Vad ska man tänka på när man köper golfutrustning?
Innan du bestämmer vilken golfutrustning som är rätt för dig är det bra att slå fast vilken nivå du ligger på som spelare. Hur duktig är du? Hur mycket har du spelat och hur länge?

När det kommer till golfklubbor skiljer det sig en hel del mellan nybörjarklubbor, klubbor för medelgoda spelare och klubbor för avancerade spelare. Man pratar mycket om spelförlåtande egenskaper hos klubborna. Ju mindre erfaren spelare man är, desto mer spelförlåtande egenskaper behöver man – inte minst för att få ut så mycket som möjligt av ditt spel och ha möjligheten att utvecklas som spelare. Mer avancerade klubbor är kanske inte lika ”snälla” – träffar du inte helt rätt så hamnar du snett helt enkelt, men har å andra sidan högre kapacitet och större precision om man gör rätt.

När det kommer till kläder, skor, bagar och andra tillbehör så har nivån på ditt spel mindre betydelse. Här handlar det mer om tycke och smak, om färg och form. Oftast har man som spelare sina egna preferenser. Vill du bära bagen eller dra den på vagn? Golfskor med softspikes eller utan? Tajt eller lös passform på byxorna. För att nämna några exempel.


DIN NIVÅ

    Nybörjare, medel/höghandicapare eller låghandicapare? Vi har valt att dela in guiden i tre nivåer av skicklighetsgrad. Här är några saker du ska tänka på i varje nivå när det kommer till köp av golfutrustning.

1. Nybörjare
En nybörjare har oftast lägre krav på sin utrustning och behöver enkel utrustning för att komma igång med sitt spel. Då är ett färdigpaketerat nybörjarset den perfekta lösningen. Ett paket som innehåller bag plus alla klubbor som man som nybörjare kan tänkas behöva. Oftast kan det kännas dyrt att investera i all utrustning. Man är osäker på hur mycket man kommer spela och hur intresset kommer fortlöpa. Därför är ett nybörjarset ett bra alternativ till en förhållandevis billig peng.
2. Medel/höghandicapare
När man har spelat lite mer och börjar få tydligare preferenser över vad man själv behöver är det dags att börja skräddarsy sin utrustning utefter sina förutsättningar. En medelhandicapare/amatör/medelgod golfspelare bör sikta in sig på klubbor med mycket spelförlåtande egenskaper. Detta gör det enklare att spela golf och att nå en så optimal bollträff som möjligt. Spelförlåtande klubbor passar till en golfare som inte sätter känsla och precision i högsta fokus, utan snarare söker egenskaper som hjälper till extra med kontroll och längd.
3. Låghandicapare
Custom fitting har blivit extremt populärt inom dagens golf, och då särskilt bland avancerade spelare, även om många skulle hävda att det är viktigt för alla golfare oavsett nivå. Sanningen ligger, som så ofta, någonstans mitt emellan. Custom fitting betyder att man genom analys och utprovning skräddarsyr klubborna helt efter spelarens förutsättningar, man får helt enkelt prova på olika märkens olika modeller för att se vilken som passar ens nivå bäst. Låghandicaparen söker ofta efter mycket känsla och stor precision i sina klubbor, vilket gör dem mer svårspelade, men också mer givande om man kan kontrollera och hantera dem.

Så utrustar du din golfbag

Det här behöver du i din golfbag:

  • Klubbor
  • Bollar
  • Greenlagare
  • Markeringsknapp
  • Penna
  • Rengöringsverktyg (ofta en liten borste som man kan rengöra klubbornas skåror med)
  • Handduk
  • Golfskor
  • Regnkläder
  • Paraply
  • Peggar


VISSTE DU ATT

    På senare år har det varit populärt att även använda sig av någon form av avståndsbedömningsverktyg. Ofta en digital golfklocka eller laserkikare. Nu mera börjar det även poppa upp en del appar som har samma syfte. 


Vilket varumärke ska jag välja?

När det kommer till att välja varumärke handlar det till mestadels om tycke och smak. Alla varumärken har olika fördelar och unika egenskaper. När det kommer till färdigpaketerade nybörjar-set så har Stadium valt att jobba med Wilson. Wilson är duktiga på att göra prisvärda och lättspelade klubbor med förlåtande egenskaper.

Vilken prisnivå ska man lägga sig på?
Ju mer avancerad golfutrustning, desto dyrare blir det. Ju bättre golfare man är, desto mer avancerad och således dyrare utrustning behöver man. Det går att köpa ett komplett nybörjar-set för 3 000 kronor, men det går också att plocka ihop klubbor så att slutpriset landar långt över 15 000 kronor.

Klubbor


Ska man köpa ett färdigt set eller klubba för klubba?

Det beror helt på sina egna preferenser och framför allt sin spelarnivå. En nybörjare kan enkelt och relativt ekonomiskt starta med ett nybörjarpaket som innehåller bag och alla klubbor som krävs från start. En duktigare eller mer erfaren golfare börjar köpa klubba för klubba. Sedan säljs alltid järnklubborna i set. Man köper då ett järnset (ofta pitching wedge till järnfemma eller S-järnsexa om man är dam). Järnsetet är grunden i din utrustning, sedan väljer man putter, driver, hybrid, fairway wood och wedgar separat.


TÄNK PÅ ATT

    I en bag får man ha maximalt fjorton klubbor, så det gäller att välja rätt utifrån sina behov och styrkor.

Välj rätt golfklubba

Vilka klubbor behöver jag i bagen?
I en bag får man ha maximalt fjorton klubbor, så det gäller att välja rätt utifrån sina behov och styrkor. För de allra flesta är det här en bra början:

  • Driver – utslagsklubba som man använder för att slå riktigt långt
  • Putter – används enbart på green för att nå hålet
  • Järnklubbor – mångsidiga klubbor som kan användas till exempel för utslag på kortare hål och transportslag på långa.
  • Wedgar – används för att slå ”chippade” slag i närheten av, och för att nå, green. Används också för särskilt kniviga och tekniskt krävande lägen, som i bunkrar eller högt gräs.
  • Fairway wood/Hybrid – träklubbor eller kombinerade trä- och järnklubbor som används för det långa spelet efter utslag. Har en jämnare träffbild än järnklubborna och når därför också längre.
Vad bör man tänka på i valet av järnklubbor?
Grunden i varje bag är järnklubborna, som utgör minst två tredjedelar i bagen och också är de mest mångsidiga klubborna. Järnklubborna används i egentligen alla spelets olika delar (korthåls-utslag, transportslag, inspel och kortare chippar), utom bunkerslag och på greenen. Järnklubbor säljs ofta i set och är därmed en stor – och viktig – investering.

Historiskt sett har man ofta haft en uppsättning järnklubbor som gått från pitching wedge (för att chippa in bollen på green från relativt nära håll) till järnfemma eller järnsexa, men idag väljer många en mindre statisk lösning, väljer kanske bort järnfyran och har i stället flera klubbor ur samma kategori, men med olika egenskaper. Generellt för järnklubbar är att ju lägre nummer, desto längre når den.

Järnklubbor kan ha två olika lösningar för träffytan. Tå-häl (eller cavity back) innebär att vikten förflyttats från centrum till kanterna, för att på så sätt skapa ett större område för bra bollträff (den så kallade ”sweet spoten”) och en högre grad av stabilitet. För golfaren med mindre erfarenhet är denna lösning att föredra, då den är stabil och når långt. Bladklubbor, eller ”muscle backs”, är i stället lösningen för mer avancerade golfare. Här är vikten placerad i bladets centrum, vilket gör klubban mer svårmanövrerad, men också ger en bättre känsla och ökar möjligheterna att skruva bollen.
Vad bör man tänka på i valet av putter?
Att välja putter handlar väldigt mycket om att hitta den rätta känslan. Målet med puttningen är att få till en ”triangulär putting stroke”, det vill säga att du svingar lika långt framåt efter att du träffat bollen som före. Rörelsen ska helt enkelt bilda en liksidig triangel. På så sätt får du en bättre längdkontroll.

Vad passar just dig och din spelstil? Du vill ha en putter som ligger bra i handen och som du känner dig bekväm med. En större putter är oftast mer spelförlåtande och tillåter större felmarginalen i träffen än en mindre och mer slimmad modell.


VISSTE DU ATT

    Efter att det blev förbjudet att ”förankra” klubban mot kroppen har så kallade ”magputters”, en längre putter som vilade mot spelarens mage och därmed gav stabilitet, försvunnit. För att uppnå en snarlik effekt väljer många idag putters med extra tjocka och därmed stabila grepp, som skapar en känsla av trygghet i pendelrörelsen.
Vad bör man tänka på i valet av driver?
Driver är klubban man sköter de längre utslagen med, det vill säga par 4- och 5-hålen. Här gäller det att ha koll på vilka egenskaper du är ute efter när det gäller vikt, loft och bollens utgångsvinkel. Kanske allra viktigast när det gäller driver-valet är vilket skaft du ha väljer. Tar man ett för lätt och flexibelt skaft finns risken att dina utslag drar för långt till vänster och rent generellt förlorar kontrollen över slaget, tar man för stelt och tungt skaft finns risken att du slå för kort och att bollen drar till höger.

Det finns två att välja på: regular eller stiff och beroende på svinghastighet så behöver olika spelare ha olika skaft. En enkel tumregel är att om du har en snabb swing (eller snabb acceleration genom swingen) bör du välja ett skaft som är stiff.


Välj rätt driver

Utrustning

Vad bör man tänka på i valet av bollar?
Att välja rätt boll är i vissa delar av spelet nästan lika viktigt som klubbvalet. Att matcha rätt driver med rätt boll kan till exempel göra att man vinner många sköna utslagsmeter. Golfbollen har, precis som många andra delar av spelet, också utvecklats enormt de senaste åren när det gäller material och kvaliteter.

Generellt talar man om mjuka och hårda bollar, men det man egentligen menar är om bollarna i fråga har hård eller mjuk kärna. En hård kärna innebär ofta en bra slaglängd, men kanske också lite sämre känsla. En mjukare kärna ger bättre känsla, men kortare slaglängd. Mjuka bollar har också en tendens att skruva sig mycket om man skulle träffa snett. Det är dock viktigt att understryka att detta är just generella egenskaper. Den enskilde spelaren kan mycket väl slå längre med en mjuk boll snarare än en hård, beroende på swinghastighet, spelstil och handicap.

Välj rätt bollar
Vad bör man tänka på i valet av bag?
Först och främst: Vill du bära eller dra din bag? En bärbag är oftast mindre, lättare och primärt till för att alltid bäras. Dock kan man alltid sätta en bärbag på en golfvagn, ifall man i efterhand skulle vilja dra den. En vagnbag är oftast lite mer rymlig men då också lite större och tyngre. En vagnbag måste dras på en golfvagn vilket betyder att man även behöver en vagn. Nästan alla vagnar är nu mera med tre eller fyra hjul och skjuts framför golfaren. Förr drog man vagnen efter sig. Det är mer ergonomiskt och skonsamt för kroppen att skjuta den framför sig. Det finns också helt vattentäta bagar, dessa kan vara bra i Sverige då det framför allt på vår- och höstsäsongen är ostadigt väder.
Golfhandske
Handske har man på ena handen för att förbättra greppet och motverka skavsår/skador. Spelar man höger så har man en handske på vänsterhanden, och vice versa. Handsken ska sitta tajt, nästan som ett extra skinn och man väljer material utifrån väder.

En skinnhandske är det ofta bäst känsla i, men tål inte dåligt väder så bra. Då kan det i stället vara läge att välja en mer tålig allvädershandske eller en regelrätt regnhandske.

Vad bör man tänka på i valet av golfskor?
Framför allt bör man titta på när man oftast spelar golf. Spelar man till exempel enbart när det är torrt ute så behövs mindre grepp och en så kallad spikeless modell kan fungera. Spelar man i växlande förhållanden behövs ett bra grepp och då bör man satsa på en sko med kraftigare softspikes eller som på annat sätt ger dig optimalt grepp.

Många golfare har två par skor. Ett par lättare mer sommarorienterade skor och ett par rejälare skinnskor som används när vädret är sämre. Senaste säsongerna har det blivit mer populärt med sportigare golfskor, som kan likna en löparsko eller klassisk sneaker. Dessa golfskor är ofta spikeless, vilket betyder att de inte har några skruvade softspikes utan har enbart en yttersula försedd med ett mönster som ska ge så bra grepp som möjligt. Mer klassiska golfskor är ofta gjorda i skinn och har en sula med skruvade softspikes som ger optimalt grepp på alla typer av underlag.

Det betyder siffrorna och bokstäverna

Läser man som nybörjare en beskrivning av en golfklubb i en webbshop eller fysisk affär fastnar man lätt i de mängder av siffer- och/eller bokstavskombinationen som följer på producent- och modellnamnet.


TÄNK PÅ ATT

    När det gäller siffor kan de dels syfta till vilken typ av klubba det är (järn-3 eller järn-5 till exempel), dels till vilken version en viss klubbmodell är.

För att underlätta har vi gjort en liten guide:

  • Rh – står för right hand, det vill säga att klubban är för högerhänta spelare.
  • Lh – står för left hand, det vill säga att klubban är för vänsterhänta spelare.
  • Dr – Driver
  • Pt – Putter
  • Hy – Hybrid
  • FW – Fairway Wood
  • SW – Sandwedge
  • PW – Pitching wedge
  • M – man
  • W – kvinna
  • Jr – Junior/barn



ORDLISTA

  • LOFT: Bladets vinkel i grader i förhållande mot skaftet.
  • HYBRID: En kombinerad järn- och träklubba som på senare år blivit populär.
  • HANDICAP: Ett system för att jämna ut skillnader mellan golfspelare av olika skicklighet. Ju skickligare spelare desto lägre handicap.
  • PEG: Litet långsmalt instrument där bollen placeras på för att komma upp från marken.
  • JÄRNKLUBBA: En klubba med kortare skaft och mindre klubbhuvuden än träklubbor. Huvud i massivt järn eller stål, därav namnet.
  • WEDGE: Ursprungligen förkortning för pitching wedge (järntia). Idag används termen för flera högt loftade klubbor, som till exempel sand wedge.