Black week på Stadium – upp till 60% rabatt på utvalda produkter Shoppa

10 tips för bättre sömn

Du blir piggare! Mer motiverad! Orkar mer! Gladare! Men det är lättare sagt än gjort att få till en regelbunden och god natts sömn. Här följer 10 tips för bättre sömn.
1. De som motionerar regelbundet sover bättre än de som inte gör det. Tänk på det när du tvekar på om du kommer orka träna.

2. Ät inte precis innan du ska gå och lägga dig, det sätter igång matsmältningen och kan hålla dig vaken.

3. Avlasta ryggen när du sover för att sova bättre. När du ligger på sidan, lägg en kudde mellan armbågarna eller knäna. Sover du på rygg kan du lägga kudden under knävecken.

4. Avslappnande yoga hjälper kroppen att förbereda sig för sömn. Prova yin-yoga hemma innan läggdags, det finns flera bra instruktionsfilmer på nätet.

5. Har du en spikmatta? Lägg dig på den en stund varje kväll innan du somnar. Spikmattor aktiverar endorfiner som gör att man känner sig avslappnad.

6. Vistas i dagsljus under dagen för att sova bättre om natten. Se alltså till att vistas utomhus för få både frisk luft och solljus.

7. Använd inte surfplattor eller smartphones innan läggdags, det blåa ljuset från skärmen försämrar din sömn.

8. Sänk temperaturen i rummet, det gör att du somnar lättare och sover bättre.

9. Drick kamomillte, det sägs verka lugnande på kroppen.

10. Koffein och alkohol påverkar sömnen negativt. Prova att vara helt utan det ett par veckor och se om det gör någon skillnad för dig.