Därför bör alla spela tennis

Att spela tennis är en optimal helkroppsträning – en sport som även tränar upp din mentala styrka och koncentrationsförmåga. Tennis är (som) livet!

I den före detta tennisstjärnan Andre Agassis självbiografi ”Open” kan du läsa dessa ord: ”It's no accident, I think, that tennis uses the language of life. Advantage, service, fault, break, love, the basic elements of tennis are those of everyday existence, because every match is a life in miniature.” Det ligger mycket i de orden.

Träna koncentration och tålamod
En tennismatch är som ett liv i miniatyr: en oförutsägbar radda av korta inte sällan väldigt avgörande ögonblick, samtidigt som den är tillräckligt lång för att man alltid ska ha en chans att vända på de mest utsatta och hopplösa lägen. Tennis är en sport där man aldrig slutar hoppas, inte ens i stunderna då allt ser ut att vara förlorat. Du kan ligga under med 0–2 i set och ha 0–5, 0–40, och ändå vrida tillbaka matchen på rätt köl. Ett par enkla vunna poäng kan vara början på en vändning. En nätrullare som går åt rätt håll kan få en att tro igen.


Det gör att tennis – som Venus Williams, en storspelare som precis som Agassi kan en del om tennisens natur, har konstaterat – mer än något annat kretsar kring mental styrka. Du kan ha de bästa fysiska förutsättningarna, men saknas förmågan att helt och fullt koncentrera dig under tre- eller femsetslånga perioder är inte tennis rätt sport för dig. Att orka läsa spelet och motståndaren även när benen känns tunga kan vinna dig många enkla poäng.

Fler fördelar
Samtidigt är tennis givetvis också en fysisk sport, kanske den optimala helkroppsträningen. Ett uthållighetskrävande lågintensivt maratonlopp och högintensiv start-stopp-intervallträning på samma gång.


Sen handlar det givetvis också om estetik. Få andra sporter, om ens någon, är snyggare än tennis (och då har vi inte ens nämnt kläderna eller skorna) eller får dess utövare att röra sig lika tjusigt. Att sträcka ut och glida ut i backhandhörnet på rostrött grus för att nå en svår serveretur eller snabbt smyga fram på nät i den lokala tennishallen är den perfekta kombinationen av fysisk kraft och nästan balettliknande smidighet.

Leta upp närmaste tennisbana och träna upp din koncentrationsförmåga, ditt tålamod och din fysik. Och njuta väder och sällskap, såklart.


Stadiums sortiment inom tennis hittar du här.