Just nu 25% på utvalda skor Shoppa

Barnhockey: Uppdatera utrustningen

Hockeysäsongen är här snabbare än vad du tror! För många föräldrar innebär det köp av ny hockeyutrustning till barnen. Vi ger dig tipsen för en smidig uppdatering.

En komplett hockeyutrustning är alltid att föredra. Även för barn i yngre åldrar då det är nödvändigt att lära sig ramla utan att slå sig på exempelvis höfter, knän och armbågar. Joakim Andersson, materialförvaltare på Färjestads BK guidar dig inför köpet och ser till att utrustningen är intakt inför säsongen.


– Kolla att utrustningen sitter som den ska och att klubban är lång nog. Barn växer, som bekant, mycket på en sommar, säger Joakim Andersson, materialförvaltare på Färjestads BK.Materialförvaltarens bästa tips

1. 
Hockeyskydd

Med komplett utrustning menas skridskor, hjälm, handskar och skydd för ansikte, ben, knän, armbågar och så vidare, samt kläder såklart. Förutom att hockeyutrustningen är komplett är det viktigt att anpassa den efter kroppen. Det vill säga: se över storleken så att allting passar. Hockeyutrustning är ingen bra idé att låta barnen ”växa i”. Det kan ge både sämre skydd och onödiga skavsår.– Det finns olika storlekspaket med skydd för olika åldrar. Men man använder alltid samma sorts skydd oavsett ålder. Ett vanligt fel många gör vid köp av hockeyutrustning över lag till barn är att köpa för stora prylar, säger Joakim.

2. 
Välj rätt storlek på hjälmen

Att välja rätt storlek på hjälmen gör den inte bara mer bekväm, det gör att den skyddar huvudet bättre när den sitter ordentligt. De flesta hjälmar kan dock storlekjusteras en aning. Till hjälmen bör du alltid välja till ett ansiktsskydd, gärna i samma fabrikat som hjälmen.– Tänk på att hjälmar har bäst före-datum. Livslängden på en hjälm är cirka sex år, så kolla bäst före datum på hjälmen inför varje säsong. Och lägg hellre en extra slant på att köpa en ny hjälm i stället för att ärva någons hjälm.

3. Låt barnen prova ut sina skridskor

Ett par bra skridskor är en förutsättning för att trivas på isen. Låt alltid barnen prova hela paret med skridskor, fötterna är ofta olika stora, och att de har på sig ordentliga strumpor vid provtillfället.– Viktigt är att skridskon inte är för stor, det kan både ge skavsår och göra att man vinglar till. Passformen är A och O, åter igen, se till att skridskorna är bekväma och inte alltför styva.

4. Välj klubba med skridskor på

Allt handlar om att hitta rätt längd på hockeyklubban. Det gör man genom att testa klubban tillsammans med skridskor på fötterna. Med skridskor på ska bladet på klubban peka något uppåt när du håller klubban med böjd arm.

5. Ta hand om hockeyutrustningen

Det är nödvändigt att se över utrustningens slitage med jämna mellanrum, och att ta hand om utrustningen på bästa sätt så den håller.

– Vädra och torka grejerna efter varje träning. Då ska du se att utrustningen håller sig bättre, tipsar Joakim.