Vad är egentligen mindfulness?

Har du koll på ett av de senaste modeorden inom hälsa och välmående? Vi reder ut begreppet mindfulness.

Få andra hälsofenomen är i dag lika omtalade som mindfulness. I vår uppkopplade samtid, där informationsflödet aldrig sinar och där våra smartphones aldrig slutar blinka, är våra hjärnors chanser till återhämtning få. För att stilla vårt splittrade medvetande är det i dag vanligt att ordineras några minuters mindfulness-träning per dag – både av läkare, terapeuter och arbetsgivare. Men vad är egentligen mindfulness?

Mindfulness kan enkelt beskrivas som medveten närvaro. Begreppet är i grunden hämtad från buddhismen, men har i dag inslag av både yoga och modern psykologi. Att utföra mindfulness-meditation handlar i korta drag om att lära sig att vara i nuet ­– att koppla bort tankar och fokusera på kroppen, och hur det känns när andningen rör sig genom den. Genom återkommande meditation kan man träna upp sin koncentrationsförmåga och fokus.

I dag används mindfulness mot till exempel stress- och sömnrelaterade besvär och depressionssymptom. Men främst kan det vara en effektiv metod för att komma ner i varv och upptäcka hur invanda tankemönster påverkar vardagen. Mindfulness-träning kan helt enkelt få oss lite mer i balans, och övningarna kan utföras både i grupp eller ensam.

Vi spår att trenden med lugnande träningsformer fortsätter växa sig ännu starkare under 2017. I takt med den högintensiva träningens ökade popularitet blir även den inre resan ett viktigt komplement.