Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

Så tar du hand om dina löparskor

Hur håller man sina löparskor fräscha? Vår personal ger sina bästa tips på hur du tar hand om dina löparskor.

Rengör

Först och främst rengör dina skor, gärna efter varje löppass. Du rengör dina löparskor bäst med hjälp av rengöringsgel. För de allra synligaste fläckarna kan en fuktig trasa göra jobbet, men tvätta aldrig dina skor i tvättmaskinen! Det kan göra att limning och detaljer går sönder.

Ha flera par

Låt skorna vila genom att ha två olika löparskor att byta emellan. Det är dessutom bra att ha två olika skor även för själva löppassets skull. Ett par för långdistans och ett par för intervallpass är att föredra.

Använd skohorn

Hälen är den plats på skon där löparskor oftast tappar sin form. Se därför till att alltid knyta av dig skorna ordentligt efter ett löppass, och använd gärna ett skohorn.

Husmorstips!

Ifall du vill rengöra skorna rejält med mycket vatten, låt de stå och torka med tidningspapper inuti. En klassiker som verkligen funkar!

Undvik solljus

Låt inte dina skor stå ute under sommaren för att torka. Solljus kan nämligen både bleka och göra så att skorna stelnar och förlorar en del av funktionen.

Köp nya löparskor regelbundet

Byt ut dina löparskor efter hur ofta du använder dem. Löptränar du regelbundet är det rekommenderat att byta löparskor varje år, är du motionär och löper lite då och då är vartannat år att föredra.

Använd rätt skor

Använd löparskorna på rätt underlag! Är skorna anpassade för exempelvis terränglöpning bör man passa sig från att springa med dessa på exempelvis asfalt då det sliter på skorna väldigt mycket.

Glöm inte sulan

Tvätta sulan med jämna mellanrum för att skon lite extra fräschör. Eller ännu bättre, använd en formgjuten sula eller ortopediskt inlägg som anpassar sig efter foten. Detta är skonsamt för skorna – men framförallt för dina fötter!