På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Så väljer du rätt fotbollsskor

Vad har du på fötterna på fotbollsplanen i vår? Vi guidar dig inför köpet av fotbollsskor.

1. Tänk på stabilitet och flexibilitet
När man väljer fotbollsskor gäller det alltid att göra en avvägning mellan stabilitet och flexibilitet. Det kan till exempel vara lockande att använda mjuka skor eftersom det är skönt och ökar ”känslan”. Samtidigt finns risken att de inte har den riktiga fastheten för att stå emot i snabba vändningar och riktningsförändringar. Å andra sidan kan en lite hårdare och mer stabil sko kännas begränsande i fråga om bollbehandling och dribblingsteknik.

2. Passform är a och o
Ett par fotbollsskor håller åtminstone ett par säsonger – och då vill man så klart att de sitter rätt på foten. Det är viktigt att foten inte glider fram och tillbaka på längden, men minst lika viktigt är att den sitter bra på bredden. En för smal sko kan nämligen trycka ihop foten, hämma bollkänslan och göra ont. Det må låta som en självklarhet men tål att sägas om och om igen – välj en fotbollssko som sitter perfekt!

3. Välj material efter komfort och var du ska använda dem
Vilket material man ska välja är högst individuellt. Fotbollsskor i tyg sitter mjukt på foten, syntet en aning hårdare och läder anpassar sig perfekt efter fotens form. I de flesta fall är läder eller syntet att föredra då läder har fördelen att det formar sig efter foten väldigt bra och syntetmaterial håller formen bättre över tid.

En annan sak att tänka på när det gäller material är var på planen man spelar. Försvarare behöver stabilare skor som klarar tacklingar och landningar efter tuffa nickdueller. Spelar man på en position som kräver mycket snabbhet – anfallare, yttermittfältare och ytterbackar – är det så klart bra om man har en så lätt sko som möjligt, vilket talar för skor av syntetmaterial.

4. Se över snörningen på skon
Snörningen kan sitta antingen mitt på skon eller på utsidan. Fördelen med det förstnämnda är att man slipper snörning både på fotens inner- och yttersida, vilket underlättar passningsspelet. Fördelen med sidosnörningen är just skotten, risken för felträffar vid vristskott blir betydligt mindre.

5. Välj dobbar efter spelunderlag
Generell regel: ju mjukare plan desto mindre och längre dobbar. På en hård torr plan kan man med fördel använda mer avlånga dobbar som har mindre tendens att fastna i gräset om det är torrt.

6. Välj speciellt anpassade skor för konstgräs
Konstgrässkor har kortare och fler dobbar medan fotbollsskor för gräs har längre dobbar. Har du fotbollsskor anpassade för gräs på konstgräs och pressar ner foten mot gräset så släpper inte gräset efter som det ska - vilket gör att risken för skador blir mycket större.

7. Om du ska köpa skor till barn – köp inte för stora!
Många vill köpa lite större skor till sina barn som de kan växa i. Men man ska inte köpa allt för stora då det ökar risken för exempelvis skavsår.

Stadiums sortiment av fotbollsskor hittar du här.

Rätt skor för rätt underlag
Det finns olika förkortningar att hålla koll på när man köper fotbollsskor, dessa hjälper dig att välja rätt sko för rätt underlag.

– FG står för firm grass och är alltså bäst lämpade för vanligt gräs.

– AG står för artifical grass och gör sig bäst på konstgräs.

– SG står för soft grass och är anpassade för vanligt, fuktigt gräs
Rätt skor för rätt underlag
Det finns olika förkortningar att hålla koll på när man köper fotbollsskor, dessa hjälper dig att välja rätt sko för rätt underlag.

– FG står för firm grass och är alltså bäst lämpade för vanligt gräs.

– AG står för artifical grass och gör sig bäst på konstgräs.

– SG står för soft grass och är anpassade för vanligt, fuktigt gräs