dig de lättare skorna. Detta för att få upp farten, kanske med siktet inställt på personbästa!


Stadiums sortiment av löparskor hittar du här.