Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

Kom igång med löpningen efter löparskada

Hur kommer man igång med löpningen efter en löparskada? Lugn, vi hjälper dig!

Att ta det lugnt och successivt trappa upp är det viktigaste när du ska komma igång med löpningen efter en löparskada. Muskelbalansen har ändrats under tiden du varit skadad och många springer därför snett eller haltar i början.

– Om du kör på för hårt är risken stor att du river upp din löparskada eller skadar dig på annat ställe för att du felbelastar, säger Hans Krylander som är joggingcoach och runningledare på Friskis & Svettis.

Tidigare träningsmängd, ålder och skadans omfattning är faktorer som påverkar hur mycket du ska löpa i början. Känner du smärta har du troligtvis börjat löpträna för tidigt.

– Är du van att springa en mil några gånger i veckan så är det smart att springa ungefär tre kilometer vid de första löpartillfällena. Men det viktigaste är att alltid lyssna på kroppen och trappa upp därefter, säger Hans.

Att inse vikten av rehabträning är också viktigt. En sjukgymnast kan hjälpa till med bra träningsupplägg anpassat för dig och din skada. Du kan också styrketräna lätt på gymmet eller hemma.

– Om du till exempel skadat dig i låret så kan du skapa en överkapacitet genom att träna upp musklerna kring skadan. På så vis minskar du också risken för att riva upp din tidigare löparskada, säger Hans.

Tänk på att ju mer skador du drar på dig, desto svårare är det att komma tillbaka! Ta det lugnt i början, sen är du på G igen!


Stadiums sortiment inom löpning hittar du här!