På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Så blir du en bättre basketspelare

Pontus Oksman, lagkapten i Eskilstuna Basket delar med sig av sina bästa tips för att bli en komplett basketspelare!

För Pontus betyder basketen hård träning men också mycket nöje. Inom all idrott ger övning färdighet, och basketen är inget undantag menar han. För att maximera sin potential och bli så bra som möjligt handlar det om att öva. Att träna varje dag är att rekommendera, och gärna två pass om dagen beroende på målsättning.

– Det kan vara så att man behöver gå upp tidigt på morgonen och träna innan skolan eller jobbet, men det kommer vara värt det när man ser resultaten, säger Pontus.

Träna rätt
Fysträningen fyller en väldigt viktig funktion för en basketspelare då man behöver vara stark, uthållig och explosiv i spelet. Och man behöver ha en tydlig plan för den fysiska träningen och gärna ett träningsprogram att följa.


– Knäböj, marklyft och bänkpress är övningar som lägger en bra grund. Sen är det viktigt att inte glömma bort att komplettera det med bålträning, det vill säga mage och rygg.

När du tränar själv är en tydlig målsättning a och o. Fråga din tränare vad du behöver utveckla och be om tips på övningar för att nå önskat resultat.

Kondition och andra bollsporter
Förutom styrketräning är konditionsövningar att föredra i tillägg till den vanliga basketträningen. Under sommarsäsongen är det viktigt att ta sig ut i spåret för en löprunda. Likaså är andra lagsporter med boll någonting som alla basketspelare skulle må gott av.


– Så länge det finns tid och energi så tycker jag det är jättebra att hålla på med så många sporter som möjligt som utvecklar din spelförståelse.

Utförliga träningsprogram i all ära, men det måste vara kul att träna också – annars faller poängen med sporten menar Pontus.

– Mitt tips är att se till att jobba hårt och ha en plan med det du gör så sätter du själv gränsen för hur bra du kan bli. Och kom ihåg att ha kul, basket är det roligaste som finns och det är därför du håller på!