Gör dina egna energibars!
Energibars är perfekta både som mellanmål och när du behöver lite extra energi i samband med träning. Här kommer två recept på bars som både är enkla att göra och som smakar fantastiskt!
Frukt- och nötbars
Ingredienser
2 dl torkad frukt av valfri sort. Blanda gärna!
1 ½ dl blandade naturella nötter. T.ex. mandlar, cashew-, hassel- eller valnötter.
½ dl solroskärnor
2 dl havregryn
1 ½ krm salt
1 msk honung
1 dl naturell yoghurt
Gör såhär:
- Hacka eller kör frukten och nötterna i en matberedare.
- Blanda den hackade frukten och nötterna med övriga ingredienser i en skål.
Forma därefter till en sammanhängande massa. - Lägg massan på en plåt och tryck ut den till en 4-5 cm tjock kaka.
- Ställ in plåten i ugnen och grädda i 90 minuter på 110 grader.
- Skär upp bars i valfri storlek
- Låt bitarna svalna och njut av dina egengjorda bars!
Chokladbars med solros- och pumpafrön
Ingredienser
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 dl havregryn
1 dl russin
1 helt ägg
1 äggvita
1 msk honung
50 gr 70% choklad
Gör såhär:
- Kör alla torra ingredienserna i en mixer.
- Tillsätt flytande honung till de mixade ingredienserna och rör om. Ifall du inte har flytande honung går det bra att värma upp vanlig.
- Tillsätt äggen i massan. Glöm inte att skilja vitan från gulan på ett av äggen.
- Blanda ihop samtliga ingredienser noga.
- Lägg massan på ett bakplåtspapper i en brödform och tryck ut smeten jämnt över botten.
- Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
- Låt massan svalna och täck den med smält choklad
- Ställ in formen i frysen och låt chokladen stelna. Därefter skär du upp dina bars i önskad storlek.