Sista rycket inför Vasaloppet

Maxa slutspurten med hjälp av träningscoachen Catarina Henriksson.

Det är inte lång tid kvar nu. Som officiell sponsor är Stadium på plats den 3 mars när närmare 16 000 personer knäpper på sig längdskidorna för att åka världens äldsta och största långlopp – Vasaloppet. Catarina Henriksson är loppets egen träninsgcoach som guidar dig till maxad träning veckorna innan start.

Nio mil är en lång sträcka och för att kroppen ska orka behöver du både träna och äta rätt, före och under loppet. Hur du ska förbereda dig beror på om du är elitidrottare eller vanlig motionär men det finns ändå några generella råd. Vi har tagit hjälp av den officiella Vasaloppscoachen Catarina Henriksson, som guidar dig till hur du bäst ska förbereda dig för utmaningen och klara hela vägen från Sälen till Mora.

Träning 2-3 veckor innan loppet
– Veckorna innan Vasaloppet är det dags att skippa gympassen och enbart fokusera på skidåkningen. Det är alltid bättre att staka utomhus på skidorna än inne på gymmet då du samtidigt övar upp balansen och spårbyten vilket behövs för att anpassa sig efter andra tävlingsdeltagare. Variera skidåkningen så du får både explosiv intervallträning och uthållighet genom längre pass på flera timmar.

Träning sista veckan innan loppet
– Genomför ett sista långpass på två till tre timmar i lugnt tempo helgen innan Vasaloppet som en sista anpassning för kroppen att åka långt och länge. Har du en bra träningsperiod bakom dig kan du även köra ett intervallpass i högre tempo i början av veckan. Utöver det bör du ägna resten av veckan åt vila.

Ladda upp med rätt kost
– Sista veckan ska allt fokus ligga på att äta, dricka vatten och sova. Minst tre dagar innan loppet ska du släppa träningen helt för att bara ägna dig åt att äta mängder av kolhydrater. Ät en extra stor portion vid varje måltid och ät gärna ofta. Syftet är att bunkra kolhydrater i muskeldepåerna. Därför är det viktigt att du inte tränar då du inte vill använda upp den lagrade energin. Tänk även på att du behöver dricka mer vatten än vanligt då det ökade intaget av kolhydrater gör att du förbrukar extra mycket vätska.
Kloka råd från Träningscoachen
• Klipp tånaglarna innan loppet för att undvika nageltrång.
• Är du inte expert på skidvalla bör du lämna in skidorna till någon som kan.
• Ha framförhållning och kolla temperaturen innan loppet så du kan anpassa dina kläder.
• Stanna vid matkontrollerna för att hålla energibalansen i kroppen.
• Åk med vätskebälte och ha alltid druvsocker, energi-gel eller liknande till hands om energin tar slut mellan matkontrollerna.
• Håll till höger i spåren om du åker lite långsammare så undviker du att känna dig stressad av de som åker snabbare.
• Tänk teknik när du börjar bli trött så kommer åkningen kännas lättare.
• Njut av omgivningen och din skidåkning!