Så väljer du rätt löparskor.


Skorna är helt avgörande för din löpning. Rätt skor ger inte bara en bättre upplevelse, utan är också en grundförutsättning för att du ska kunna undvika löparskador. När du springer belastas nämligen kroppen fyra gånger hårdare än när du går. Därför har nästan alla löparskador sitt ursprung i fötterna. Det vill säga att problem med knän, höfter, vader eller rygg ofta beror på att du springer i fel löparskor. Var noggrann och låt det ta tid när du ska köpa nya skor – det är en billig skadeförsäkring.

Om du får hjälp med skoanalys av vår personal i butik, får du lov att testa skorna i 30 dagar. Ångerrätten finns för att du ska känna dig nöjd och trygg med ditt skoköp. Garantin berättigar inte till kontant ersättning om du väljer en billigare modell och vid byte mot en dyrare löparsko, betalas enbart mellanskillnaden.


Det finns mängder av parametrar att ta hänsyn till när man ska köpa nya skor. Exempelvis vikt, dämpning, stabilitet, drop och grepp. Så hur ska jag tänka? En grundregel är såklart att skon måste kännas skön på foten. Om den känns fel eller obekväm förlorar du snabbt det viktigaste av allt – lusten att ge dig ut och springa. Tänk också på att fötter och löpsteg förändras över tid, så ta inte för givet att samma märke och modell passar dig bäst år efter år. Men det finns förstås många andra aspekter att ta hänsyn till. Och det ska vi göra i den här guiden.


Tänk på att

  • Bra skor höjer löpupplevelsen och förebygger skador.

  • Ditt löpsteg förändras över tid – våga byta märke och modell.

Löpsteget

Alla har vi olika löpsteg. Här tittar man främst på hur sulan träffar marken när man springer. De flesta sätter i foten med utsidan av hälen och rullar sedan i olika grader inåt och framåt över fotsulan. Men den här rörelsen kan variera betydligt och man brukar därför dela in löpsteget i tre kategorier: neutralt, pronerande och supinerande.


Neutralt. Ett neutralt löpsteg innebär att hålfoten orkar hålla uppe kroppsvikten så du rullar framåt över fotsulan. Även löpare med ett neutralt steg kan ha viss pronation, alltså att foten rullar något inåt, men rörelsen ska i huvudsak gå framåt. Har du detta löpsteg kan du vara i mindre behov av stabilitet och bör välja en neutral sko. En allt för stabil sko kommer troligen kännas klumpig och kan rentav ge skadeproblem.

Skor för ett neutralt löpsteg
Pronation. Ett pronerande löpsteg innebär att foten rullar tydligt inåt under löpsteget. Det beror ofta på att man har en plattare hålfot som inte håller uppe kroppsvikten lika bra. För att du inte ska få problem av ett för högt tryck på fotlederna behöver den som pronerar mycket, generellt en stabil sko med extra stöd som bromsar rörelsen inåt. Stödet är vanligen en vall på löparskons insida, men kan även sitta på andra delar av skon.
Skor för ett pronerande löpsteg

Supination. Ett supinerande eller underpronerande löpsteg innebär att man tar hela steget på fotens utsida och beror vanligen på att hålfoten är stel och saknar flexion. Det finns ingen specifik sko för den som underpronerar, utan här kan man välja en sko med extra stöd – en mer vridstyv modell med bra dämpning.

Är du osäker på vilket löpsteg du har är det bästa att göra en löpstegsanalys i någon av våra butiker. Du kan också ställa dina gamla löparskor på ett plant underlag – om de lutar inåt pronerar du troligen och står de relativt rakt har du ett mer neutralt steg. Eller så tittar du helt enkelt på hur dina gamla skor har slitits. Slitna insidor är ett tecken på pronation, jämnt slitna skor tyder på ett neutralt steg, medan väldigt slitna hälar kan avslöja dåligt hälgrepp. Generellt delas löparskorna upp i ”Neutral” för löpare med ett neutralt löpsteg och ”Stability” för löpare med behov av extra stöd.


Tänk på att

  • Om du bara pronerar lite blir löpningen ofta smidigare i en neutral sko.

  • Testa ditt löpsteg i våra butiker eller genom att studera dina gamla skor.

Passformen

Så vet du att dina löparskor sitter rätt på foten.


Alla fötter är olika, därför är det viktigt att du hittar en passform som stämmer med just din fot. Skorna ska kännas sköna från början. Många fastnar för ett visst skomärke och köper sedan samma år efter år. Men kom ihåg att skillnaden mellan olika modeller ofta är större än mellan olika märken, så var inte rädd för att upptäcka nya favoriter.

Storlek. Dina fötter svullnar upp något när du springer, därför är en bra tumregel att alltid ha minst en halv centimeter till godo vid tårna. Alltså ett större utrymme än i dina vanliga skor. Tänk också på att löparskor tänjs ut lite på bredden när du använder dem, men de kan aldrig bli större på längden.

Snörning. Vad gäller snörning av löparskor handlar det mycket om tycke och smak. Men det kan ändå vara bra att tänka på att allt för hårt snörad löparsko lättare ger problem med nageltrång eller domningar, medan för lös snörning får foten att halka runt i skon, vilket kan leda till skoskav eller till att pronationsstödet hamnar fel. Känn dig fram – snörningen ska vara behagligt jämnhård över hela foten.

Fotvalvet. Formen på ditt fotvalv hänger också ihop med passformen. Om du har ett lågt fotvalv trivs foten ofta bäst i en rakare sko utan midja. Har du ett högt fotvalv kan du behöva en sko med mer midja som ger avlastning till hålfoten. Och för ett neutralt fotvalv passar troligen en neutral sko bäst. Har du väldigt höga fotvalv kan det även vara en god idé att komplettera med sulor eller hålfotsinlägg, som stabiliserar den ökade rörligheten i foten.



Tänk på att

  • Lita på känslan – skorna ska kännas sköna från första rundan.

  • Ha alltid minst en halv centimeters utrymme vid tårna. Foten sväller när du springer.

Löparnivå

Så påverkar din löparvana vilka skor du ska välja.


När du köper nya skor för löpträningen bör du alltid ställa dig frågan: Hur ofta och långt springer du? Att ha koll på sin löpvana gör det lättare att hitta rätt löparskor.

Nybörjare. Den som springer sällan eller precis börjat springa har inte samma muskler, balans och teknik som erfarna löpare och kan därför ha behov av mer dämpning, stöd och stabilitet. För den löpare som tenderar att landa med hälen först i sitt löpsteg kan en modell med högre drop (se förklaring nedan) vara att rekommendera.

Erfarna. Ju mer och oftare du springer, desto lättare och snabbare sko kan du välja. Erfarna löpare har ofta två par skor. Ett par för längre distanser som är mjukare och mer dämpade och ett par för intervaller eller tävling som är lättare och mindre dämpade. Mer avancerade löpare föredrar ofta en sko med lägre drop, vilket ställer högre krav på häl och vader men i gengäld ger större krafteffekt. Men på långa distanser kan även elitlöpare ha högre drop, då det sliter mindre på kroppen.

Drop. Drop är höjdskillnaden mellan skons häl och framfot. Ju högre drop, desto brantare blir vinkeln mellan din häl och framfot. Droppet mäts i millimeter. Ett lågt drop ställer högre krav på din löpteknik för att undvika löparskador, men i gengäld får du ett mer effektivt och kraftfullt löpsteg. Är du nybörjare bör du välja en sko med högre drop.


TÄNK PÅ ATT

  • Anpassa ditt skoval efter hur långt och ofta du springer.

  • Trappa inte upp din löpning för snabbt, för att minska skaderisken.

  • Köp två par skor om du springer ofta – ett par för distans och ett par för intervaller.

Löpstil

Så väljer du rätt skor för just din löpstil.

För att kunna välja rätt typ av sko behöver du ha koll på vilken löpstil du har – distance, fast eller trail. Om du alternerar mellan olika löpstilar kan du behöva mer än ett par skor. Är du nybörjare eller nyligen börjat springa är generellt en distance-sko mest lämplig.



Distance. Väldämpade och energiåtergivande skor för längre löprundor.


Fast. Responsiva och lättare skor med viss energiåtergivning. För löprundor i högt tempo.

Löparskor för snabbare tempo



Trail. Skor med bra grepp och förstärkt ovandel för löpning i terräng.

Är du nybörjare? Den som precis börjat springa har inte samma muskler, balans och teknik som erfarna löpare och kan därför ha behov av mer dämpning, stöd och stabilitet. Precis samma egenskaper som behövs vid längre distanser, så trots namnet är alltså distance-skor även lämpliga skor för dig som precis börjat springa.

Tips och råd

Om skötsel, strumpor och andra smarta skotips.


Skötsel. Ett enkelt sätt att förlänga livslängden på skorna är att sköta dem på rätt sätt. Skölj och torka bort grus och smuts med en trasa efter varje löprunda så håller både ovandelen och sulorna längre. Däremot ska du aldrig köra skorna i tvättmaskinen, då kan limmet släppa och de tappar passformen. Ta gärna ut innersulan och låt skorna andas efter passet så luktar de mindre illa.

Strumpor. Använd alltid löparstrumpor i funktionsmaterial när du springer, de andas och håller fötterna svala och torra. Använd aldrig bomullsstrumpor, de suger åt sig fukt, vilket kan ge upphov till skoskav. Köp gärna flera par löparstrumpor och byt ofta så håller du skorna fräscha längre.

Övriga tips. Tänk på att alltid knyta upp skorna när du har sprungit klart. Att dra på och av skorna ökar slitaget enormt. Köp gärna två olika typer av skor – ett par distance-skor för distanspass och mängdträning, samt ett par fast-skor med mindre dämpning för intervallpass och tävlingslopp. Variationen gör det roligare att löpträna och förlänger skornas livslängd. Och kom ihåg att alltid springa in dina nya skor 4–5 gånger innan du använder dem i ett långlopp. Då hinner du i lugn och ro lära känna skorna och minskar risken för skoskav.


TÄNK PÅ ATT

  • Skölj och torka av skorna efter varje löprunda, men tvätta dem aldrig i tvättmaskin.

  • Använd alltid löparstrumpor i funktionsmaterial för att slippa skoskav.

Ordlista

Löparskons delar:

Innersula.
Tunn sula inuti skon som går att ta ut och vädra.
Mellansula. Skornas ”hjärta” där själva stötdämpningen sitter.
Yttersula. Mönstrad sula i hård gummiblandning som ger grepp och skydd.
Hälkappa. Plastdel på baksidan som ger stöd och stabilitet för hälen.
Ovandel. Övre parti i andningsbar mesh som styr passformen och komforten.
Plös. Tungformad del under snörningen. Formsydda skor utan plös blir dock allt vanligare.



Ordlista för löpare:

Pronation. Foten rullar inåt mot sulans insida under löpsteget.
Supination. Foten rullar längs sulans utsida under hela löpsteget.
Dämpning. Kuddar eller andra material i skon som dämpar stötkraften.
Hälgrepp. Skons passform över hälen. En stabil hälkappa ger bättre hälgrepp.
Tåbox. Utrymmet runt tårna i skon.
Läst. Formen på skon. Man skiljer mellan rak läst, svängd läst och kombinationsläst.
Drop. Höjdskillnaden mellan skons häl och framfot.
Stack height. Sulans totala tjocklek. Ju högre stack height, desto mer dämpning.