Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

Klä dig rätt för årstiden

Låt inte snålblåst och frost stoppa din löptur. Med smarta plagg blir vädret inte ett hinder för din träning.

Under vinterhalvåret ställs vi inför helt nya utmaningar i joggingspåret, det kan regna, blåsa och vara halt. Hur ska man tänka för att klä sig rätt under en löptur i kyligare väder? Räcker det att ha tjockare tröja och mössa och vantar? Nja, inte riktigt. Snarare är det material och funktion du bör se över och att arbeta med lager. För många varma plagg gör att du svettas onödigt mycket, kanske kliar det eller skapar obehag. Och fuktig hud kyls faktiskt ner snabbare.

Därför är det viktigt att plaggen närmast kroppen är värmeisolerande men samtidigt fukttransporterande. Satsa på ett par värmande, eventuellt fodrade och snabbtorkande löpartights. Det finns även underkläder som ger lite extra värmeskydd.

En löpartröja bör för högsta komfort ha mjuk insida, skavfria sömmar och bra andningsförmåga. Många föredrar en zipmodell som du kan dra upp i halsen.

Med en löparmössa i snabbtorkande material slipper du frysa och undviker att bli alldeles för svettig under. Flera modeller har en öppning anpassat för långt hår. En så kallad buff är ett multifunktionellt plagg som du själv kan variera och använda som bland annat pannband, mössa och vindskydd för hals och haka. Ett par tunnare och värmande vantar i ett mjukt och fuktabsorberande material är skönt att ha.

När det gäller löparjackor så är a och o att materialet är vindtätt och vattenavstötande, för träning regniga och snöiga dagar. Testa dig fram till den modell som passar dig bäst. Tänk på att jackan känns följsam och inte prasslar och stör. En varmare väst kan vara ett bra mellanalternativ. För bästa löpupplevelse rekommenderas funktionsstrumpor på fötterna med stötdämpning och som transporterar fukt.

Dina vanliga löparskor fungera bra även under vinterhalvåret men det finns extra vädertåliga skor utrustade med dubbar för riktigt kyligt vinterväder. Under hösten och vintern blir det mörkt tidigt så tänk på att det är extra viktigt med reflexer, både integrerade i plaggen och lösa reflexer. Med en reflexväst kan du känna dig trygg under löprundan.

Här hittar du allt inför vinterns springturer.