Köpguide: Så väljer du trailskor.

Är du sugen på att springa trail? Då behöver du ett par bra trailskor. Här får du tips om 13 bra modeller – och om hur du väljer rätt skor för dig och dina behov.

Att springa trail kan betyda allt från att springa skogsstig hemmavid till äventyrlig långlöpning i skog och fjäll – och är fortsatt populärt. Gemensamt för alla former av traillöpning är att underlaget sällan är preparerat. I stället handlar det om en stor variation, från sand och lera till helt obanad skogsterräng med berghällar och hala rötter till steniga leder i fjällmiljö.

Det varierande underlaget är också orsaken till den största skillnaden mellan trailskor och vanliga löparskor för distansträning – nämligen yttersulan. För oavsett vilken form av traillöpning du ägnar dig åt vill du förstås känna förtroende för skornas grepp mot underlaget. Både för att få ut maximalt av varje löpsteg, och för att kunna känna dig säker på dina rundor.

Grövre yttersulor i ett mjukare gummimaterial ser till att du behåller greppet, som här på Salomon Thundercross.

Ditt val av trailskor bör därför börja med att du frågar dig själv var någonstans du kommer att springa mest – och hur underlaget är beskaffat där. Är det mest lättare skogsstig med inslag av grus- och skogsvägar? Då behöver du inte en så aggressivt mönstrad yttersula. Siktar du på lite mer äventyrlig löpning i skogs- och fjällmiljö? Då krävs oftast lite mjukare gummi för fäste på våta, hala ytor och ett grövre mönster som ger grepp i lera och mossa.

Kolfiberplattor allt vanligare i trailvärlden.
De nya studsiga skummaterial som används generöst i höga mellansulor – och i vissa fall kompletteras med en tunn, styv kolfiberplatta – på modeller utvecklade för landsvägslöpning har även börjat leta sig in i trailvärlden. Dessa vänder sig oftast till tävlingslöpare som springer långa distanser på relativt släta underlag. I mer varierande skogs- och fjällterräng, där underlaget växlar och oftast är ganska mjukt, är däremot inte behovet av väldigt mycket dämpning lika stort som på asfalt. Många trailöpare föredrar också en tydlig kontakt med underlaget i skor som i första hand ger stöd och grepp.

Hur mycket dämpning behöver du?
Nästa steg är att fundera över vilka distanser – eller snarare hur långa pass i tid – du siktar på som mest. Tid är nämligen en mer relevant enhet för traillöpning – det är sällan möjligt att översätta tidsåtgången baserat på antal kilometer du brukar springa på asfalt då både terräng, underlag och kupering påverkar hur länge du är ute när du springer trail.

Här kan du utgå från samma parametrar som när du väljer vanliga löparskor för distansträning (se vår guide här). Är du tung eller är ute länge kanske du vill ha mer stöd och dämpning och en sko som ger mer skydd för dina fötter. Siktar du på korta, snabba pass och kanske ett traillopp så kan en lättare och mer följsam sko vara att föredra.

New Balance Fresh Foam X More Trail erbjuder extra mycket dämpning.

Givetvis förekommer även löpning på asfalt och grus- och skogsvägar när vi transporterar oss mellan våra trailsträckor. Finns det sådana inslag i dina framtida trailrundor? Då vill vi tipsa om så kallade hybridskor som är tänkta att passa för lite olika typer av traillöpning och underlag.

När du har ett hum om hur dina behov och det underlag som du planerar att tillbringa mest tid på ser ut är det dags att prova de modeller som verkar vara aktuella. Liksom för vanliga löparskor handlar det om att hitta en trailmodell som passar dina fötter bra. Ovandelarna är generellt följsamma, men kan ha lite olika passform och förstärkningar för att både ge stöd och skydd åt dina fötter. Se till att testa dem ordentligt, gärna med ett par funktionsstrumpor som motsvarar de du springer med i vanliga fall, innan du ger dig ut och stigfinner – på riktigt.

Läs också Stadiums stora skoguide: Så väljer du löparskor för distansträning