På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Fotbollens historia

Fotbollen har älskats och spelats sedan 1800-talet. Vi reder ut en rad viktiga milstolpar och händelser i fotbollens historia.  

Fotbollens begynnelse

Fotbollen har flera föregångare i till exempel Kina (spelet cuju från 400-talet f.Kr. spelades mellan två lag med målställningar och en läderboll) och i medeltidens Italien och Frankrike, men spelet etablerades på allvar i England under 1800-talets första hälft. Än så länge prioriterades anfallsspelet – lagen ställde ofta upp med en målvakt, en försvarare, en eller två mittfältare och sju eller åtta anfallare.

FA-cupen

FA-cupen startas och blir med sitt cupformat - direktutslagning i varje match - en närmast omedelbar succé. FA-cupen spelas än i dag och räknas som fotbollens äldsta turnering.

Fotboll i OS

Redan i de andra olympiska spelen är fotboll en av 18 idrotter som ingår i programmet. Egentligen spelades bara två uppvisningsmatcher, men Storbritannien räknas ändå som vinnare av turneringen i Paris.

FIFA grundas

Det internationella fotbollsförbundet FIFA grundas. I dag har organisationen 211 medlemsförbund och huvudkontor i Zürich.

Damfotboll stoppas i England

Under första världskriget blir fotboll i England allt mer populärt även bland kvinnor och 1920 spelas den första internationella matchen mellan kvinnliga lag (Kerr’s Ladies mötte ett franskt kombinationslag). Trots att damlagens matcher ofta drog större publik än herrlagen röstade det engelska fotbollsförbundet året därpå för att stoppa alla dammatcher. Det skulle dröja drygt femtio år innan förbudet hävdes.

Första VM:et i fotboll

Det allra första världsmästerskapet i fotboll spelas. Frankrike och Mexiko spelar mästerskapets allra första match. Värdnationen Uruguay vinner titeln efter finalvinst mot Argentina. Resan över Atlanten var dyr och svår, vilket gjorde att blott fyra europeiska lag deltog. Sammanlagt var deltagarna inte fler än 13.

VM spelas i Sverige

Sverige arrangerar sitt första och hittills enda VM. Det bär hela vägen till final, där en blott 17-årig yngling vid namn Pelé tar över showen. Mest minnesvärt ur svenskt perspektiv är kanske Kurt Hamrins klassiska kantdribblingsräd i semifinalen mot Västtyskland.

Första EM:et i fotboll

EM introduceras och den första turneringen spelas i Frankrike. Sovjetunionen kämpar ned Jugoslavien med 2-1 i finalen.

Damfotbollens återkomst

Progressivt årtionde där damfotboll går från att vara en motions/uppvisningssport till den dominerande lagsporten. Det är framför allt Norden, Västtyskland, Nordamerika och Ostasien som driver på utvecklingen. Idag finns det drygt 10 miljoner registrerade damfotbollsspelare.

IFK Göteborgs storhetsperiod

IFK Göteborg inleder sig osannolika storhetstid. Under ledning av värmlänningen Sven-Göran Eriksson vinner det unga blåvita laget UEFA-cupen efter att ha trampat sönder Hamburg med sammanlagt 4-0. Sex år senare återupprepas bedriften, då mot skotska Dundee United.

Första Europamästerskapet i fotboll för damer

Första officiella EM för damer spelas och vinns av Sverige. Sverige vann finalen mot England efter straffar där Pia Sundhage slog den avgörande straffen.

Diego Maradonas otroliga VM

Ingen annan enskild spelare har dominerat en turnering så totalt som Diego Armando Maradona gjorde i Mexiko-VM -86. Den tekniske argentinaren bjöd både på handsmål (”Guds hand”) och osannolika solodribblingsräder och ledde ett i övrigt ganska anonymt Argentina hela vägen till titeln.

EM för herrar spelas i Sverige

Sverige arrangerar EM, men det är grannlandet som får jubla högst. Efter att ha fått en gratisplats då det krigshärjade Jugoslavien uteslutits lyckas Danmark högst överraskande ta hem hela alltet.

Sveriges magiska VM-sommar

När vi gräver brons i USA. Sverige vinner med 4-0 mot Bulgarien i bronsmatchen, i en VM-turnering som vinns av Brasilien, och det efterföljande segertåget i Rålambshovsparken kommer finnas i svenska minnen för alltid.

Damer spelar OS-fotboll för första gången

Damfotboll gör premiär som OS-gren och OS-fotboll får snabbt samma tyngd som VM.

Allez Les Bleus!

Inför hemma-VM var Frankrike på dekis. Landslagets popularitet var låg och man mindes hellre tillbaka till det framgångsrika 80-talet. När turneringen väl började vände allt: en sprakande blandning av unga och äldre spelare, från Zidane och Henry till Lizarazu och Deschamps, vinner guldet. Två år senare gör de samma sak i EM i Holland och Belgien, en dittills unik back-to-back-seger (som idag har upprepats, och förbättrats, av Spanien).

Zlatan träder fram

Zlatan Ibrahimovic gör sina första matcher och mål för Malmö FF. 18 år senare är han vår genom tiderna största fotbollsspelare efter en karriär som tagit honom till klubbar som Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG och Manchester United.

Zidanes danska skalle

Italien vann visst efter straffar. Men det är det ingen som bryr sig om. Det som stannat i minnet från VM i Tyskland är finalens 110:e minuten, när Marco Materazzi plötsligt säger något till Zinedine Zidane och den franske eleganten svarar, i sin allra sista match, med att skalla den italienske mittbacken hårt i bröstet. Utvisningen är lika omedelbar som självklar. En hel värld stannar upp.

Dam-EM blir stor publiksuccé

Dam-EM arrangeras i Sverige och blir en hejdundrande publiksuccé. Antalet åskådare för hela turneringen ökar med nästan 88 000 personer från föregående mästerskap (från 129 000 år 2009 till 216 888) och till finalen mellan Tyskland och Norge kommer hela 41 301 personer. Båda siffrorna innebär nya rekord för damfotbollen. För värdnationen blir mästerskapet även sportslig en succé, även om Tyskland, som så många gånger både före och efter, visar sig bli för svåra i semifinalen.

Sveriges damer glöder i OS

Efter en storförlust mot Brasilien i gruppspelet sluter sig det svenska damlandslaget sig samman, sätter defensiven och, börjar slå ut stornationer på löpande band. Både Brasilien och USA besegras på straffar i kvarts- och semifinal, innan Tyskland blir för svåra i finalen. Ett av de starkaste svenska mästerskapsinsatserna någonsin.

Stark EM-turnering

Det kanske mest konkurrenskraftiga Europamästerskapet för damer spelas i Nederländerna. Vid sidan av nationer som länge varit långt framme i utvecklingen, som Tyskland och de nordiska länderna, har nu också fotbollsgiganter som Frankrike, England och hemmanationen Nederländerna, som vinner EM-finalen mot Danmark, vuxit sig starka. För Sverige blir turneringen en missräkning – landslaget åker ut redan i kvartsfinal mot de blivande mästarna.

VM i Ryssland

Det på förhand kritiserade VM i Ryssland är fotbollsårets stora händelse. Tjugo år efter guldet på hemmaplan upprepar Frankrike bedriften genom att besegra överraskningslaget Kroatien i finalen. Trots tufft utgångsläge lyckas det svenska landslaget vinna en svår grupp och tar sig hela vägen till kvartsfinal där England, som gör sin bästa turnering på länge, blir för svårt.

Vill du ha mer fotboll kan du se hela Stadiums fotbollsutbud här.