Så väljer du rätt boots för snowboarden
De kanske ser lika ut, åtminstone om du är ny på brädan. Men vilken typ av snowboardboots du väljer avgör hur rolig din åkning blir. Och kanske också hur imponerad liftkön blir. Här är guiden som hjälper dig i ditt val av vinterns kanske viktigast skodon.

ÅKNING

Piståkning
Ligger du helst och carvar långa sköna svängar på manchestern? Då gäller det att det du har på fötterna är stabila, för att inte säga hårda. Den högre styvheten gör att du kan hänga ordentligt in i svängen utan att bootsen säckar ihop och du tappar greppet och kraften.

I synnerhet om du väger lite mer är det viktigt att bootsen orkar hålla emot din vikt när du hänger på knäna. Också du som är ny på brädan kommer särskilt att uppskatta en styvare modell. En mer rutinerad åkare känner bättre vilken typ av åkning och rörelser en viss snowboardboot klarar av, och kan till viss del kompensera en mjuk boot med åkstilen.

Park
Om halfpipes, boxar och rails är din grej vill du ha en mer flexibel boot. Den ger större rörlighet och låter dig svänga runt lite snabbare än en styvare modell. Däremot brukar rutinerade åkare som hoppar stort, alltså högt, gärna undvika de mjukaste varianterna. När de landar i ett stort hopp behöver de den ökade styrsel och kontroll som en styv boot ger. Däremot blir smärtan större om man inte riktigt sätter landningen.

Oavsett om du hör till hoppa-stort-gänget eller inte är det därför en bra idé att välja en modell med dämpning i sulan, ungefär som på löparskor. Då dämpas stötar en aning vilket uppskattas av knän och ger en skönare åkning.
Freeride
I den här kategorin hittar du allround-bootsen, de som fungerar bra i såväl pist som park. Styvheten ligger mitt emellan de två övriga och ger bra, men kanske inte optimal, kontroll såväl i sköna, svepande svängar som mer utmanande åkning i hopp och på rails. Freeride-bootsen är rätt både för dig om faktiskt gillar både och, och för dig som ännu inte specialiserat dig på någon speciell typ av åkning. Tänk Volvo XC 70. Det är inte världens bästa bil i terräng och inte heller bäst på motorvägen. Men den klarar båda miljöerna bra.


TÄNK PÅ ATT

  • En mjukare snowboardboot ger större flexibilitet i åkningen, men passar inte lika bra för piståkning.
  • Om du är lite tyngre behöver du en styvare snowboardboot
  • Med en freeride-boot klarar du all typ av åkning


VISSTE DU ATT

    Skaften på damboots är lite lägre än hos herrboots eftersom tjejers vadmuskelfäste sitter längre ned på hälbenet.

NYBÖRJAREN

Om du är ny på brädan och söker en bra snowboardboot är chansen stor att du hittar rätt i en freeride-modell. Den kommer att ge dig möjlighet att prova och åka i princip alla discipliner och utveckla den du fastnar mest för.

Det är också en god idé att välja en lite hårdare boot eftersom det gör det enklare att kontrollera brädan. Visserligen lite på bekostnad av smidighet, men som nybörjare behöver du förmodligen lite ”hjälp” av utrustningen. Däremot ska du inte välja en riktigt styv modell. Dels är den inte lika bekväm, dels kräver den lite mer av åkaren. Men om du går åt det halvstyva hållet får du en snowboardboot som är både skönare och lite mer förlåtande. Generellt gäller att ju tyngre du är desto styvare snowboardboot behöver du.

Viktigt när du väljer boot är förstås att den sitter bra. Ett vanligt misstag är att köpa en lite för stor boot. I själva verket ska kängan nästan kännas för liten när du står rakt upp. Åtminstone ska stortån precis gå emot i framkant av innerskon. När du böjer knäna och står mer som när du åker kommer foten att flyttas bak en aning, du får ett bra, fast grepp som sedan ger dig bra kontroll över brädan. Med en snowboardboot som är lite för stor riskerar du att foten glider i skon, du får ett sämre hälgrepp och sammantaget blir det svårt att riktigt styra och manövrera brädan.



Tänk också på att innerskon kommer att forma sig efter din fot, och kännas lite större efter en stund i pisten/parken/bergssidan. Att skon känns trång när du provar den i butiken behöver alltså inte betyda att den är för liten, bara att den ännu inte format sig efter din fot.

Ett generellt tips till nybörjare är att välja en så dyr boot som möjligt. Det gör åkningen roligare och innebär att du utvecklas fortare. Finare snowboardboots har också bättre andrahandsvärde, vilket gör att det är en god idé att välja något på den nivån även för växande barn.

En del väljer att lägga lite mer pengar just på bootsen och sedan hyra en bräda när de åker.


TÄNK PÅ ATT

  • Stortån ska nudda innerskons framkant när du provar en ny boot.
  • Innerskon töjer sig 2-4 mm en stund efter att du snörat på dig nya boots.
  • En för stor boot gör det svårare att åka.


VISSTE DU ATT

    Innerskon i en snowboardboot formar sig efter din fot och ger upp till 4 millimeter större utrymme efter en stund på brädan. Dyrare modeller formar sig generellt bättre och ger fastare grepp.

MATERIAL



Visst är snowboardboots i skinn snygga, men de kräver mer underhåll och omsorg än en boot i ett syntetmaterial. Syntet ger också större möjligheter att skapa en hård, styv boot. Mycket talar alltså för att det är en syntetkänga du ska leta efter i första hand.

På senare år har så kallade Boa-spännen blivit populära. Med hjälp av en ratt spänner du och lossar ”snörningen” i ytterskon. Enkelt, snabbt och effektivt. I synnerhet när du har kalla, stela fingrar och ska ta av dig bootsen. Somliga modeller har två ”Boa-rattar”, en för kängans övre del och en för den undre. Detta för att kunna anpassa hårdheten i snörningen bättre.

Det finns varianter av Boa-konceptet som ofta kallas speed lacing, och i korthet går ut på att du spänner och lossar snörningen med hjälp av ett eller två handtag.

Somliga åkare föredrar den klassiska snörningen, då den ger maximal möjlighet att fritt justera tryckfördelningen över hela foten och upp på skenbenet. Till skillnad från Boa-systemet kan du förstås inte knyta och knyta upp utan att ta av dig handskarna.

Sammantaget ger den klassiska snörningen bäst möjligheter att anpassa trycket över foten. Men det förutsätter en bra snörningsteknik och en inte oansenlig greppstyrka. En sådan snörning är omständligare och svårare att hantera i synnerhet i kyla, jämfört med de två andra varianterna.

Boa:s popularitet beror i hög grad på just enkelheten och snabbheten i hanteringen. Däremot får du inte samma möjlighet att justera tryckfördelningen över foten, och det är svårt att få till en lika hård snörning som med vanliga skosnören.

Samma resonemang gäller även för Speed lacing-varianter. Vilken du väljer beror mer på dina egna preferenser än något annat. Här gäller alltså att prova och känna sig för.

Innerskon
Innerskon i en snowboardboot är nästan den viktigaste delen. Det är också där du hittar störst skillnader mellan olika modeller. Överlag gäller att ju dyrare sko desto bättre formas innerskon till din fot, och behåller även den formen bättre. Somliga, lite dyrare modeller, kan du värma med en hårtork eller varmluftpistol för att den ska forma sig ännu bättre och ge ett fastare grepp om foten.
Vård
Regel nummer ett när det gäller vård av snowboardboots är att aldrig torka dem i torkskåp. Det är ett av de vanligaste misstagen och leder till att innerskon tappar sin passform. Torka kängorna i rumstemperatur istället. Om de blivit riktigt blöta kan du ta till det klassiska knepet med ihopknölat tidningspapper i innerskon (som du naturligtvis tar ur om det går).


TÄNK PÅ ATT

  • Skinn är snyggt men syntetmaterial ger en formstabilare sko.
  • Torka aldrig bootsen i värme – då tappar de passformen.
  • Snabbsnörning ger enkel hantering men ibland på bekostnad av flexibilitet.


VISSTE DU ATT

    Boa-konceptet används i skor för en rad sporter som cykling, löpning och golf men föddes som en lösning för just snowboardboots.