På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Skateboard eller longboard: Välj rätt bräda

Föredrar du snabb downhillåkning? Att slöåka på trottoaren utmed en strandremsa? Eller vill du helst göra tricks? Oavsett vad du gillar bäst följer några värdefulla tips när du väljer bräda – skateboard som longboard.

När du väljer skateboard

Freestyle, downhill och rampåkning. Skateboarden har fler användningsområden – och därmed fler variabler att ta hänsyn till när man gör sitt val av bräda. Det allra första och viktigaste beslutet man ska ta är om brädans bredd, vilket är viktigare än längden. En bred bräda kräver mer styrka för att kunna manövreras och en smal blir mindre stabil.

Sedan är det läge att bestämma sig om hur brädans form i breddriktningen ska vara. Det finns en mängd olika konkava former på brädan, eller deck som den kallas:

Radial (jämn konkav utformning av brädan).
Progressive (ganska plan bas, med mjukt ”uppvikta” kanter).
W-konkav (bas med liten upphöjning i mitten och ”uppvikta” kanter).
Tub (påminner om radial, men kanterna är lite skarpare uppvikta).
Assymetrical (där ena kanten har en annan skarpare böjning än den andra).

Här gäller det att testa noga och se vilken variant som ger bäst grepp mellan bräda och skor, samt bäst kontroll. Radial och progressive är de vanligaste sorterna och också de med kanske bäst allroundkänsla, och därmed också bra om man är relativ nybörjare, medan till exempel W-konkav och assymetrical kanske är något mindre stabila, men i gengäld ökar precisionen i vändningar och kurvor.

När du väljer longboard

Den ursprungliga skateboarden utmanas av den längre, än mer surfinfluerade, kusinen longboarden. Det går givetvis att använda longboarden till tricks, även om man ska ha rätt starka benmuskler för att göra en ollie flip. Men den längre brädan gör den mer lämpad som renodlat transportmedel och för backåkning. Den aspekten gör att det viktigaste när man väljer bräda (deck) och tillbehör är farten och stabiliteten.

Välj en bräda som är lika bred som trucken för att få en bra stabilitet och fundera sedan på böjningen av brädan – vill du att den ska vara upphöjd (så kallad camber) eller nedsänkt (så kallad rocker) vid mitten? Brädor med camber har bättre stötdämpning och enklare svängning. De med rocker låser fast fötterna mer vid brädan och gör att du kommer närmre marken, vilket ger högre fart.

Annat att tänka på är hur mjuk eller hård bräda man vill ha. En mjuk bräda ger bra kontroll om man bara använder den till att slöåka trottoaren utmed en strandremsa. Den är också bättre för nybörjare, men blir lätt instabil och opålitlig i kurvtagningen om hastigheten ökar (om man åker downhill till exempel).

Nedan hittar du hela vårt sortiment av både skate- och longboards.

Skateboard