Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

3 tips för högre syreupptag

Nyckeln till vår uthållighet finns i syreupptagningsförmågan. Men varför är den så viktig? Och hur kan man förbättra den? Vi ger dig tre tips för högre syreupptagning.

Ett människoliv består av ungefär tre miljarder hjärtslag. Vår tid är alltså utmätt av en dovt dunkande rörelse. Men volymen går att påverka. Träning gör hjärtat starkare vilket gör att mer syrerikt blod kan pumpas ut i kroppen för varje slag.

Man brukar säga att syreupptaget är den stora begränsande faktorn inom konditionsidrott. För att förbättra syreupptagningsförmågan måste vi överbelasta oss. Det är först när vi "stressar" kroppen som den lär sig att höja sig ett snäpp vid nästa pass. Samtidigt kan vi inte förlägga all träning i tröskeln, vi måste variera med lågintensiv träning, där vi ägnar mycket tid utan överbelastning. En annan viktig fördel med ett högt syreupptag är att man återhämtar sig fortare.3 tips för högre syreupptag:

1. Träna på tröskeln.
Det vill säga på din tröskelpuls, den högsta möjliga puls du kan hålla utan att dra på dig mjölksyra som omöjliggör fortsatt arbete. Grunden i till exempel löpning är uthållighet, men för att förbättra sin uthållighet räcker det inte bara att fokusera på långa distanser. Snabbdistanspass på 25–35 minuter eller längre intervaller är bra tröskelträningspass.

Har du tränat i många år måste du ta i rejält för att öka syreupptaget, detta beror på att mjölksyretröskeln höjs i takt med att konditionen förbättras. Bäst effekt får du över tröskelpulsen, men är du ovan får du effekt även på lägre intensitet. Tränar du på tröskeln blir resultat exempelvis; längre och snabbare löprundor eller tyngre vikter och fler repetitioner på gymmet.

2. Variera passen. Hjärtat märker ingen skillnad på vilken idrott du tränar, men musklerna gör det. Planera in pass med både hög och låg intensitet i ditt träningsschema. Det är också bra att komplettera dina konditionspass med styrketräning där du stärker de muskler som du vill ska prestera i den aktuella idrotten. Genom att variera dina pass minskar du skaderisken och orkar träna hårdare.

3. Glöm inte vilan. Syreupptaget höjs när hjärta och muskler stressas och vilas. Som belöning får vi en förbättring nästa gång. Vilan är alltså avgörande för bättre uthållighet.

Träning