Vilka skor passar vilken inomhussport bäst?

Lagsporter

En sak som är generell för alla de stora inomhuslagsporterna (basket, handboll, innebandy, volleyboll, inomhusfotboll, futsal) är de snabba vändningarna och riktningsförändringarna, i flera fall sker de också i direktkontakt med motståndare vilket gör att okontrollerade och oförutsägbara situationer kan uppstå.

För att man ska kunna genomföra dem utan att vricka fötter eller riskera att halka krävs framför allt två saker: fäste och stabilitet. Välj helt enkelt inomhusskor med sula som ger bra grepp mot glatta hallgolv (utan att färga av sig) och som är stadiga, framför allt i sidled.

Beroende på om hopp ingår i den utövade sporten – basket, handboll och volleyboll är ju hoppintensiva till exempel – kan man också öka på stötdämpningen i skorna för att skona knän och fotleder i landningarna mot hårda golv. Här har vi samlat just basketskor.

Ska man spela till exempel handboll är det viktigt att kolla att det finns ordentlig dämpning och stabilitet i de handbollsskor man väljer. Spelet flyter mycket från en planhalva till den andra och det blir många start och stopp.

Inomhusfotbollsskor och futsalskor skiljer sig något från övriga bollsportskor genom att de är smalare, tunnare och lättare för att få bättre känsla för och kontroll på bollen. Fäste och närhet till bollen blir här viktigare än stabilitet.

Det viktiga med fotbollsskor är att de sitter tajt, för att öka känslan mellan fot och boll. Det får inte bli klumpigt. Köp skor som sitter åt och låt dem anpassa och töja sig efter foten. Det är bättre än att skon är för stor, foten glider omkring och man tvingas kompensera för det. I längden gör det mer ont än att skon klämmer lite de första gångerna man spelar.

Racketsporter

Start/stopp-momenten är ännu fler, särskilt i sidled, och kommer ännu oftare i padel, tennis, badminton, squash (och till viss del bordtennis) än i de flesta lagsporter. En av de viktigaste sakerna när man väljer padelskor eller tennisskor är tveklöst stabilitet, både i sidled, i plös och snörning. Skon ska klara de ständiga påfrestningarna som följer av tunga baslinjedueller.

Det kan vara lockande att välja en lätt sko – vem vill, i set efter set, släpa onödig tyngd i onödan? – men det man vinner i lätthet brukar man ofta förlora i stadga. Välj därför snarare något stadigare och tyngre än lätt och fladdrigt.

Jämför man tennis eller padel med andra racketsporter så är det fler löpmeter än i badminton, bordtennis och squash. Dessutom är trycket på ovansidan av skon, vid plösen, större. Vid till exempel serve och nätattacker blir påfrestningarna stora på det området. Se därför till att skon du väljer är förstärkt där.

I andra racketsporter som just badminton, bordtennis och squash är planerna mindre, rörelserna mindre och sträckorna man springer kortare. För bordtennisskor kan man kika på liknande egenskaper som en innebandysko.

För badminton kan man välja en lättare sko. Man jobbar mycket med framfoten där och behöver inte lika mycket dämpning i sina badmintonskor. Squash hamnar någonstans mittemellan tennis och badminton, du springer mer och snabbare än i badminton och behöver därför mer stabilitet i dina squashskor.

Allmänt

Generellt är det viktigaste att välja rätt typ av sko för rätt idrott. Och utgå alltid från passformen.
Upplevelsen blir större och bättre om man har rätt skor. Har man inte det trampar man lättare snett och får då också lättare stukningar och vrickningar.

Ett annat problem är att man sällan tränar just fötterna, ofta en eftersatt muskelgrupp, där man i väldigt hög utsträckning litar på att skon ska sköta det mesta.
Ett tips är att gå mycket barfota, ibland kanske till och med värma upp barfota, det är ett bra sätt träna fötterna. Och det behövs verkligen.

Det som gäller för fotbollsskor gäller också för andra skor: hellre tajt än för stort. Folk köper ofta för stora skor och det kan fungera när man är yngre och lätt i kroppen, men ju äldre och tyngre man blir desto viktigare blir det att skon sitter åt. Foten ska sitta som fastsurrad. Rörligheten blir bättre, slitaget både på fötterna och skorna mindre.

Lycka till