25 % för dig som är eller blir medlem.

Guide: Ridsport

Ridsport är både roligt och utvecklande på många sätt. Det är dock viktigt att tänka på att stora djur innebär mycket ansvar och du måste alltid vara försiktig. Men med rätt utrustning och lite sunt förnuft kommer du uppleva mängder av fantastiska stunder på hästryggen, i stallet och ute i hagen. Är du osäker på hur utrustningen ska sitta? Läs vår guide nedan.

Ridhjälm

Att lägga tid på att hitta rätt ridhjälm är alltid värt mödan. Inom ridsport är det en självklarhet att bära hjälm när man sitter på hästryggen. På många ridskolor är det dessutom krav på att bära hjälm i både stallet och ute i hagen. Det innebär att du kommer bära hjälmen ofta. Därför är det såklart viktigt att hjälmen sitter bra, men underskatta inte valet av modell. En hjälm du tycker är fin, kommer du att använda oftare.

Så ska den sitta
Det allra viktigaste är att hjälmen sitter bra. Den ska sitta skönt, utan att vara för stor. Fel storlek kan leda till att hjälmen inte skyddar som den ska, om olyckan skulle vara framme. Hjälmstorlekarna anges i regel i centimeter. Omkretsen på ditt huvud ska vara samma som storleken på hjälmen.
Efter att du tagit på dig hjälmen, justerar du först käkremmen, sedan reglaget i nacken. Justera noga och känn efter så den sitter skönt. När en ridhjälm sitter korrekt skall skärmen peka horisontellt. Då skyddar den både nacken och pannan som den ska.

Förvaring och skötsel
När ridhjälmen inte används bör den förvaras på en torr och ren plats. Lägg aldrig hjälmen i direkt solljus.
Vid rengöring räcker det oftast att torka av hjälmen med en fuktig trasa. Använd ljummet vatten och tvål. Sammetsklädda hjälmar borstas med ljummet vatten och mild tvål. Låt den sedan lufttorka. Har ridhjälmen avtagbart innertyg kan det i regel maskintvättas i 30°C, alternativt handtvättas. Följ alltid de anvisningar som följer med hjälmen.

Att tänka på
- Ridhjälmen ska vara CE-märkt.
- Undvik att köpa en begagnad ridhjälm. Du vet aldrig vad den varit med om. En hjälm kan ha skador som inte är synliga.
- En generell rekommendation är att byta ut ridhjälmen vart femte år.
- En ridhjälm skall alltid bytas ut om den utsatts för en kraftig stöt.



Säkerhetsväst

Precis som ridhjälmen är säkerhetsvästen otroligt viktig vid ridsport och på allt fler ridskolor är rekommendationen att bära västen även i stallet. Var noga när du köper din säkerhetsväst. En väl sittande väst ska skydda rygg och bröstkorg, men samtidigt kännas både smidig och bekväm.

Så ska den sitta
För bästa passform ska västen sitta nära kroppen. Undvik för många klädlager mellan västen och din kropp. Är det kallt, bär du västen under jackan. För att västen ska skydda rygg och bröstkorg maximalt utan att begränsa dina rörelser, är korrekt storlek och inpassning mycket viktigt.

- Framstycket på västen ska täcka minst 2,5 cm under nedersta revbenen, men får inte ta i när du står i fältsits, d.v.s. när du står framåtlutad.
- Öppningarna för armarna ska vara så små som möjligt utan att de begränsar dina rörelser.
- Ryggstycket på västen ska nå upp till den sjunde ryggkotan, d.v.s. kotan som känns i nedre delen av nacken.
- Västen ska inte ta i om du sätter dig i sadeln. Om du är hemma kan du prova genom att sätta dig på en stol.

Förvaring och skötsel
När säkerhetsvästen inte används bör den förvaras på en torr och ren plats, samt undvik direkt solljus och höga temperaturer.
Västens ytterhölje tvättas för hand. Använd ljummet vatten och tvål. Låt det sedan dropptorka. Västdelarna torkas av med fuktig trasa. Inspektera regelbundet västens kardborr-ytor och rengör vid behov. Är ytorna smutsiga, försämras funktionen.

Att tänka på
- Säkerhetsvästen ska vara CE-märkt.
- Kontrollera regelbundet att västen är fri från skador och nötningar. Byt ut västen om det behövs.



Ridstövlar och skor

Att välja stövlar eller skor när du ska upp på hästryggen, handlar i huvudsak om tycke och smak. Oavsett vad du väljer – se till att stövlarna eller skorna har en tydlig klack, så minskar du risken att fastna i stigbyglarna.

Stövlar
Ridstövlar finns i många olika utföranden och material. Konstläderstövlar tål vatten bra och kräver ingen skötsel. Skinnstövlar kräver mer skötsel, men med regelbunden rengöring och insmörjning håller de i många år. Fryser du ofta om fötterna bör du överväga ett par fodrade stövlar. Skaften ”sätter sig” något med tiden, så se till att inte köpa stövlar med för korta skaft. Stövlar ger ett bättre stöd än ridskor och skyddar dessutom dina underben mot skav från stigläder och sadel.

Ridskor
Om du föredrar att rida i skor, men ändå önskar ett bättre skydd för dina underben, kan det vara värt att investera i ett par shortchaps. Då får du nästan samma funktion som ett par ridstövlar, men det blir lättare att hitta en kombination som sitter bra både runt foten och benet. Detta är ofta en bra och prisvärd lösning till barn.

Tips
Om du ägnar mycket tid åt stallskötsel kan det vara en bra idé att investera i ett par stallskor. Gödsel, urin och spån sliter hårt på dina vanliga ridstövlar eller ridskor. Stallskor har en kraftigare sula som tål urin och kemikalier bättre samt är i regel utrustade med en skyddande stålhätta.