På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

10 tips inför löploppet

Det finns några viktiga saker att tänka på för att prestera på topp under ett löplopp, utöver finslipad löpteknik och regelbunden löpträning. Här är checklistan som ger dig en så bra löpdag och -lopp som möjligt.

  1. Packa väskan kvällen innan loppet med vad som kan tänkas behövas under dagen. Så som nummerlapp, överdragskläder, tejp, vattenflaska, regnskydd och så vidare.
  2. Förbered dig genom att kvällen innan även lägga fram kläderna du tänkt springa i. Använder du exempelvis pulsklocka eller vätskebälte bör du lägga fram även dessa.
  3. Ät en ordentlig frukost så du orkar prestera på topp. Med ordentlig menas energirik snarare än volym.
  4. Huvudmålet (frukost/lunch/middag) bör inte ätas för tätt inpå loppet, cirka två–fyra timmar innan start är lagom. Springer du med mat liggande i magen finns en risk att du lättare blir trött under loppet.
  5. Ett lättsmält mellanmål kan du peta i dig cirka 40–60 minuter innan loppet, så du inte springer hungrig.
  6. Drick ordentligt med vatten och gärna sportdryck innehållande salter under hela dagen. När du svettas förlorar kroppen både vätska och salter så det är bra att ha en del i reserv.
  7. Kom i tid till tävlingsområdet. Då slipper du onödig stress och hinner i stället värma upp ordentligt och ladda mentalt inför loppet.
  8. Försök att inte stressa när startskottet går, det tar onödig energi. Det är trångt vid start men efter en stund sprider fältet ut sig och du kan hitta din egen rytm. Rusa inte det första du gör, tänk på att du ska hålla hela vägen.
  9. Har du råkat dra på dig en förkylning eller annat ska du inte springa. Hur trist det än är att behöva ställa in ett lopp så tveka inte att i stället vara åskådare och heja på eller vara hemma och kurera. Det kommer fler lopp.
  10. Till sist – ha roligt! Njut av banan och stämningen, det är ju det här du har tränat inför och sett fram emot. Lycka till!