Passa på! 20% på ryggsäckar och väskor

*Erbjudandet gäller på stadium.se t.o.m. den 25/9 2021. Erbjudandet gäller på ordinariepriser, dock ej produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, vid köp av föreningsprodukter, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2021-09-25

Passa på! 20% på ryggsäckar och väskor Villkor

Så väljer du rätt innebandyklubba

Vad är det egentligen man ska tänka på för att välja rätt innebandyklubba? Frippe Gullbrandsen, säljare på Stadium, har svaren.

Hur ska man tänka för att få rätt innebandyklubba?
– Till barn kan man tänka att klubban ska sluta något ovanför naveln om man håller klubban rakt framför sig. Som vuxen är det individuellt, 100 centimeter är standard för herr medan 96 centimeter är standard för dam.

Många märken har en tabell med rekommenderad längd på förklarar Frippe Gullbrandsen. Skaften görs i olika utföranden, ett rakt skaft är det traditionella och fortfarande det som de flesta väljer. Men under de senare åren har tillverkarna tagit fram många nya utformningar på skaften.

– Numera finns bow, curve, kickzone och s-bow. Man kan enklare säga att dessa typer är böjda skaft som ger bättre effekt eller teknik vid framförallt skott. Ju lägre flex det är, desto styvare är skaftet. En hög flex betyder att klubban är mjukare och böjs lättare. När du väljer flex bör du tänka på att ju mer man väger och hårdare man skjuter, desto styvare skaft bör din klubba ha.

En styvare klubba ger med rätt teknik ett hårdare skott medan en mjukare klubba ger mer känsla och passar till den mer tekniska spelaren.

Även bladen skiljer sig – ett rakare blad ger en bättre teknik och enklare bollbehandling medan ett mer skålat blad ger mer fart och skruv. Ett skålat blad passar spelaren som skjuter mycket medan det rakare passar bättre till spelfördelare, förklarar Frippe Gullbrandsen.

Ett mjukare blad ger mer känsla och ett hårdare blad passar skottvilliga personer. När det kommer till grepp finns inga konkreta riktlinjer att gå efter utan det får man helt enkelt prova ut, säger Frippe.

Vilka fördelar få man i det högre prisklasserna?
– Fördelarna med att en välja en dyrare klubba är att man kan välja en klubba som bättre är anpassad efter just dig och hur du vill spela. Man får de tekniska finesserna som hjälper en att bli en bättre spelare. En dyrare klubba är också i regel lättare och ger en bättre känsla.

Vad är ett vanligt misstag folk gör när de väljer klubba?
– Största misstagen folk gör är helt klart föräldrar som vill ha för långa klubbor till sina barn.

En klubba är inget man ska växa med, utan den ska vara bra här och nu samt en säsong framåt. Är den för lång försvåras tekniken och en längre klubba har i regel en hårdare flex, vilket betyder att det blir svårare att skjuta med den. Ett annat fel som vissa gör är att välja klubba efter färg och inte funktion.

Här hittar du fler innebandyprodukter.