Undvik skador med rätt stöd till fötterna

Skador sätter ofta stopp för nya träningsrutiner, både för nybörjaren och den mer erfarne atleten. Men Peter Hedström, en av Sveriges främsta ortopedtekniker, vet hur ett litet inlägg kan göra underverk för både mående och resultat.

Fötterna fungerar lite som en bil. Har man inte ställt in däcken rätt så nöts vagnen snett, det menar ortopedteknikern Peter Hedström som hjälpt några 
av Sveriges största idrottsstjärnor att hålla kropparna i trim.

I mer än 30 år har fötter varit hans fokus men han tycker att fler borde ge dem den uppmärksamhet de förtjänar då fler smärtproblem än vi tror grundar sig i dåligt stöd och dämpning under fötterna.

– Oftast tittar vi för högt upp på kroppen när vi söker orsaken till exempelvis rygg-, knä- eller höftledsproblem. Fotvalven är människans stötdämpare och en snedställning i foten kan, om den inte korrigeras, leda till att hela kroppen till slut blir sned. Rätt skor och inlägg verkar förebyggande och hjälper till att stödja upp och hålla skadorna borta.

Undersökningar visar att tre av fyra personer upplever någon form av problem med fötterna. Mycket på grund av de hårda underlag som vår stadsmiljö erbjuder.

– Att gå eller springa på asfalt är onormalt och under löpning ökar belastningen på fötterna med 3-5 gånger löparens egen vikt. Då är det extra viktigt med rätt stöd och dämpning. Peter framhäver dock att risken för skador är minst lika hög för den som är fysiskt inaktiv som för den som regelbundet tränar. Han menar även att våra gener och kön kan påverka.

Anpassa efter fotvalv
– Ungefär 60 procent av Sveriges befolkning är plattfotade, det vill säga lågvalvade. De har svårt att ta emot stötar på ett bra sätt. 10 procent av oss har höga hålfötter, dessa fötter är oftast stela och dåliga på att fjädra. 30 procent har turen att ha fått rätt kombination av gener från sina föräldrar, de kan göra nästan vad de vill. Även kön spelar roll och kvinnor kan löpa större risk för skador då de ofta har bredare bäcken och därför får en annan vinkel på knäleden. Muskulaturen kan även vara svagare gentemot männens och hormonella påslag vid graviditet och förlossning kan också påverka så att foten ger efter.


Att alla människor med låga eller höga fotvalv kommer att få problem går dock inte att säga. Inte heller att det drabbar alla kvinnor. Men denna grupp löper större risk för belastningsskador och kan därför må bra av extra stöd och proaktiva åtgärder.

– En bra sportsko är basen. De är utformade för att ta emot stötar men ibland kan de vara ganska platta på insidan. Tillhör man då de där 70 procenten med högt eller lågt fotvalv kan det vara bra att även titta på bra inlägg så att foten hamnar i rätt position.

Olika typer av sulor
Det senaste året har Stadium arbetat för att öka sin expertis gällande just inlägg. Något som tagits emot väl, enligt Victor Fridholm, inköpare av Stadiums outdoor-produkter.

– Vi har idag ett gediget utbud av olika typer av standardinlägg för låga, höga och normala fotvalv. En spännande nyhet för våren är specialanpassade sulor för fotbollsskor som vi tror kommer bli en stor succé. I samarbete med Aetrex erbjuder vi även mer avancerade sulor, så kallade prefabricerade ortopediska inlägg. Dessa provas ut med hjälp av en avancerad fotscanner som nu finns i nästan alla våra Stadiumbutiker.


Med hjälp av 3900 trycksensorer mäts fotens exakta storlek, hålfot och högtryckspunkter och efter bara 10 sekunder blir kunden rekommenderad en Aetrexsula anpassad efter just sin fot.

– Responsen har varit fantastisk och satsningen rullar just nu vidare även till Finland och Tyskland. En rätt anpassad sula har en hälsosam effekt för hela kroppen och jag rekommenderar alla att göra en sådan här scanning.

Peter Hedström, är även han glad över att både intresset och kunskapen kring detta ämne har ökat.

– Generellt sätt är vi underinformerade när det gäller våra fötter. Med proakiva åtgärder kan man förebygga och i ett tidigt stadie fånga upp och behandla en skada innan det 
har gått för långt.

Rätt stöd kan även vara till hjälp för den som vill förbättra sina träningsresultat.


– Med rätt stöd kan fötterna belastas hårdare och klara av tuffare pass. Den minskade risken för skador innebär också att man mer sällan behöver göra uppehåll i sin träning. Inlägg som kan flyttas över till vanliga skor förbättrar utgångsläget för goda resultat ytterligare. Bra stöd är viktigt från morgon till kväll.