25% rabatt på sandaler, shorts, t-shirts och linnen. Shoppa

Vikten av återhämtning
– ladda batterierna i skogen.

To-do-listorna blir ofta långa månaden innan jul. Därför är det viktigt att under mellandagarna unna sig lite vila. Hitta på roliga saker och umgås med nära och kära som ger energi. Men sänk kraven och ta hjälp av naturen för att hitta lugnet under julens lediga dagar.

Lägga in sill, städa, stå i långa, svettiga köer för att köpa julklappar, baka pepparkakor och se till att de där sista jobbgrejerna blir klara i tid. Dagarna innan jul är sällan sådär mysiga, varma och härliga som man ser dem i tv-rutan hos Ernst eller familjen Mandelmann. Snarare kantade av stress och långa att-göra-listor. Just därför är det extra viktigt att låta julen präglas av återhämtning och vila.

Stressiga perioder är inga problem att klara av om de är av kortare slag. Men när de blir långa och utdragna kan de bli farliga för oss. Det moderna samhället ställer höga krav på oss och genom modern teknik gör vi oss ständigt tillgängliga. Med jämna mellanrum behöver vi därför ladda våra uttömda batterier.

Att läsa en bra bok, titta på en spännande film, spela brädspel med goda vänner eller gå på ett yogapass är alla exempel på bra aktiviteter som skänker lugn och ro till hjärnan. Men det mest effektiva sättet av alla, för att hitta lugnet, är att vistas i naturen. Helena Graffman arbetar på Friluftsfrämjandet som arbetar för att svenska folket ska komma ut och röra på sig oftare. Hon vet vad naturen har för positiva effekter på oss.

– På Friluftsfrämjandet har vi lång erfarenhet av rörelseglädje utomhus och vi märker att barn och vuxna mår bra av naturen. Barns och vuxnas koncentrationsförmåga, motorik, fantasi, inlärning och immunförsvar påverkas positivt av rörelse i naturen.


På vilket sätt kan naturen hjälpa oss att koppla av?

– Enligt Naturvårdsverkets rapport ”Naturen som kraftkälla”, känner 94 procent av Sveriges befolkning sig avspända och harmoniska i naturen. Det är vår ursprungsmiljö där många känner att de knyter an till något större, att flera sinnen aktiveras. Att höra fåglarnas kvitter, vattnets brus, vindens sus och känna solens värmande strålar i ansiktet är helt enkelt rogivande.
"Att höra fåglarnas kvitter, vattnets brus, vindens sus och känna solens värmande strålar i ansiktet är helt enkelt rogivande".


Har du några tips på bra vinteraktiviteter som erbjuder välbehövd själavård?

– Det viktigaste är att inte krångla till det för mycket utan att bara komma ut. Gå en promenad och upplev naturen i din närhet. Fika eller laga mat ute. Har du barn, gå ut med dem och upplev naturen tillsammans. Se stenar, stammar i naturen som möjlig parkour. Nu när det är vinter kan en värmande brasa göra gott att mötas kring. Har du möjlighet när snön kommer, på med längdskidor eller skridskor och upplev vårt fantastiskt vackra vinterlandskap i spåret och på isen. På Friluftsfrämjandet arrangerar vi ledarledda turer så du kan lära känna nya miljöer i sällskap med andra, samtidigt som du njuter av ett säkert friluftsliv i naturen.

Ta dig ut i vinter

Botanisera bland vårt breda utbud av outdoorprylar och roliga produkter som lockar ut både dig och barnen i vinter.