Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

5 saker du bör veta om burpees

Vad är den hatälskade övningen – burpee – bra för? Hur gör man? Vad ska man tänka på? Vi reder ut några frågetecken om burpees.

1. En burpee är en kombinationsövning som består av en armhävning och ett upphopp. Här aktiverar du kroppens alla viktiga muskler, inklusive hjärtat. Inga redskap krävs och övningen kan utföras var som helst, när som helst. Hur bra?

2. Hur gör man en burpee? Inled stående. Gå ner på huk och sträck fram händerna. Sätt ner händerna i backen samtidigt som du gör ett utfall så du hamnar på alla fyra i armhävningsställning. Gör en armhävning samtidigt som du tar sats för att hoppa tillbaka till huksittande och gör ett squat-hopp för att komma upp igen. Hoppa så högt du kan och klappa händerna ovanför huvudet. Börja om. Och det ska gärna gå rätt snabbt.

3. Tänk på tekniken! Håll spänningen i hela kroppen, precis som när du står i ”plankan”. Extra viktigt är det att du aktiverar bålen. Om du slarvar ger inte övningen maximal effekt. Konsekvenserna kan dessutom bli felbelastning och ryggont. Gör hellre några färre repetitioner än att göra fel.

4. En korrekt utförd burpee är en rejäl pulshöjare och ger högintensiv styrketräning. Burpees är alltså en utmärkt övning om du vill tidseffektivisera din träning. Dessutom är den perfekt om du vill kombinera styrka med kondition.

5. Burpees kan varieras efter egen nivå. Du kan till exempel inleda övningen liggandes och sedan pressa upp i en armhävning. Därefter hoppa framåt till huksittande och vidare upp i ett squat-hopp. Du kan även inkludera vikter eller hoppa upp på lådor för extra utmaning.