25 % för dig som är eller blir medlem.

Så väljer du rätt skor till inomhussporten

Basket, volleyboll, badminton och handboll – ja listan på inomhussporter som lockar oss in i gympasalar och idrottshallar när kylan tränger sig är lång. Men vilka skor passar din aktivitet? Vi hjälper dig hitta rätt skor till inomhussporten.

Foto: Adidas. På bild: Adidas Dame 6.
Lagsporter
En sak som är generell för alla de stora inomhuslagsporterna (basket, handboll, volleyboll, innebandy, inomhusfotboll, futsal) är de snabba vändningarna och riktningsförändringarna, i flera fall sker de också i direktkontakt med motståndare vilket gör att okontrollerade och oförutsägbara situationer kan uppstå. För att man ska kunna genomföra dem utan att vricka fötter eller riskera att halka krävs framför allt två saker: fäste och stabilitet. Välj helt enkelt inomhusskor med sula som ger bra grepp mot glatta hallgolv (utan att färga av sig) och som är stadiga i framför allt sidled.



Beroende på om hopp ingår i den utövade sporten – basket, handboll och volleyboll är ju hoppintensiva till exempel – kan man också öka på stötdämpningen i skorna för att skona knän och fotleder i landningarna mot hårda golv. Ska man spela till exempel handboll är det viktigt att kolla att det finns ordentlig dämpning och stabilitet. Spelet flyter mycket från en planhalva till den andra och det blir många start och stopp.

Inomhusfotbollsskor och futsalskor skiljer sig något från övriga bollsportskor genom att de är smalare, tunnare och lättare för att få bättre känsla för och kontroll på bollen. Fäste och närhet till bollen blir här viktigare än stabilitet. Det är viktigt att fotbollsskor sitter tajt, för att öka känslan mellan fot och boll. Det får inte bli klumpigt. Köp skor som sitter åt och låt dem anpassa och töja sig efter foten. Det är bättre än att skon är för stor, foten glider omkring och man tvingas kompensera för det. I längden gör det mer ont än att skon klämmer lite de första gångerna man spelar.
Racketsporter
Start/stopp-momenten är ännu fler, särskilt i sidled, och kommer ännu oftare i tennis, badminton och squash än i de flesta lagsporter. En av de viktigaste sakerna när man väljer tennisskor är tveklöst stabilitet, både i sidled, i plös och snörning. Skon ska klara de ständiga påfrestningarna som följer av tunga baslinjedueller.



Det kan vara lockande att välja en lätt sko – vem vill, i set efter set, släpa onödig tyngd runt ett hardcourtgolv i onödan? Men det man vinner i lätthet brukar man ofta förlora i stadga. Välj därför snarare något stadigare och tyngre än lätt och fladdrigt.

Jämför man tennis med andra racketsporter så är det fler löpmeter än i badminton och squash. Dessutom är trycket på ovansidan av skon, vid plösen, större. Vid till exempel serve och nätattacker blir påfrestningarna stora på det området. Se därför till att skon du väljer är förstärkt där.

I andra racketsporter som badminton och squash är planerna mindre, rörelserna mindre och sträckorna man springer kortare. För badminton kan man välja en lättare sko. Man jobbar mycket med framfoten där och behöver inte lika mycket dämpning. Squash hamnar någonstans mittemellan tennis och badminton, du springer mer och snabbare än i badminton och behöver därför mer stabilitet.

Allmänt
Generellt bör du välja rätt typ av sko för rätt idrott – och utgå från passformen. Då blir upplevelsen större. Har man inte det trampar man lättare snett och får lätt stukningar och vrickningar.

Ett annat problem är att folk sällan tränar just fötterna. Det gör fötterna till en eftersatt muskelgrupp, där man i väldigt hög utsträckning litar på att skon ska sköta det mesta. Ett bra tips är att gå mycket barfota och kanske till och med värma upp barfota eftersom det är ett bra sätt att träna fötterna – och det behöver de flesta.

Det som gäller för fotbollsskor gäller också för andra skor: Hellre tajt än för stort. Många tenderar att köpa för stora skor och det kan funka när man är yngre och lätt i kroppen, men ju äldre och tyngre man blir desto viktigare blir det att skon sitter åt, foten ska sitta som fastsurrad. Rörligheten blir bättre, slitaget både på fötterna och skorna mindre.